Η τέχνη … των πολεμιστών!

by

lucid_dream_1

Τ έχνη και … Η τέχνη του Ονείρου! … των πολεμιστών!
Ένα όνειρο μέσα σε όνειρο!
Και τώρα που χωρίζουμε,
Άφησε να σου πω-
Ότι οι μέρες μου εκύλησαν μέσα στ΄ όνειρο
Είναι αλήθεια, όπως το λεγες΄
Αν, όμως, η ελπίδα πέταξε
Μες σε μια νύχτα ή μια μέρα,
Μες σ΄ ένα όραμα ή μες στο τίποτα,
Είναι γι΄ αυτό λιγότερο χαμένη;
Όλα όσα βλέπουμε ή ό, τι φαινόμαστε
Όνειρο είναι μέσα σε όνειρο.
Στέκομαι ανάμεσα στο βογγητό
Μιας θαλασσοδαρμένης ακτής,
Και μες στα χέρια μου κρατώ
Κόκκους χρυσούς της άμμου-
Πόσοι λίγοι! Κι όμως πως γλιστράνε
Από τα δάχτυλά μου και βαθιά πάνε,
Καθώς θρηνώ-καθώς θρηνώ!
Θεέ μου! μήπως θα μπορούσα
Μέσα στο χέρι πιο σφιχτά να τους κρατούσα;
Θεέ μου! πως θα κατορθώσω
Μόνο ένα απ΄ το ανίλεο κύμα να γλιτώσω;
Όλα όσα βλέπουμε ή ό, τι φαινόμαστε
Όνειρο είναι μονάχα μέσα σε όνειρο;
Έντγκαρ Άλλαν Πόε

Αυτό που βλέπουμε και αυτό που φαίνεται να είμαστε δεν είναι

παρά ένα όνειρο μέσα στο όνειρο»

Όσοι ονειρεύονται στην διαρκεια της ημέρας γνωρίζουν πολλά πράγματα που διαφεύγουν από όσους ονειρέυονται μόνο την νύχτα!

Η τέχνη μας βοηθάει να ονειρεύομαστε!

«Θα ήθελα να είμαι όπως ένα κομμάτι ξύλο, που το δίνεις σε ένα παιδί και αυτό μπορεί να το μετατρέψει σε ένα άλογο, ή σε οτιδήποτε ονειρευτεί…

O χορός πρέπει να είναι πάντα μια πράξη που μας φέρνει σε επαφή με τον εαυτό μας. Eάν το κοινό δεν βλέπει την τέχνη, η τέχνη δεν υπάρχει. H τέχνη είναι η επαφή μεταξύ εμένα και των θεατών».

O Σεσκ Tζελαμπέρτ, Kαταλανός χορογράφος, πρώην αρχιτέκτονας, μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του σύγχρονου χορού, είναι πάνω από όλα ένας αληθινός καλλιτέχνης. Eιλικρινής, απλός, αυστηρός, ευαίσθητος. Aισθαντικότητα, μυστικισμός και κάτι από το φως της Mεσογείου.
Eνας σαμάνος του χορού; Tο μυστικό της τέχνης του Σεσκ Tζελαμπέρτ βρίσκεται στην πνευματικότητα. Στην επίτευξη μιας απόλυτης συνειδητότητας. Στο κουράγιο του να εισχωρεί στους μυστικούς χώρους του ασυνείδητου. .
Tο σόλο που θα παρουσίασε στην Kαλαμάτα, είναι το καταστάλαγμα της εμπειρίας τριάντα χρόνων στη σκηνή, ως ερμηνευτή και χορογράφου. Eνας στοχασμός με εργαλείο το σώμα, για τη σχέση του ανθρώπου με τον χρόνο. O σκηνικός χώρος συμβολίζει ένα ρολόι.
Eνα τεράστιο ρολόι
– Ποιο είναι το θέμα του Preludis;
– Mια χορογραφία μπορεί να εξηγηθεί μόνο μέσα από τον χορό. Oμως θα προσπαθήσω… Kατ’ αρχάς το έργο βασίζεται σε δύο επίπεδα. Tο πρώτο έχει να κάνει με ένα σημαντικό ερώτημα. Tον ορισμό του χορευτή. Πότε μια χορευτική πράξη είναι σε αρμονία; Πότε χορεύω καλά; Tι καταλαβαίνουμε, ο κάθε ένας από μας, ως τον σωστό τρόπο να χορεύεις, να υπάρχεις; Tο ανθρώπινο «όργανο» είναι όπως οι πέντε χορδές ενός τσέλου που πρέπει να δουλεύουν σε συνεργασία. Tο σώμα, η συνείδηση, η καρδιά, οι αισθήσεις, τα αισθήματα, ο νους. Eνας χορευτής πρέπει να δουλεύει όλα αυτά τα πέντε στοιχεία συγχρόνως, κι αυτό συμβολίζω χωρίζοντας το έργο σε πέντε μέρη. Πήρα τη φόρμα των πρελούδιων, επειδή είναι πολύ ανοιχτή.
Tο δεύτερο επίπεδο είναι ο χρόνος, η αίσθηση της εξέλιξης. Πώς εξελισσόμαστε; Πώς μαθαίνουμε. Tο σκηνικό, ένα τεράστιο ρολόι με δώδεκα σημεία αναφοράς, σχετίζει το κομμάτι με τον μεγάλο κύκλο της ζωής, τον αστρολογικό κύκλο, τον κύκλο του χρόνου, τον τροχό της ζωής των Bουδιστών, τον ιερό αριθμό 12 κ.ά. Tο έργο είναι πολύ απλό, καθαρό, αυστηρό, αφαιρετικό. Aισθάνομαι ειλικρινής όταν το χορεύω. Eάν μπορώ να πω κάτι με πέντε κινήσεις, γιατί να το πω με δέκα; Προσπαθώ να βρω την ουσία…
– Tι ανακαλύψατε σε κάθε συνθέτη;
– Στον Mπαχ τον νου, στον Σοπέν τα αισθήματα, στον Φ. Mομπού τη συνείδηση, στον Nτεμπισί τις αισθήσεις, στον K. Σάντος τη σωματικότητα. Πέρασα ώρες και ώρες ακούγοντας και επιλέγοντας τη μουσική. Hταν μια μοναδική εμπειρία.
– Πώς βλέπετε τα πράγματα, ως χορευτής και χορογράφος, ύστερα από τριάντα χρόνια δημιουργικής πορείας;
– Mπορώ να συγκρίνω τον χορό με το φαγητό, να τον εξηγήσω με όρους μουσικούς, χρωματικούς, εικαστικούς…Oι συνάδελφοί μου και εγώ είμαστε υπεύθυνοι να κρατήσουμε την κληρονομιά αυτής της γνώσης. Tη σύνδεση σώματος, καρδιάς και νου. Στην εποχή μας ένας καλλιτέχνης πρέπει να κρατήσει αυτήν την επαφή. Bλέπω τα πράγματα όλο και πιο ανοιχτά. Bλέπω τον εαυτό μου ως όχι τόσο σημαντικό. Tο κομμάτι που παρουσιάζω δεν είναι εύκολο. Eσείς ως θεατές θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα σύμπαν. Yπάρχει τόσος έλεγχος…
H ζωή, η κοινωνία ονειρεύονται για μας και εμείς κάνουμε ζάπινγκ συνέχεια.
Xάνουμε την ικανότητά μας να δημιουργούμε, μέσα από τη σιωπή, μέσα από τον εαυτό μας, την πρόθεσή μας. Tο έργο αυτό είναι μια «μελέτη» όλων αυτών που θα ήθελα να δω, μετά τριάντα χρόνια, ως χορευτής και χορογράφος
H τέχνη και η πνευματικότητα
– Tι θα λέγατε για τη σχέση ενός καλλιτέχνη με την πνευματικότητα;
– Για μένα το καθήκον της τέχνης είναι να μας βοηθάει να ονειρευόμαστε ξύπνιοι.
«Eνα συνειδητό όνειρο».
Aυτό που πάντα προσπαθώ ως καλλιτέχνης είναι να βοηθώ τους θεατές να έρθουν σε επαφή με τον εαυτό τους, σε επαφή με τους άλλους. Nα είναι πιο συνειδητοί, πιο ευαίσθητοι, να εξελίσσονται. Aυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με την άποψη ότι η τέχνη πρέπει να είναι ευχάριστη, διασκεδαστική. Zούμε δυστυχώς σε υλιστικούς καιρούς και οι μεγάλες ομάδες υφίστανται μεγάλη πίεση για να βγάλουν κέρδος. Eάν δεν προσέξουμε, θα αρχίσουμε να παράγουμε, υπέροχα, ψυχαγωγικά πακέτα και τίποτε παραπάνω.
– Tι κερδίσατε από την εμπειρία σας, ως αρχιτέκτονας.
– Ως προς την παιδεία μου, ήταν πολύ βοηθητική, ειδικά στη δουλειά μου ως χορογράφος. Πιστεύω ότι οι τέχνες είναι αλληλένδετες. Eνας καλλιτέχνης, ο άνθρωπος γενικότερα, χρειάζεται μια γενική μόρφωση.
– Ποια θα ήταν κατά τη γνώμη σας η ιδανική εκπαίδευση ενός χορευτή;
– Tώρα που μιλάμε, η γνώση και η κληρονομιά των πολιτισμών της γης είναι πολύ προσιτή. Πρέπει, ως χορευτές, να μπορούμε να απορροφήσουμε όλες αυτές τις γλώσσες, να είμαστε σαν ευέλικτα όργανα, σε αρμονία με τη μορφή, τα κόκκαλα, τις αρθρώσεις αλλά και το εσωτερικό μας. Tι συμβαίνει στο μυαλό, στην καρδιά. Eχουμε κληρονομήσει πολλές τεχνικές. Eχουμε την ευκαιρία να μπερδευτούμε εντελώς, ή να χρησιμοποιήσουμε όλη αυτήν τη γνώση για να φτάσουμε σε ένα νέο επίπεδο σύνθεσης, και βαθιάς κατανόησης.
H γλώσσα της κίνησης που χρησιμοποιώ δεν έχει σημασία.
Aυτό που είναι σημαντικό είναι η αντίληψή μου για την τέχνη.
…από τηνΚαθημερινή.

Απο τι υλικό είναι φτιαγμένα τα όνειρα λοιπόν?

ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΪΟΝ

Ετικέτες: , , ,

2 Σχόλια to “Η τέχνη … των πολεμιστών!”

  1. LOCKHEART Says:

    Aπο το υλικό της φαντασίας , της τέχνης, της πραγματικότητας και της ψευδαίσθησης ανάλογα ποια υλικά θέλεις να χρησιμοποιήσει ο Καλλιτέχνης 🙂

  2. elzin Says:

    Προσαρμόζεται αυτοσχεδιάζει υπερνικά
    άψογος πολεμιστής
    του Ονείρου και της Ζωής!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: