Τόξου θέσις Φ

by

φ Οδύσσειας

Τόξου θέσις.

Το να νιώθει  κανείς βαθιά μοναχικός  ίσως να μην  σημαίνει ότι είναι και τελείως μόνος, εκτός  αν κάνει κακή παρέα με τον εαυτό του,

αγαπητοί  φίλοι και φίλες των Ομηρικών Επών και των ραψωδιών

και αυτοσχέδιοι  ηθοποιοί  και θεατές.

Οι κανόνες είναι για να τους παραβαίνουμε μερικές φορές, όχι όμως να το χρησιμοποιούμε αυτό για να κρύψουμε την αλήθεια από τον εαυτό μας μπροστά στον καθρέφτη μας  και σε ένα φρουρό όταν σταθούμε γυμνοί.  Και όταν αυτοί οι κανόνες έχουν διατυπωθεί και ειπωθεί ξεκάθαρα από την αρχή του παιγνιδιού  και κατά την διάρκεια του  είναι  άτοπο  να παραπονούνται μερικοί γιατί τηρήθηκαν κατά γράμμα από αυτόν που τους οριοθέτησε και κατάγραψε. Οι απόψεις δεν γίνονται δογματισμός όταν μένουν απόψεις διερευνούνται και αναθεωρούνται, αν χρειαστεί. Αλλά και οι περιφερόμενες απόψεις εδώ και εκεί ασύνδετες μπορούν να γίνουν δόγματα του λαβύρινθου  και λόγια του αέρα και όπου φυσά ο άνεμος πάμε, υιοθετημένες από  ένα προσωπικό  και μόνο και  μικρονοϊκό συμφέρον ή εγωκεντρισμό και χάριν εντυπώσεων.

Ο νομοθέτης  οφείλει να τηρεί τους νόμους που εγγυήθηκε.

«Περπάτησε ανάμεσα στο πλήθος ανώνυμα και επώνυμα, ζήσε την ζωή  και την κάθε στιγμή στην κόψη ενός σπαθιού, πέρνα μέσα  απ όλα ώστε τίποτα να μη σου είναι  ξένο αλλά μη μένεις ξεμένεις και απομένεις πουθενά» μου είχε πει ένας αξιοσημείωτος άνθρωπος που συνάντησα και έχω κρατήσει  τις σκέψεις του στις σημειώσεις ενός φοιτητή  για τον Ηρακλή,

και, μην  του  επιτρέψεις να σε λεηλατήσει,  να σε ισοπεδώσει, είτε  σε αγαπήσει πολύ,  είτε σε μισήσει το ίδιο. Δεν ήταν ο Τεν Μάρες, ούτε ο δον Χουάν ή ο Βούδας  και είναι  Έλληνας και είμαι  «γιος του»  και  πνευματικό του παιδί και δεν ενδιαφέρθηκε να γίνει ποτέ γκουρού και δάσκαλος αποφεύγοντας αυτά τα σχήματα και τα οχήματα αυταρέσκειας.  Πίστευε πως η ίδια η ζωή είναι ο  μεγαλύτερος δάσκαλος αυτοεξηγούμενη και πλήρης για  όποιο επιθυμεί να την κατανοήσει και με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο αυτές οι ιδέες του μαζί με την αυτενεργή δράση και πρωτοβουλία ενός πολίτη. Να κάνει κανείς καλά αυτό που ξέρει για το καλό του συνόλου και  για την αυτοβελτίωση του συνεργαζόμενος ευφυώς και όχι καταστρέφοντας ανοϊκώς.

Μη επιτρέψεις,   μου τόνισε, σε κάποιον να έχει πρόσβαση στον ζωτικό σου χώρο πριν τον δεις καλά  από όλες της πλευρές και τις αντιφάσεις και δεις και τον εαυτόν σου μαζί του.  Πολλές φορές έρχονται οι εχθροί ντυμένοι φίλοι με την μορφή προβάτου και αμνού. Στρογγυλοκάθονται στον χώρο σου,  τρώνε, πίνουν, γλεντούν, σου πουλάνε αγάπη και  σου τάζουν παραδείσους με  ουρί,  φιλοξενούνται  με ευγένεια  και στο τέλος σπαταλούν την περιουσία σου, θέλουν να κοιμηθούν με  την ψυχή  σου προσπαθούν να σκοτώσουν το παιδί σου,  νεκρώνουν την καρδιά σου  και πολεμούν τον νου σου και, εκεί μου μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι.

Ίσως μερικοί να μη μπορούν να φανταστούν πόσο αδυσώπητα απλός  μπορώ να γίνω περπατώντας σε τεντωμένο σχοινί πάνω  από  μια  άβυσσο και ίσως να μην μπορώ να το φανταστώ και εγώ…στοχεύοντας στην απλότητα.

Είμαι ένας απλός άνθρωπος της καθημερινότητας και ζω από την καθ΄ όλα έντιμη εργασία μου που την θεωρώ λειτούργημα.  Αποφεύγω να παίρνουν τα μυαλά μου αέρα  και να καβαλάω καλάμια, αλλά έχω  εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και αρκετή αυτοπεποίθεση που  ίσως γίνεται ενοχλητική.  Τις περισσότερες φορές   περνάω απαρατήρητος  και μου αρέσει αυτό γιατί με βοηθά να σκέφτομαι ελεύθερα όταν δεν είμαι στο επίκεντρο της προσοχής.  Πολλές φορές χρησιμοποιώ στην καθημερινότητα  των σχέσεων μου διάφορους θεατρινισμούς που μου βγαίνουν αυθόρμητα και το κάνω για να ανεβάσω την ενέργεια μου και του άλλου ίσως και να σπάσω την  ρουτίνα  και στερεότυπα σχήματα  και ουδέποτε να κοροϊδέψω κάποιον  ή να γελάσω εις βάρος του η να τον εκμεταλλευτώ.  Όσοι με γνωρίζουν καλά     γελούν με τα πειράγματα  και τις τρέλες  που κάνω  μερικές φορές.  Δεν είμαι φτωχός, δεν είμαι και πολύ πλούσιος.  Όσα έχω όμως μου αρκούν, φτάνουν και μου περισσεύουν για να ζω αξιοπρεπώς και δεν χρειάζομαι περισσότερα και ποτέ δεν το επιδίωξα.  Δεν έχω υποθήκες  και δεν ποτέ  δεν έκανα  χρέη.  Δεν έχω σκάφος, πισίνα τζιπ, ουφοσκόπιο και διαστημόπλοιο δυστυχώς για όσους εντυπωσιάζονται από αυτά και περιμένουν σωτηρίες   από άλλους γαλαξίες , μόνο «το άλογο μου»  μία μηχανή δίτροχη και το μυαλό μου.  Δεν ενδιαφέρομαι για κόμματα, οπαδούς πάσης φύσεως,  για σωτηρίες  και θρησκειολογίες και ουδεμία σχέση έχω με τον Σείριο, μυστικές οργανώσεις   και ουφολογίες που απεχθάνομαι, απογοητεύοντας   ίσως μερικούς στις προσδοκίες τους.  Γεννήθηκα σε ένα χωριό της Ελλάδος από μια απλή οικογένεια, από Έλληνες γονείς, όπως έχω πει,  απομυθοποιώντας τον εαυτό μου.  Έχω κάνει πολλά λάθη, ποτέ όμως λάθη επιλογών που θα μπορούσαν να με κάνουν να δεχτώ εκβιασμό, πιέσεις ή να δωροδοκηθώ γιατί με  ενδιέφερε και με ενδιαφέρει όχι μόνο το καθαρό μητρώο αλλά και η αψογοσύνη του πολεμιστή.  Συνεπώς δεν υπάρχει τίποτα στην ζωή μου που θα μπορούσε να πολιορκηθεί ή να απειληθεί  ή να κρυφτεί.

Είμαι ένας πολύ απλός και συνηθισμένος άνθρωπος. Σπούδασα, ταξίδεψα, αγάπησα, αγαπήθηκα, πολέμησα, πολεμήθηκα, σκέφτηκα πολύ και εξακολουθώ να σκέφτομαι.  Δεν μισώ κανένα και αρνούμαι να παγιδευτώ σε κάποια προσωπική εμπάθεια με κάποιον παρ  όλο που μερικές συμπεριφορές  είναι άκρως   εξοργιστικές και απαράδεκτες.Το μεγαλύτερο ελάττωμα μου είναι η υπερβολική ανεξαρτησία  που μου έχει στοιχίσει αρκετές μοναχικές στιγμές από επιλογή.  Το αντίτιμο της ελευθερίας είναι η μοναχικότητα άραγε; Δεν αντέχω την ρουτίνα και δεν μπορώ να χωρέσω στο κοινότυπο και στο τετριμμένο και φθάνω ίσως στον εκκεντρισμό. Δεν είχα ποτέ εξάρτηση από κάτι και εξακολουθώ να μην έχω.  Η  συνεχής ανοησία με εξαγριώνει αν και στιγμές μεγάλη βλακείας έχουμε  όλοι μας, και μπορεί να θεωρηθώ  ψυχρός υπερόπτης και σνομπ. Για να μου κεντρίσει ένας άνθρωπος το ενδιαφέρον πρέπει να μου διεγείρει  τον πάνω εγκέφαλο και όχι τον κάτω. Το μεγαλύτερο προτέρημα μου είναι ότι μπορώ να σκεφτώ  και να εστιαστώ κατευθείαν στην καρδιά ενός θέματος  και να κατανοήσω οτιδήποτε  σφαιρικά και έχω μεγάλα φτερά σκέψης και αντίληψης.  » Βλέπω»  μερικές φορές με  κλειστά τα μάτια όταν «σταματάω τον κόσμο»,  όπως τώρα. Μπορώ να  αποκωδικοποιήσω και ευθυγραμμίσω αστραπιαία  ετερόκλητα στοιχεία με λίγες λέξεις και να τις ενώσω σε ένα νόημα.  Η  δύναμη μου αυτή, όπως και η ψυχική και σωματική μου αντοχή,   πηγάζει και εκπορεύεται από την κατανόηση και την ερμηνεία των Ομηρικών Επών και αρκεί η ανάγνωση τους να με συνδέσει  αμέσως με την Πηγή και η θέληση  γίνεται εντολή. Όσο και να τα έχουν αναθεματίσει  είναι πάντα  παρόντα  γιατί είναι οι ρίζες,  η προστασία  και η πεμπτουσία του Ελληνισμού και πρέπει να βρίσκονται στο κέντρο του Νησιού του. Αιώνια Διαθήκη, Αθάνατη αξεπέραστη και πνευματική κληρονομιά μεγάλου βεληνεκούς  για όλη την ανθρωπότητα.

Είχα κάτι να πω και να εκφράσω  για τον εαυτό μου και   ένα όραμα για αυτή την χώρα που αγαπώ και το  αθάνατο πνεύμα της απ΄ όσα έχω γνωρίσει και κατόρθωσα  να καταλάβω  και το είπα με τον τρόπο που μπόρεσα και με την βοήθεια λίγων καλών μου φίλων που με ξέρουν από μικρό παιδί.

Δεν ήταν σκοπός μου να ψαρέψω ανθρώπους μέσα  από το διαδίκτυο για ιδία χρήση και ήταν ένας από τους λόγους που απέφυγα να τους γνωρίσω προσωπικά για να μην υπάρξει η παραμικρή υποψία γι αυτό. Ούτε είναι στις προθέσεις μου να εγκλωβιστώ σε καμία κοσμοθεώρηση και σε κανένα ρόλο θέλοντας να παραμείνω στοιχειωδώς  ελεύθερος μέσα σένα φυλακισμένο σύστημα κοινωνικής διαμόρφωσης. Ούτε προσπάθησα να αποκτήσω καμιά  «πίτα»  και ούτε απέκτησα για να παραπονιούνται μερικοί γιατί δεν την μοιράζομαι μαζί τους. Τις περικεφαλαίες  που κράτησε ο καθένας θα τις μοιράσουμε αμέσως μετά  την ανάρτηση για να μην παραπονούνται δικαίως.

Αγαπώ την πατρίδα μου την γνωρίζω  αισθάνομαι ότι ανήκω εδώ και αυτό δεν σημαίνει ότι μισώ τις πατρίδες άλλων ανθρώπων. Προσπαθώ να κατανοήσω τον εαυτό μου σαν ένα κομμάτι του συνόλου και μιας αλληλεπίδρασης. Δεν έχω θρησκευτικές πεποιθήσεις,  τις   αποφεύγω,  και με τον χριστιανισμό  και όλα τα παρακλάδια του εσωτερικά και εξωτερικά  και τις θεοσοφίες έχω σοβαρές ενστάσεις για το ρόλο που έπαιξε στη υπόθεση του Ελληνισμού και εξακολουθεί να παίζει και δεν μου αρέσουν καθόλου οι θεοκρατικές αντιλήψεις οποιασδήποτε θρησκείας. Δεν πιστεύω σε κανένα θεό, ειδικά καλό ή κακό   και αποστρέφομαι  τα προσκυνήματα και τα τάματα, την θεολαγνεία και τον φετιχισμό, την ειδωλατρεία των εικόνων και την λατρεία  των αγίων με τα σκηνώματα  τους. Το θεωρώ το πιο διαστροφικό πράγμα στον κόσμο.  Θέλω να πιστεύω στον άνθρωπο και το Πνεύμα του και μερικές φορές δεν τα καταφέρνω γιατί απογοητεύομαι. Αγαπώ όμως πολύ  την Ελληνική Μυθιστορία και τα Ομηρικά Έπη γιατί με βοήθησαν και με βοηθούν να πορεύομαι σε ένα δρόμο γνώσης και αυτογνωσίας και είναι η προτίμηση μου. Αγαπώ  και  κάποια  άλλα πνευματικά επιτεύγματα άλλων ανθρώπων και λαών που μου ταιριάζουν περισσότερο και προσπαθώ να ισορροπήσω ανάμεσα σε μία αδελφοσύνη του πνεύματος των  λαών και να αποφύγω ένα ισοπεδωτικό διεθνισμό. Δεν υιοθετώ κανένα από τα ψευδοφέλη  του σαμανισμού  και αρρωστημένες τελετουργίες. Μαγεία είναι η ίδια η ύπαρξη, η ζωή ένα θαύμα και ο άνθρωπος  ένα  μαγικό ον . Μία από τις μεγαλύτερες μαγικές πράξεις είναι ο λόγος του ανθρώπου και η θέληση του να γνωρίσει.

Δεν συμπαθώ τα  όπλα και την βία πιστεύοντας και ποντάροντας στην δύναμη του ορθού λόγου  αλλά θα υπερασπίσω την πατρίδα μου την Ελλάδα, το Φως  και ότι αγαπώ, αν χρειαστεί και με αυτά. Οι πολιτικές μου απόψεις δεν εκφράζονται από κανένα κόμμα   που τα θεωρώ ξεπερασμένο αγγλοσαξονικό  τύπου  σχήμα και δεν εκπροσωπώ κανένα ούτε με αντιπροσωπεύει κανείς. Θα με ενδιέφερε μια άμεση δημοκρατία με κλήρωση και εκλογή αντιπροσώπων όλων των παραγωγικών τάξεων κυρίως και υποχρεωτική συμμετοχή όλων των Ελλήνων πολιτών στα κοινά.

Η εμπειρία της μπλογκόσφαιρας μου έδωσε κάτι μοναδικό μέσα από την τριβή της. Την μοναδική εμπειρία να προσπαθείς να καταλάβεις  κάποιον, πως σκέφτεται και τι μπορεί να είναι μέσα από ένα παιγνίδι και πίσω από ένα αβατάρ χωρίς να τον γνωρίζεις προσωπικά και ελάχιστους γνώριζα από τους σχολιαστές. Θέλησα να παιχτεί το έργο έτσι  και για αυτόν τον λόγο και ομολογώ πως τα αποτελέσματα ήταν καταπληκτικά. Η αντίληψη οξύνεται και διευρύνεται γιατί εστιάζεσαι στο λόγο και την έννοια και την λογική του,  απερίσπαστα  από τον θόρυβο μιας πολύβουης μάζας ανθρώπων.  Το φλερτ ήταν μέρος του παιγνιδιού και μιας καλή διάθεσης τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό και έχει τονιστεί και σημειωθεί. Μέρος της παράστασης στην οποία όσοι πήραν μέρος και συμμετείχαν ήταν με δική τους πρωτοβουλία  και θέληση . Ουδέποτε έγιναν συμφωνίες πίσω από το τραπέζι  και υποδείξεις  ή υποσχέσεις  και ήταν ευπρόσδεκτοι όλοι και φιλοξενήθηκαν όποιο  ρόλο αυτοβούλως  και να διάλεξαν και  όποιες απόψεις και να είχαν. Ήμουν πρόθυμος να τις συζητήσω και να τις ακούσω από οποιαδήποτε πλευρά και να ήταν γιατί ο διάλογος και η συζήτηση είναι αγαπημένο μου σπορ.  Δεν έχω υποχωρήσει ούτε σπιθαμή πάνω σε αυτό για να μην υπάρξει ποτέ η παραμικρή υποψία ή μομφή. Τους ευχαριστώ για αυτή την παρουσία και συμμετοχή πλην όμως  μου είναι αδύνατο να ανταποκριθώ σε διάφορες  τυχόν προσδοκίες που μπορεί να είχαν  για μένα αλλά και να μπορούσα δεν θα το ήθελα. Κάποιους τους έχω αγαπήσει,   ιδιαίτερα ανεξάρτητα αν ήταν γυναίκες ή άνδρες και έχω θαυμάσει την ευφυΐα τους, τις γνώσεις τους, την ακεραιότητα του χαρακτήρα τους και έχω εκτιμήσει την συμπεριφορά τους. Έχω χαρεί για την συνταύτιση των απόψεων μας και έχω μάθει από την διαφοροποίηση αυτών. Ξέρω τι ξέρω ξέρω και τι δεν ξέρω. Ξέρω και τι θέλω και τι μπορώ να μάθω και πως και θέλω να γνωρίζω. Ήμουν πάντα έτσι, από μικρό παιδί.

Αυτές οι  μάρκες και αυτά τα μαντήλια αυτές οι ιδέες και τα λόγια είναι δικά μου και ήταν από την αρχή  του παιγνιδιού και την δημιουργία των τριών ιστοσελίδων  διατυπωμένα και  με εκφράζουν. Φρόντισα να παραμείνω με συνέπεια πάνω σε αυτά και φαίνεται από την πρώτη ανάρτηση και την τελευταία  περιφρουρώντας τις αξίες και το ιδανικό που για μένα αντιπροσωπεύουν και ένα ιδεώδες. Κανένα  άλλο όνομα ή αβατάρ   εκτός από το  elzin lions δεν ανήκει σε αυτές. Και φυσικά ουδεμία σχέση είχα και έχω ποτέ με την οργάνωση των Λάιονς  χωρίς διαλυτικά και το έχω δηλώσει. Το όνομα  «Λέοντες» αναφέρεται στα λιοντάρια της Δήλου  που υπήρχαν πριν  χιλιάδες χρόνια  στο νησί  του Απόλλωνα και γι αυτό επιλέχθηκε  και δεν θέλω να  το χαρίσουμε σε καμία  μασονική οργάνωση που δημιουργήθηκε τον τελευταίο αιώνα.  ΕΛΖΙΝ είναι τα αρχικά των  Ελληνικών λέξεων Ελ. ευθερία, Ζωή- Ζευς,  Ιθάκη, και Νέος-Νησί.

Έτσι

Οι πολεμιστές της Λάϊον, είναι του Οδυσσέα,  το ταξίδι,πολεμικό  δεξιά  στο Γνωστό  ψυχρό αποστασιοποιημένο.

Η χώρα της Λάϊον,  η χώρα της Ελλάδος,  της Πηνελόπης   το παλάτι,  πιο ειρηνικό  στο Άγνωστο αριστερά  ζεστό και συναισθηματικό.

Και τα αστέρια  της Λάϊον, του Τηλέμαχου στο κέντρο   ουδέτερο και   οργισμένα εφηβικό.

Η Παρέα είναι  το μπλογκ  κάποιων  φίλων  μου και το καλύβι του Εύμαιου που με φιλοξένησαν για λίγο.

Παρατήρησα πως καθένας προτιμούσε και σχολίαζε διαλέγοντας ανάλογα με το κραδασμό το χαρακτήρα του και το χρώμα του.

Λειτούργησα και σαν παρατηρητής   θεατής μην έχοντας προσωπική επαφή με κανένα και σαν ηθοποιός  παίρνοντας μέρος και αυτοσχεδιάζοντας σε ότι παρουσιαζόταν στα    ιστολόγια.  Εφάρμοσα τις 3 αρχές του αλχημιστή και 7 της ελεγχόμενης τρέλας καθ όλη την διάρκεια  της παράστασης.  Οι νόμοι της συγχρονικότητας με άφηναν  και εμένα άφωνο πολλές φορές. Δεν προλάβαινα να σκεφτώ  κάτι ή να το ονοματίσω και παρουσιαζόταν σαν γεγονός και περιστατικό. Όμως ας ολοκληρώσουμε τους χαρακτήρες και τις ραψωδίες  για να μην έχουμε αφήσεις ημιτελείς συμφωνίες   και ραψωδίες!

Ας σταθεί ο καθένας μπροστά και  πίσω από ένα τόξο και να δούμε ποιος είναι ποιος και ποιο είναι το όνομα του, ο χαρακτήρας του, το δίκαιο, η ηθική, το ήθος του πολεμιστή, σε ποιον ανήκουν,  ποιος έτρωγε, ποιος έπινε στο σπίτι κάποιου κάνοντας κατάχρηση της φιλοξενίας του και αφήνοντας απλήρωτους λογαριασμούς μιας και είναι όλα καταγραμμένα στην μεγάλη βιβλιοθήκη του κόσμου. Που βρίσκεται  Αντίληψη, η Συνείδηση, η Επίγνωση και η απουσία της. Πότε την χάνουμε και πότε την βρίσκουμε;

Τηλέμαχε κοντά μου, είναι η ώρα και το πρώτο βέλος ας ευθυγραμμιστεί!

Εμπρός στην μάχη την τηλεμαχική! Ανήκεις εκεί, όπως και ο Έρωτας από την Αρχή!

Μόνο ο Φήμιος να μην ανησυχεί για όσα τραγούδησε διασκεδάζοντας τους μνηστήρες σε ένα παλάτι και μια σκηνή.

Ένας στρατηγός πρέπει να περιμένει τα πάντα σε μια μάχη και ένας πολεμιστής κυνηγός και ονειρευτής έχει φροντίσει και έχει προνοήσει κρατώντας  ένα άσσο στο μανίκι  για να μη ξεμείνει ποτέ στον άσσο.

Ας μοιράσουμε τους άσσους και τις περικεφαλαίες λοιπόν,  να ολοκληρώσουμε την ραψωδία και τους ρόλους στην ώρα της αλήθειας.  Όχι στο πνεύμα της  μικροαστικής ηθικολογίας αλλά της ηθικής ενός άψογου σεναρίου.  Τι να σημαίνει άραγε αυτή η  έννοια στο ξημέρωμα ενός καινούργιου αιώνα; Όπως και η έννοια της αξιοπρέπειας και κάποιες άλλες σημαντικές που ίσως πρέπει να ειδωθούν από την αρχή και να αποκτηθούν, αφού μας τις έχουν κλέψει και έχουμε επιτρέψει την διάβρωση και την αλλοίωση τους, ώστε οι λέξεις να έχουν χάσει την λογική την έννοια την  σημασία τους και να μας αφήνουν άδειους και μόνους ,παρ όλα που περιδιαβαίνουμε ποικιλοτρόπως πάνω και πίσω από αυτές σε ιστοσελίδες και αλλού; Όλα  επιτρέπονται, και τι, και πως;

Λίο Λεόν πολεμιστής της Λάϊον

και της ζωής, όπως όλοι μας που έχουμε αφήσει τα ίχνη τα λόγια τις σκέψεις μας και τις πράξεις μας περιπλανώμενοι   σε αυτό τον μικρό πλανήτη και  μερικοί ποδοπατώντας τα όνειρα μας και τις αξίες μας και όχι περπατώντας απαλά όπως είχε προαγγελθεί στο μανιφέστο των ΕΛΖΙΝ.

Ένα καλό σενάριο στην Οδύσσεια μιας μπλογκόσφαιρας και του Λαβύρινθου του ιστού της  πρέπει να περιλαμβάνει και μια σκηνή μάχης, γιατί ο πολεμιστής στο πεδίο μάχης φαίνεται και φτιάχνεται, ποια είναι τα κίνητρα οι προθέσεις του,  η δύναμη του,  η γνώση του και η στρατηγική του πολέμου του και δεν παραμένει σε τραγουδάκια και ποιηματάκια ξεχασμένος και αποχαυνωμένος κάπου.  Μπορεί να καταλήξει  και μνηστήρας στο χώρο κάποιου και όταν  νομίζει πως δεν έχει να κερδίσει τίποτα άλλο να αρχίσει να τον λοιδορεί εκμεταλλευόμενος την απουσία του. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος εχθρός από αυτόν που  έχεις ευεργετήσεις  και φιλοξενήσεις και ανεχτεί  μέσα στο σπίτι σου σε προσωπικό συλλογικό και ιστορικό επίπεδο.

Πόσοι είναι οι μνηστήρες και ποιοι και που;

Ας θυμηθούμε τα ονόματα τους όπως  είχαν  αναρτηθεί στο νησί των Λωτοφάγων

στρώνοντας το τραπέζι  σε ένα παλάτι, μαζί με τα ελαττώματα μας, την έλλειψη , την υπερβολή, την αμετροέπεια  και ας ξεκινήσουμε από τους εχθρούς μέσα μας σύμφωνα με όσα μας έχουν δοθεί και με μία Δελφική  και αδελφική Εντολή  «γνώθι σαυτό»,

τώρα που έχουν κλείσει οι πόρτες του για να τα ξαναδούμε από την αρχή. Όλοι έχουν δίκιο, όλοι έχουν άδικο; Κάποιος δεν έχει  περισσότερο; Είμαστε σε θέση να το διακρίνουμε αυτό κάθε φορά; Ποια η έννοια  και η λογική της δικαιοσύνης και η αρχή της ανομίας;

12 ΙΘΑΚΙΝΟΙ
Αντίνοος, Ευρύμαχος, Πρόνοος, Λειώδης, Αφμίμαχος, Αμφίαλος, Πρόμαχος, Αμφιμέδων, Αρίστρατος,, Έλενος, Δουλιχέας, Κτήσιππος.

57 ΔΟΥΛΙΧΙΟΙ
Αμφίμαχος, Κλύτιος, Ακάμας,Φιλόδημος, Τέλμιος, Αντίγονος, Γλαύκος, Ανδαίμων,
Αμφίνομος, Ευρύαλος, Αγήνορας, Θερσίλοχος, Μενεπτόλεμος, Πολύιδος, Μαρψιος,
Καλυδωνέας, Αχέροχος, Θόας, Πάραλος, Ευρύπυλος, Άγιος, Δαμάστορας, Αστύλοχος, Ιφιδάμας, Εχίονος, Μέδοντας, Αντίφυτος, Δημοπτόλεμος, Ευηνορίδης,
Πυλαιμένης, Κλύμενος, Βίας, Σχέδιος, Αργείος, Λάμας, Άγριος, Πρόιμος, Κτήσιος, Ακαρνών, Κύκνος, Ψηράς, Ελλάνικος, Περίφρονος, Μεγασθένης, Θρασυμήδης,
Αρμένιος, Διοπήδης, Μηκιστέας, Αντίμαχος, Πτολεμαίος, Λεστορίδης, Νικόμαχος,
Πολυποίτης, Κεραός, Μένιος, Κρίτιος, Λύριος.

23 ΣΑΜΑΙΟΙ
Αγέλαος, Πείσανδρος, Έλατος, Κτίσιππος, ππόδοχος, Ευρύστρατος, Αρχέμολος, , Ίθακος, Πείσηνορας, Υπερήνορας,, Φεροίτης, Αντισθένης, Κέρβερος, Περιμήδης,
Κύνινος, Θρίασος, Ετεωνέας, Κλύτιος, Πρόθοος,, Λύκαιθος,, Σύμηλος, Ίτανος, Λύαμμος.

44 ΖΑΚΎΝΘΙΟΙ
Ευρύλοχος, Λαομήδης, Μάλεβος, Φρένιος, Ίνδινος, Μίνης, Λείκριτος, Προνόμος, Νίσσας, Λαήστορας, Αρχίστρατος, Ιππόμαχος, Ευρύλαος, Περίαλλος, Ευηνορίδης, Κλύτιος, Αγήνορας, Πόλυβος, Πολύδωρος, Θαδύτιος, Στράτιος, Φρένιος, Ίνδιος, Λαισήνορας, Λαομέδων, Λαόδικος, Άλιος, Μάγνης,, Ολοίτροχος, Βάρυας, Κήθρος, Σύμης, Θεόφρονος, Αλκάροπας, Αντήνορας, Κέλτος, Όρμενος, Ανδρομήδης,
Νισσαίος, Περικλύμης, Πέλλος, Περιφάς, Πολύβος, Κλείος.

Ο Οδυσσέας σηκώνεται απευθύνεται στον Δία ζητώντας ένα σημείο ένα οιωνό τον οποίο ο Ζευς στέλνει χωρίς χρονοτριβή και είναι μια βροντή σε έναστρο και ανέφελο ουρανό που αντιλαμβάνεται σαν μαρτυρία της θεϊκής προστασίας. Κατόπιν έρχεται και δεύτερος οιωνός με μια γριά που αλέθει στάρι στη μυλόπετρα και καταριέται τους μνηστήρες.
Στο μεγάλο σπίτι ξυπνά. Οι δούλες ανάβουν την φωτιά στο τζάκι. Ο Τηλέμαχος σηκώνεται ντύνεται ζώνεται το σπαθί του δένει τα σανδάλια του παίρνει το ακόντιο και βγαίνει με τα σκυλιά από το σπίτι. Οι δούλες κάνουν τις δουλειές, οι εργάτες τα ξύλα, ο Εύμαιος φέρνει τρία γουρουνάκια και ο Φιλοίτιος  μια αγελάδα και μια κατσίκα…
Ο Οδυσσέας βλέπει και ακούει την ζωή του που ξαναρχινά όπως κάθε πρωί.
Η ώρα έφθασε.
Και ο κύκλος του χρόνου σχεδόν έχει κλείσει.

Αφιερωμένο εξαιρετικά στον αστερισμό του Απόλλωνα και το Τόξο του!

Ετικέτες: ,

145 Σχόλια to “Τόξου θέσις Φ”

 1. elzin Says:

  1.Η αλχημιστική μέθοδος…των πολεμιστών!

  Α νακεφαλαίωση:
  Μια Πράξη αναμόρφωσης!
  Είναι η διαδικασία της διεξοδικής ανασκόπησης της ζωής σου,από το πρώτο λεπτό μέχρι το τελευταίο.
  Είναι δύσκολο έργο επίπονο ιδίως στην αρχή, καθόσον ένα κομμάτι του εαυτού,θα αρνείται πεισματικά να μπει σε αυτή την διαδικασία της αναμόρφωσης του εαυτού.

  https://elzin.wordpress.com/2009/02/22/1%CE%B7-%CE%B1%CE%BB%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BC%CE%AD%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%82%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8E%CE%BD/

 2. elzin Says:

  2.Η Αλχημιστική μέθοδος…των πολεμιστών!
  Π αραφύλαξη: η τέχνη του κυνηγού!
  Μια Πράξη αναδιάταξης του εσωτερικού ενεργειακού πλέγματος!
  Είναι μια διαδικασία εκπαίδευσης στην τέχνη του κυνηγού
  ή αλλιώς ‘ελεγχόμενης τρέλας’
  Μια λαθραία, επαναστατική συμπεριφορά, στην οποία ο κυνηγός μαθαίνει
  να είναι ρευστός, ροικός,
  πονηρός, ευπροσάρμοστος, επικοινωνιακός, παρατηρητικός, ‘γλυκά’ αδυσώπητος,
  χωρίς να γίνεται ιδιοτελής και ξιπασμένος,
  χρησιμοποιώντας την συμπεριφορά με καινούριους τρόπους.

  https://elzin.wordpress.com/2009/06/15/%ce%bc%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b1%cf%83%ce%ba%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b9%cf%87%ce%b8%ce%b5%ce%af%cf%82/

 3. elzin Says:

  Η 3η …αλχημιστική μέθοδος!
  Ο νείρεμα:
  Μια Πράξη μετουσίωσης και το σπάσιμο του φράγματος της Αντίληψης!
  Είναι μία διαδικασία μαγική και πέρα από κάθε φαντασία, κατά την οποία
  ο άνθρωπος αποκτά τα Φτερά του και γίνεται ο Άγγελος που ήταν πάντα!
  Αυτό επιτυγχάνεται με την σύνδεση της Δεξιάς πλευράς του ανθρώπου με την Αριστερή χτίζοντας μια γέφυρα ανάμεσα τους, που να τις ενώνει.
  Ούτως ή άλλως ο άνθρωπος ‘πετάει’ συνέχεια με την σκέψη και την φαντασία του,
  άλογα, τις περισσότερες φορές και άσκοπα,
  αλλά μπορεί και να το συστηματοποιήσει αυτό , να το προάγει και να το ολοκληρώσει., τιθασεύοντας πολλά από τα άγρια άλογα ένστικτα του.
  Αντιστοιχεί στον τελευταίο σταθμό του Οδυσσέα , στην Μνηστηροφονία,
  κατά την διάρκεια του οποίου , ο ταλαιπωρημένος βασιλιά της Ιθάκης ,
  χάνει την ανθρώπινη μορφή και μετατρέπεται σε Υπεράνθρωπο Ηρακλή,
  ξαναγεννημένος από την Αλκμήνη και τον Δία.
  Με αυτό τον τρόπο και πετώντας τα κουρέλια της κάμπιας,
  εισέρχεται θριαμβευτής στο Άγνωστο, ευθυγραμμίζοντας τα 12 τσεκούρια- κέντρα και περνώντας την φωτεινή σαΐτα του Απόλλωνα ανάμεσα τους , από τα πόδια μέχρι το κεφάλι.

  https://elzin.wordpress.com/2009/05/18/%CE%B7-3%CE%B7-%CE%B1%CE%BB%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BC%CE%AD%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%82/

 4. elzin Says:

  Η τρέλα και η λογική των πολεμιστών
  .Α φροσύνη:
  Η ελεγχόμενη τρέλα είναι απλά ένας “ρόλος” και είναι ουσιαστικά,
  ένας αυτοσχεδιασμός, που βασίζεται στην προσεκτική εξέταση των πιθανών αλληλοεπιδράσεων όλων των παραμέτρων της ζωής,
  που τις περισσότερες φορές είναι απρόβλεπτες.
  1.Οι πολεμιστές διαλέγουν το πεδίο της μάχης τους.
  Ενας πολεμιστής ποτέ δεν πηγαίνει στην μάχη ,χωρίς να γνωρίζει το περιβάλλον και δεν βρίσκεται ποτέ σε κατάσταση πολιορκίας.
  Το να βρίσκεται σε τέτοια θέση, υποδηλώνει ότι έχει προσωπική ιδιοκτησία,
  από την οποία θα μπορούσε να αποκλειστεί.
  Ο πολεμιστής δεν έχει τίποτα στον κόσμο, εκτός από την άψογη συμπεριφορά του
  και αυτή δεν μπορεί να απειληθεί.
  2.Απορρίπτει κάθε τι, που δεν είναι αναγκαίο.
  Επιδιώκει να είναι απλός.
  Στοχεύει στην απλότητα,τίποτα… που δεν είναι απαραίτητο.
  3. Χρησιμοποιεί όλη την συγκέντρωση που διαθέτει να αποφασίσει
  αν θα μπει στην μάχη ή όχι,γιατί κάθε μάχη, είναι μάχη για την ίδια την ζωή.
  Επιτρέπει σε κάθε μια από τις πράξεις του, να είναι η τελευταία πάνω στην γη.
  Ένας πολεμιστής πρέπει να είναι πρόθυμος να δώσει την μάχη του εδώ και ώρα
  αλλά όχι με άτακτο τροπο.
  4.Χαλαρώνει και αφήνει τον εαυτό του να ηρεμήσει και να παραμεριστεί ο
  φόβος.
  Τότε οι δυνάμεις που τον οδηγούν, ανοίγουν τον δρόμο και τον βοηθούν.
  5. Όταν οι πολεμιστές αντιμετωπίζουν καταστάσεις που δεν μπορούν να
  χειριστούν,
  υποχωρούν για μια στιγμή.
  Αφήνουν το νου τους να περιπλανηθεί.
  Γεμίζουν τον χρόνο τους με κάτι άλλο, ότιδήποτε άλλο.
  6.Οι πολεμιστές συμπιέζουν τον χρόνο, ακόμη και μια στιγμή μετράει.
  Σε μια μάχη για την ζωή σου,
  Ένα δευτερόλεπτο είναι μιά αιωνιότητα.
  Μια αιωνιότητα, που μπορεί να κρίνει την έκβαση.
  Οι πολεμιστές στοχεύουν στην επιτυχία, γι’αυτό συμπιέζουν τον χρόνο.
  Δεν χάνουν ούτε στιγμή.
  7.Ο πολεμιστής δεν προβάλλεται ποτέ μπροστά.
  Παραμένει αθέατος, παρατηρώντας τα πάντα.
  Με αυτόν τον τρόπο μειώνει τον εγωκεντρισμό του και καταφέρνει,
  να αποφεύγει και να αποκρούει τις συγκρούσεις.
  Οι πολεμιστές εφαρμόζουν τις εφτά αρχές της καταδίωξης σε οτιδήποτε και να κάνουν,από τις πιο ασήμαντες πράξεις της ζωής του, μέχρι τις καταστάσεις ζωής και θανάτου.
  Μαθαίνουν να μη παίρνουν το εαυτό τους στα σοβαρά.
  Μαθαίνουν να γελούν με τον εαυτό τους, να έχουν απεριόριστη υπομονή και την ικανότητα να αυτοσχεδιάζουν.

  https://elzin.wordpress.com/2009/02/07/%CE%B7-%CF%84%CF%81%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8E%CE%BD/

 5. elzin Says:

  Η προετοιμασία του διαγωνισμού του Τόξου

 6. Ανώνυμος Says:

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΛΖΙΝ!
  ΕΙΣΑΙ … ΑΞΙΟΣ ΑΓΕΡΩΧΟΣ ΑΠΛΟΣ… ΩΡΑΙΟΣ ΩΣ ΕΛΛΗΝ!
  Αλεξανδρος

 7. ΚΛΕΙΩ Says:

  Ο Τηλέμαχος είναι εδώ, δίπλα σου, από το μέρος της Kαρδιάς,
  έτσι όπως είχε δηλώσει από την αρχή.Να γνωρίσουμε τον Αντίνοο,τον πρώτο μεγάλο μνηστήρα με τον χονδρό λαιμό……
  που είναι ,που κρύφτηκε,ή έχασε το χρώμα και την μιλιά του….
  γιατί δεν σε περίμενε;

  • elzin Says:

   Χαίρε Τηλεμαχική καρδιά
   και η Μούσα να καταγράψει και να τραγουδήσει
   την ιστορική μάχη ραψωδίας Χ!
   Πρώτος ο Αντίνοος !
   Το πρώτο βέλος τον χονδρό του λαιμό να διαπεράσει και η κούπα η χρυσή από τα χέρια του στο πάτωμα να σωριαστεί!
   Δεν με περίμενε νόμιζε πως είχα κάπου απομείνει και ξεχαστεί….

 8. iparea Says:

  Ο Οδυσσέας και ο Τηλέμαχος συναντιούνται στο καλύβι του Εύμαιου. Ξεκινώντας για το παλάτι στην πόρτα στο κατώφλι του βλέπουν τον Ιρο. Αρχίζει να βρίζει και να χλευάζει τον Οδυσσέα. Τον προκαλεί. Ο Οδυσσέας δεν θέλει καυγάδες αλλά αυτός συνεχίζει
  Ποιος είναι ο Ίρος και γιατί ο Οδυσσέας τον χτυπάει πριν μπει στο παλάτι;
  Τους μνηστήρες λίγο πολύ τους γνωρίζουμε.Ο Ίρος δεν είναι τόσο διάσημος και συνήθως περνάει στα ψιλά της Οδύσσειας. Είναι όμως καθοριστικός ο ρόλος του στην εξέλιξη της ραψωδίας.
  Ο Ιρος είναι ένας ζητιάνος. Ζητιάνος είναι και ο Οδυσσέας. Ένα άλλο ζητιάνο τον Θερσίτη συναντούμε στην Ιλιάδα. Ποια είναι η διαφορά αναμέσα τους; Ζητιάνοι είμαστε όλοι μας και σε μια Ιλιάδα και σε μια Οδύσσεια. Είμαστε ζητιάνοι και απλώνουμε πάντα ένα χέρι ζητιανιάς παρακαλώντας για αγάπη για σωτηρίες για λεφτά κανένα ρουσφέτι εκλιπαρώντας συνεχώς . Σκύβοντας το κεφάλι και προσκυνώντας τους έχοντες και κατέχοντες. Όμως ο Ίρος έχεις και ένα άλλο χαρακτηριστικό. Γυρίζει από παλάτι και παλάτι και ζητιανεύει για αυτό και το παρατσούκλι του είναι Ίρος αρσενική Ίρις δηλαδή. Το όνομα του είναι Αρναίος και ο Αντίνοος τον σέρνει μπροστά στον Οδυσσέα τρέμοντας να παλέψει. Αν το παλάτι είναι ο νους μας δεν μπορούμε να μπούμε όσο υπάρχει ο ζητιάνος μέσα μας που συντηρείται από την ζητιανιά και την ελεημοσύνη των άλλων. Η ζητιανιά πρέπει να εξαλειφθεί. Για να συμβεί αυτό πρέπει να εξαλειφθεί και η φιλανθρωπία επειδή αλληλοστηρίζονται σε αυτή την παράλογη αντινοική λογική. Το πρώτο είναι κατάντια και αδυναμία και το δεύτερο είναι αυταράσκεια και επίδειξη. Δεν είναι τυχαίο που συνδέονται με τον Αντίνοο που αντιπροσωπεύει κάθε μορφής θεοκρατικής αντίληψης και έχει στα χέρια του περιουσίες και αποκτήματα για να επιτελεί φιλανθρωπικό έργο και να κορδώνεται σαν σπουδαίος. Ο Αντίνοος σακατεύει το μυαλό του ανθρώπου στην παντοδυναμία και το αλάθητο ενός θεού στα παρακάλια στα προσκυνήματα και στις θεολαγνείες μιλώντας συνέχεια για αυτόν. Μακάριοι λέει οι ελεήσοντες διότι αυτοί θα ελεηθούν προωθώντας το απάνθρωπο σύστημα της ελεημοσύνης και ενός χεριού απλωμένου. Έτσι φτιάχνει ανθρώπους ζητιάνους και δούλους και τους παγιδεύει σε ένα φαύλο κύκλο οίκτου και αυτοοίκτου. Θα περάσουμε όλη την ζωή μας έξω από ένα παλάτι γυρολόγοι και ζητιάνοι Αρναίοι- Ίροι
  Αστραία

  • elzin Says:

   Χαίρε Αστραία με την ρομφαία!
   Εστία, Άρτεμις και Αθηνά !
   Μαζί σου ένα γοργόφτερο χελιδόνι, το πρώτο της Άνοιξης να φτερουγίσει και από μια σκεπή και οροφή του Νου να παρακολουθήσει την σκηνή
   με την Αντίληψης του… τα ψαλιδωτά Φτερά!

 9. Δημόδοκος Says:

  Ο Ίρος είναι ένας καταδότης, χαφιές των μνηστήρων
  που ζει από τα ψίχουλα που του δίνουν και τις εκδουλεύσεις που τους κάνει.
  Είναι και ένας κουτσομπόλης που γυρίζει στα σπίτια και τα παλάτια των ανθρώπων περιαυτολογεί, διαβάλει και κουτσομπολεύει.
  Είναι τα κουτσομπολίστικα περιοδικά και θεάματα και τα ανόητα πρωινάδικα που απασχολούν τους ανθρώπους σε ανούσια θέματα εκτός ουσίας και τους αποχαυνώνουν.
  Υπάρχει μια ουσιαστική και μεγάλη διαφορά του Οδυσσέα με τον Ίρο
  παρ΄ όλο που είναι και οι δυο ζητιάνοι στο παλάτι του νου.
  Ο Οδυσσέας υπακούει σε μια αναγκαιότητα που όμως την ξεπερνά κάθε φορά μαζί με τις ανάγκες του και τα ελαττώματα του και φεύγει από αυτά. Πολλοί σταθμοί, άνθρωποι, θεοί και γιοι θεών προσπάθησαν να τον κρατήσουν.
  Οι Λωτοφάγοι στην καλοπέραση, ο Κύκλωπας να τον καταβροχθίσει, η Κίρκη να τον μεταμορφώσει σε γουρούνι, η Καλυψώ ζηλότυπα να του χαρίσει την αθανασία στο ¨αυτός αυτή και τα μυστήρια¨, η Ναυσικά να του δώσει στην ευτυχία και την ευδαιμονία στον πολιτικό στίβο ή αρένα.
  Ο Οδυσσέας κάθε φορά φεύγει και αυτή η φυγή φαίνεται ατέρμονη. Υπακούει σε κάτι άλλο που το γνωρίζει ο ίδιος βαθιά.
  Γνωρίζει τον δρόμο του και τον βρίσκει μέσα στο σκοτάδι και την ομίχλη. Ευχαριστεί τον Αλκίνοο και τους Φαίακες από καρδιάς.
  Κατευθύνεται στο καλύβι του Εύμαιου με ανθρώπους που εμπιστεύεται και τον αγαπούν πραγματικά και ανιδιοτελώς.
  Αυτή η διαδρομή δεν περιλαμβάνει το Ιδαίον άντρο της Κρήτης και κανένα μοίρασμα λαφυρών και δεν μπορεί να δεχτεί πιέσεις, πολιορκίες και υποδείξεις για αυτό το θέμα.
  Αλλά ούτε μπορεί να ανεχτεί προσβολές και χλευασμούς του ιδίου και των φίλων του και συνεχείς διαπληκτισμούς, διαξιφισμούς σε μια συντροφιά που πρέπει να συνεργάζεται αρμονικά.
  Ο Ίρος και οι Μνηστήρες, ο Μελάνθιος κι η Μελάνθη είναι μαζί γιατί έχουν μόνο τις ίδιες ανάγκες και δεν ενδιαφέρονται για αξίες και ιδανικά. Ισοπεδώνουν τις δεύτερες, τις θυσιάζουν για τις πρώτες. Είναι συνήθως μια πλειοψηφία άμορφης μάζας που ελέγχεται και ποδηγετείται μέσω των ενστίκτων, του θυμικού και των αναγκών της.
  Και είναι η αρχή της ύβρεως και της ανομίας.
  Ο Οδυσσέας, ο Εύμαιος, ο Φιλοίτιος, ο Τηλέμαχος, η Ευρύκλεια, η Πηνελόπη είναι μαζί,
  ο καθένας με την ξεχωριστή προσωπικότητα και τον θαυμαστό χαρακτήρα του, γιατί όχι μόνο έχουν τις ίδιες αξίες,
  αλλά γιατί ξεπερνούν, εκμηνενίζουν τις ανάγκες τους όταν χρειάζεται χάρη του κοινού αγώνα σε μια ευφυή συνεργασία.
  Είναι πάντα η μειοψηφία που σπάνια επιχειρεί μια ανατροπή
  εκτός αν υιοθετήσει μια ειδική οδυσσειακή στρατηγική.

  • elzin Says:

   Χαίρε Ηράκλειε πολεμιστή!
   Χαίρε Ομηρικέ αοιδέ και ποιητή!
   Το βλέμμα σου με αγκαλιάζει πάντα προστασία κάθε στιγμή!
   Έχουν γνώση οι φύλακες και οι φαροφύλακες φρυκτωροί
   στην άκρη του κόσμου
   και στις στήλες του Γιβραλτάρ…τι φυλάν στις πύλες της φωτιάς!

 10. ΚΛΕΙΩ Says:

  ΧΑΙΡΕ Ελεύθερε ΟΜΗΡΕ και ΠΡΟΜΗΘΕΑ της Γνώσης Απελευθερωτή , Η Μούσα με την Τηλεμαχική Καρδιά σε χαιρετά. ΤΟ ΤΟΞΟ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ

  ΤΟ προηγούμενο βράδυ η Πηνελόπη είχε αποκαλύψει στον Οδυσσέα-ζητιάνο ότι σκόπευε να ορίσει δοκιμασία με το τόξο του άνδρα της για τους μνηστήρες.Την έμπνευση της την έδωσε η Αθηνά.Σαν ξημέρωσε η μέρα σηκώθηκε η Βασίλισσα και πήγε στο θησαυροφυλάκιο με το κλειδί της άνοιξε και έβγαλε ένα τόξο με τα βέλη του.Ηταν δώρο του Ιφιτου,όταν συναντήθηκε με τον Οδυσσέα στην Μεσσηνία και έγιναν φίλοι.Εκείνος του χάρισε με την σειρά του ένα γερό κοντάρι και ένα σπαθί.Παίρνοντας το στα χέρια της η Πηνελόπη θυμήθηκε τον άνδρα της και άρχισε να θρηνεί για την λεηλασία της περιουσίας του Παλατιού ,της Χώρας και του Νησιού που δεν έχει τέλος.Ο Ευρυτος ,πατέρας του Ιφιτου ,ήταν ένας από τους πιο ονομαστούς τοξότες της εποχής του.Μάλιστα λέγεται ότι ο ίδιος ο Απόλλωνας του είχε διδάξει την τέχνη της τοξοβολίας.Ετσι το τόξο είναι κατά μία έννοια θεικό δώρο ,αφού σχετίζεται με τον Απόλλωνα.
  Η παρουσία του θεού είναι αναγκαία,καθώς το συγκεκριμένο τόξο είναι το εργαλείο εξόντωσης των μνηστήρων,που είναι βυθισμένοι στο σκοτάδι της άγνοιας και της διαφθοράς.
  Οι μνηστήρες δεν έχουν την νοητική οξύτητα που χρειάζεται να λυγίσουν το τόξο και να τεντώσουν την χορδή.Ο νούς τους είναι άξεστος και αποχαυνωμένος από την κραιπάλη και το φαγοπότι και δεν έχει εξασκηθεί σε υψηλούς στοχασμούς.Η ρώμη που απαιτείται δεν είναι σωματική αλλά κυρίως ψυχική.Ο κάθε αμνήμων μνηστήρας με την στείρα μνήμη δεν μπορεί να τεντώσει το Τόξο και η αδυναμία και η ανεπάρκεια του αποκαλύπτονται ξεκάθαρα.
  Το τόξο και τα βέλη σαν σύμβολα ,σχετίζονται με την ευστοχία του Νού και την ορθότητα του Λόγου.Οσο δυνατός και πειθαρχημένος είναι ο νους,τόσο μεγαλύτερη ευστοχία επιδεικνύει και ικανότητα συγκέντρωσης.
  Η συγκέντρωση απαιτεί ένα κέντρο ΣΥΝ-ΚΕΝΤΡΩ-ΣΗ.Εστιασμός του Νού στον ΣΤΟΧΟ του. Και η Εστία παίρνει το πρώτο μερίδιο της θυσίας και ο Ορκος σε αυτήν είναι ιερός, στο κέντρο κάθε πόλης που βρίσκεται με την Ασβεστο Φλόγα της να καίει.
  Η Πηνελόπη ,προκειμένου να επικοινωνήσει με τους μνηστήρες,που περιφρονεί βαθύτατα,πάντα κατεβαίνει από μία σκάλα και έχει σκεπασμένο το πρόσωπό της με ένα μαντήλι,γιατί ΄΄ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΤΣΑΛΑΚΩΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ΄΄.αυτό δείχνει την κατώτερη κατάσταση συνειδητότητάς τους.Η απόσταση που τους χωρίζει είναι πολύ μεγάλη και το χάσμα βαθύ.Δεν στέκεται τυχαία πλάι στο στύλο της στέγης,ουσιαστικά στέκεται δίπλα στον άνδρα της,την καθαρή Λογική,μαζί με μία ανέγγιχτη ψυχή,παραμένοντας πιστή στην σκέψη του.Γνωρίζει κατά βάθος ότι κανείς δεν θα μπορέσει να τεντώσει την χορδή και έτσι ίσως να κερδίσει χρόνο και να απαλλαγεί από αυτούς.
  Προσπάθησε και ο Τηλέμαχος να τεντώσει το τόξο,τις τρείς φορές δεν τα κατάφερε,παρά μόνο την τέταρτη σχεδόν ,αλλά με ένα νεύμα του Οδυσσέα παραμέρισε,περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή.

 11. ΚΛΕΙΩ Says:

  ΤΟ ΤΟΞΟ ΚΑΙ Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΤΟΞΟΤΗΣ

  ΑΝ Ο ΝΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΑΜΠΤΟΣ Η ΣΚΕΨΗ ΠΕΤΑΓΕΤΑΙ ΣΑΝ ΣΑΙΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΤΗΣ

  ΤΟ Τόξο αντιπροσωπεύει ένα Ον πλήρες,ένα ζευγάρι.Είναι ταυτόχρονα το αρσενικό και το θηλυκο.Το αρσενικό αντιπροσωπεύεται από την εκτόξευση του αρσενικού βέλους,ενώ το θηλυκο βρίσκεται στο σχήμα του σεληνιακού μηνίσκου του τόξου.Το τόξο και το βέλος συμβολίζουν,εκτός από την ευστοχία του Νού και την δύναμη της ΘΕΛΗΣΗΣ.Το τράβηγμα του τόξου είναι η αρσενική ανδρεία και η γονιμοποιός δύναμηδηλ. η δημιουργική δύναμη.Εκείνος που θα σταθεί ικανός να τεντώσει την χορδή και να τοξεύσει σωστά είναι ο μόνος που βρίσκεται στο κέντρο του εαυτού του.Συνεπώς οι μνηστήρες είναι αδύνατον να πετύχουν το τέντωμα του μέσα στον ξεπεσμό τους,γιατί είναι μακρυά και ξένοι με τον εαυτό τους.
  Το βέλος ,η λόγχη και το ξίφος είναι ΗΛΙΑΚΑ σύμβολα και αναπαριστούν τις ΗΛΙΑΚΕΣ ΑΚΤΙΝΕΣ.Είναι τα βέλη του ΑΠΟΛΛΩΝΑ και είναι γονιμοποιές και ευεργετητικές ακτίνες,αλλά μπορούν να γίνουν και καυστικές και επιβλαβείς.Αυτό που περιμένει τους μνηστήρες είναι αυτή πλευρά τους.Ο όλεθρος.Δεν είναι τυχαίο που η συγκεκριμένη μέρα είναι αφιερωμένη σε μιά γιορτή του Απόλλωνα.Είναι ο ίδιος ο θεός του ΦΩΤΟΣ που έρχεται να διαλύσει το σκοτάδι που έφεραν στον Νησί οι μνηστήρες,με τον αντινοικό τους χαρακτήρα και την άδεια , αναξιοπρεπή ζωή τους.
  Ο αριθμός 12 είναι οι 12 Ηλιακοί μήνες και τα 12 ζώδια,και το γεγονός ότι πρέπει το βέλος να περάσει από όλα δείχνει την ανάγκη για τον απόλυτο συντονισμό των διαφορετικών αυτών επιπέδων.
  ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΡΜΟΝΙΑΣ,ΜΟΝΟ Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ.
  Η ευστοχία του δείχνει την ανωτερότητά του αλλά και τον καθιστά αυτοδικαίως άξιο σύντροφο της Πηνελόπης,εφόσον μόνο αυτός πέρασε την δοκιμασία που εκείνη έχει ορίσει.Ετσι επαναδιεκδικεί και ξανακερδίζει την θέση του πλάι της.

  ΄΄Η Πηνελόπη αποσύρεται, ο Ευμαιος παίρνει το τόξο και το δίνει στον Οδυσσέα μέσα στις φωνές και τις διαμαρτυρίες των μνηστήρων.Ο Φιλοίτιος ξεγλίστρησε ,ακολουθώντας τις οδηγίες του Οδυσσέα και έκλεισε τις αυλόπορτες του παλατιού.
  Ο Οδυσσέας στριφογύρισε το τόξο στα χέρια του,με άνεση τεντώνει την χορδή και αυτή κελάηδησε σαν ΧΕΛΙΔΟΝΙ.Αναστατώθηκαν οι μνηστήρες ,άλλαξαν χρώμα.Και πάνω στην ώρα ακούστηκε βαριά βροντή,σημάδι του Δία.Ο Βασιλιάς της Ιθάκης με σιγουριά στόχευσε και έριξε το Βέλος,που πέρασε με μιάς όλα τα πελέκια.
  ΕΙΧΕ ΕΡΘΕΙ Η ΣΤΙΓΜΗ. Ο Οδυσσέας έγνεψε στον Τηλέμαχο και αυτός αμέσως ζώστηκε ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΗΓΕ ΚΑΙ ΣΤΑΘΗΚΕ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ

  ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΑΘΑΡΣΗΣ!!!!!!!!!!!!

  ΄΄ Κύνες,που λέγατε δεν θα γυρίσω πια στον τόπο μου,μετά
  της Τροίας τον πόλεμο,γι΄αυτό ρημάξατε στο μεταξύ το βιός μου,
  βάναυσα σέρνετε γυναίκες δούλες στο κρεββάτι σας,παντρολογήματα
  γυρεύετε,ενόσω ακόμη ζώ ,με την δική μου τη γυναίκα.
  Δεμ φοβηθήκατε καν τους Θεούς,που τον πλατύ ουρανό κατέχουν,
  μήτε και των ανθρώπων τη μελλοντική,δίκαιη εκδίκηση.
  Μα τώρα κρέμεται η θηλιά του ολέθρου πάνω στο κεφάλι σας.΄΄

 12. ΔΑΙΔΑΛΟΣ Says:

  ΟΜΗΡΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ

  Έστία, που του μακροβόλου Βασιλιά Απόλλωνα
  τον οίκο φροντίζεις τον ιερό στην καλή Πυθώ,
  σταλ’αζουν οι πλεξούδες σου παντοτινά μύρο υγρό.
  Στο σπίτι μου έλα,έλα κι ας είν΄η σκέψη σου ίδια
  με του στοχαστικού Διός ,και κάνε το τραγούδι μου χαριτωμένο.

  «Εστία, που στα ψηλά δώματα όλων των αθανάτων
  Θεών και των ανθρώπων που βαδίζουνε χάμου στη γη,
  Αθάνατη έδρα σούλαχε αξίωμα πρεσβυτικό,
  Ωραίο βραβείο νάχεις και τιμή.γιατί δίχως εσένα οι θνητοί
  Δεν κάνουνε συμπόσια, όπου κανείς με πρώτη και τελευταία
  την Εστία, να μην αρχίζει την σπονδή με οίνο μελίγευστο.
  Και σύ εμένα γιέ του Δία και της Μαιάδος Αργειφόντη
  Αγγελιοφόρε των μακαρίων, χρυσόραβδε δοτήρα αγαθών
  Όντας ελεήμων βοήθησε μαζί με τη σεμνή και αγαπημένηΕστία,
  γιατί και οι δύο εσείς στων γήινων ανθρώπων
  Μένετε τα ωραία δώματα με φιλική ανάμεσα σας διάθεση,
  Και τα έργα τους γνωρίζοντας τους ανταμοίβετε με νου και ήβη.
  Χαίρε του Κρόνου θυγατέρα εσύ και ο χρυσόραβδος Ερμής.
  Αλλά εγώ εσάς και μ’άλλη μου ωδή θα υμνήσω.

  • elzin Says:

   Χαίρε πρώτε αεροπόρε των Ελλήνων!
   Άφ Εστίας ἤρξατο!
   Ιερή Εστία, Αθηνά, Άρτεμις, Απόλλων, Ζευ Άναξ και οι υπόλοιποι θεοί της Ελλάδος,
   χαρίστε μας την ευστοχία και δώστε μας την επίτευξη του Σκοπού!
   Η Ύπόσχεση ενός Ποιητή,
   είναι ο Όρκος ενός Πολεμιστή και ο Δρόμος της καρδιάς του.
   Είναι αυτός ο όρκος που αρχίζει από την Εστία, την ιερή φλόγα στο κέντρο του νησιού, στο κέντρο μιας πόλης, μιας πατρίδας, ενός λαού,
   που αρχίζει από τους μνηστήρες μιας Ελένης και τελειώνει στους μνηστήρες της Πηνελόπης,
   στο κέντρο ενός στόχου που ενεργοποιεί τον Σκοπό συνδέεται μαζί του.
   Και είναι ο Απόλλων, το Φως που δίνει την όραση, την διάκριση και την διαύγεια και
   με την Άρτεμη Υδροχόο συζητά η Πηνελόπη τους πόθους της ψυχής της,
   την κρίσιμη νύχτα
   και τον Δία- Αιγόκερω επικαλείται ο Οδυσσέας την ίδια νύχτα στο ρημαγμένο Παλάτι ανοίγοντας την Πύλη του.

 13. Δευκαλίων Says:

  Ομηρικός ύμνος στην ΑΘΗΝΑ!

  • elzin Says:

   Χαίρε σοφέ γενάρχη των Ελλήνων!
   Τα πραγματικά παιδιά σου δεν σε ξεχνούν
   μόνο οι πέτρινοι άνθρωποι ξεχνούν την καταγωγή τους.

 14. ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ Says:

  Ο τελευταίος χρησμός της Πυθίας.
  «ἔστ’ ἦμαρ ὅτε Φοίβος πάλιν ελεύσεται καὶ ες αεί ἔσσεται»
  Θα έρθει μέρα που ο Απόλλων θα επιστρέψει και θα μείνει για πάντα
  καρδιές μας.

  • elzin Says:

   Χαίρε οργισμένε έφηβε, Εκατηβόλε Φοίβε!
   Αυτή η ημέρα δεν θα αργήσει και είναι δική μας!
   Έχουμε ραντεβού με την ιστορία σε μια ραψωδία Χ.

 15. Μέντωρ Says:

  Η ασπίδα του Αχιλλέα

  Σ Ιλιάδος 468-617
  Φυσούνες είκοσι φυσούν στες κάψες τους και βγάζουν
  ευκολοφύσητην πνοήν σφοδρήν ή μετρημένην,
  πότε με βιά πότε σιγά να υπηρετούν, ως θέλει
  ο Ήφαιστος, ώστ’ εύκολα το έργον να τελειώσει.
  Σκληρόν χαλκόν, κασσίτερον, πολύτιμο χρυσάφι
  και ασήμι βάζει στην φωτιά, κατόπιν μέγ’ αμόνι
  εις τον κορμόν τοποθετεί και στο δεξί του χέρι
  σφύραν αδράχνει δυνατήν, και το διλάβι στ’ άλλο.

  Κι έπλασε πρώτα δυνατήν ασπίδα και μεγάλην
  όλην με τέχνην και τριπλόν λαμπρόν τριγύρω κύκλον.
  Με πέντε δίπλες έγινεν η ασπίδα και σ’ εκείνην
  λογιών εικόνες έπλαθε με την σοφήν του γνώσιν.

  Την γην αυτού, τον ουρανόν, την θάλασσαν μορφώνει
  τον ήλιον τον ακούραστον, γεμάτο το φεγγάρι,
  τ’ αστέρια οπού τον ουρανόν ολούθε στεφανώνουν,
  την δύναμιν του Ωρίωνος, Υάδες, Πληιάδες,
  την Αρκτον, που και Άμαξαν καλούν, και αυτού γυρίζει
  πάντοτε, τον Ωρίωνα ασάλευτα τηρώντας.
  Η μόνη που τ’ Ωκεανού το λούσμα δεν γνωρίζει.

  Δύο κατόπιν έκαμεν ανθρώπων πολιτείες
  καλές. Στην μίαν γίνονταν του γάμου χαροκόπι.
  Νυφάδες απ’ τα γονικά συνώδευαν στην πόλην
  με τα δαδιά και αλαλαγμός σηκώνεται υμεναίου.
  Και αγόρια κει στριφογυρνούν εις τον χορόν τεχνίτες,
  καλοί, κιθάρες αντηχούν στην μέσην και οι γυναίκες
  ολόρθες εις τα πρόθυρα θωρούσαν κι εθαυμάζαν.

  Κι ήταν λαού συνάθροιση στην αγοράν, που δύο
  φιλονικούσαν άνθρωποι για πρόστιμο ενός φόνου.
  Ο ένας που όλα επλήρωσεν εκήρυττε στα πλήθη,
  ο άλλος οπού τίποτε δεν έλαβε. Και οι δύο
  εμπρός ηθέλαν στον κριτήν το πράγμα να τελειώσει.

  Του ενός και τ’ άλλου με φωνές τα πλήθη επαίρναν μέρος.
  Οι κήρυκες τα ησύχαζαν. Και μες στον άγιον κύκλον
  στα σκαλισμένα μάρμαρα εκάθισαν οι γέροι,
  και από τα χέρια λάμβαναν των λιγυρών κηρύκων
  τα σκήπτρα κι εσηκώνονταν κι εδίκαζε καθένας.

  Βαλμένα ήσαν στην μέσην τους δυο τάλαντα χρυσάφι
  γι’ αυτόν που δικαιότερα την κρίσην του προφέρει.

  Την άλλην πόλην έζωναν δύο στρατοί τριγύρω
  που στ’ άρματά τους έλαμπαν. Και δύο γνώμες είχαν,
  να την χαλάσουν παντελώς ή τα μισά να λάβουν
  απ’ όσα κτήματα η λαμπρή χωρούσε πολιτεία.
  Εκείνοι δεν επείθοντο και κρύφια για καρτέρι
  οπλίζονταν. Εφύλαγαν το τείχος οι γυναίκες
  με όλα τ’ ανήλικα παιδιά και οι γέροντες μαζί τους.

  Κι εκείνοι εβγαίναν. Η Αθηνά και ο Άρης αρχηγοί τους
  Χρυσοί και οι δυο με χρυσά τα ενδύματα, μεγάλοι,
  όμορφοι, ωσάν αθάνατοι, με τ’ άρματα και πέρα
  ξεχωριζόνταν. Κι έβλεπες μικρά τα πλήθη κάτω.

  Και ότ’έφθασαν όπου έπρεπε να στήσουν το καρτέρι,
  στον ποταμόν που επότιζε καθένας το κοπάδι,
  αυτού καθίσαν σκεπαστοί, με τα λαμπρά τους όπλα.
  Και δυο ξέμακρα σκοποί σταθήκαν καρτερώντας
  πότε να ιδούν τα πρόβατα να φθάσουν κι οι αγελάδες.

  Γρήγορα εκείνα πρόβαλαν και δυο βοσκοί κατόπιν
  και τούτοι ανυποψίαστοι με σύριγγες επαίζαν.
  Κι εκείνοι άμα τους ξάνοιξαν επάνω τους χυθήκαν,
  μέρος των μόσχων ξέκοψαν και των λευκών προβάτων
  κι έσφαξαν κει και τους βοσκούς. Κι οι άλλοι ως εννοήσαν
  στα βόδια τόσην ταραχήν, σηκώθηκαν απ’ όπου
  κάθονταν στο στρατόπεδο, και αμέσως ανεβήκαν
  εις τ’ ανεμόποδ’ άλογα και γρήγορα τους φθάσαν.

  Κι εκεί στην ακροποταμιά την μάχην αρχινήσαν
  κι απ’ τα δυο μέρη ερίχνονταν τα χάλκινα κοντάρια.
  Η Έρις μέσα εγύριζεν, ο Κυδοιμός και η Μοίρα,
  που άλλον εκράτει αλάβωτον, και αιματωμένον άλλον,
  άλλον ποδόσερνε νεκρόν στην ταραχήν της μάχης.
  Κι ένδυμα εφόρει κόκκινον απ’ των ανδρών το αίμα.
  Στρέφονταν κει σαν ζωντανοί θνητοί κι επολεμούσαν,
  και απ’ τα δυο μέρη τους νεκρούς στο σιάδι εποδοσέρναν.

  Έβαλε αλλού τριόργητο και μαλακό χωράφι
  εκτεταμένον, κάρπιμον και μέσα ζευγολάτες

  πολλοί με τα ζευγάρια τους το εσχίζαν άνω κάτω.
  Και όταν γυρίζαν κι έφθαναν στου χωραφιού την άκρην,
  άνθρωπος τους επρόσφερνε ποτήρι όλο γεμάτο
  γλυκό κρασί, κι εγύριζαν στες αυλακιές εκείνοι
  πρόθυμοι του μεγάλου αγρού να φθάσουν εις την άκρην.
  Μαυρίζει όπισθεν η γη και δείχνει αλετρεμένη
  μ’ όλον οπού’ναι ολόχρυση, της τέχνης μέγα θάμα.

  Φραγμένο κτήμα θέτει αλλού που’χε υψηλά τα στάχια
  και μέσα εργάτες θέριζαν με κοφτερά δρεπάνια.
  Και άλλες χεριές επανωτές στες αυλακιές επέφταν,
  και άλλες με καλαμόσχοινα τες δέναν επιστάτες
  τρεις διορισμένοι, ενώ παιδιά κατόπι τους σηκώναν
  χερόβολα στες αγκαλιές και αδιάκοπα τα εδέναν.

  Και ο κύριος στην αυλακιά με σκήπτρον εις το χέρι
  σιωπηλός εστέκονταν κι εχαίρετο η ψυχή του.
  Παρέκει κάτω από’να δρυ σφακτό μεγάλο βόδι
  για το τραπέζι ετοίμαζαν. Και ωστόσον οι γυναίκες
  πλήθος αλεύρια μούσκευαν φαγί για τους εργάτες.

  Αμπέλι μέγα έβαλαν αλλού καρπόν γεμάτο,
  καλό, χρυσό κι εμαύριζαν ολούθε τα σταφύλια.
  Τα κλήματ’ ήσαν σ’ αργυρά σταλίκια στυλωμένα.
  Και λάκκον από χάλυβα και κασσιτέρου φράκτην
  έσυρε γύρω και άνοιξε στην άκρην μονοπάτι
  για να περνούν, όταν τρυγάν το αμπέλι, οι καρποφόροι.
  Και αγόρια, κόρες λυγερές, αμέριμνα στην γνώμην
  εφέρναν τον γλυκύν καρπόν μέσα εις τα καλάθια.

  Γλυκιάν κιθάραν έπαιζε στην μέσην τους αγόρι
  και με την λιγερή λαλιά τον λίνον τραγουδούσε
  μελωδικά, και όλοι μαζί τριγύρω του εσκιρτούσαν
  και τες φωνές τους έσμιγαν με το γλυκό τραγούδι.

  Αγέλην έκαμεν αλλού ταύρων ορθοκεράτων,
  και οι ταύροι επλάσθηκαν χρυσού και κασσιτέρου ακόμη
  και απ’ την αυλήν μουγκρίζοντας προς την βοσκήν κινούσαν
  εις το ποτάμι, οπού βροντά στα τρυφερά καλάμια.
  Χρυσοί βαδίζαν τέσσεροι μ’ εκείνους βοδηλάτες.
  Κι εννέα σκύλοι φύλακες γοργόποδες τριγύρω.

  Και από τους πρώτους της κοπής δυο τρομερά λιοντάρια
  βαρβάτον ταύρον άρπαξαν που εμούγκρα ενώ τον σέρναν.
  Και οι σκύλοι επάνω εχούμησαν και ομού τα παλικάρια.
  Και αφού του ταύρου έκοψαν το δέρμα τα θηρία
  αίμα του ερούφαν κι άντερα. Του κάκου οι βοδηλάτες
  επάνω τα γοργόποδα σκυλιά παρακινούσαν.
  Δεν εκοτούσαν δάγκαμα να δώσουν στα λεοντάρια,
  αλύχταν μόνο από σιμά και πάλι αναμερίζαν.

  Κι έναν πλατύν βοσκότοπον λευκόμαλλων προβάτων
  έκαμ’ ο ένδοξος χωλός μέσα εις καλό λαγκάδι,
  στάνες, καλύβες σκεπαστές, και μανδριά μεγάλα.

  Κι έναν χορόν ιστόρησεν ο μέγας ζαβοπόδης,
  όμοιον μ’ αυτόν που ο Δαίδαλος είχε φιλοτεχνήσει
  της Αριάδνης της λαμπρής εις της Κνωσού τα μέρη.
  Αγόρια εκεί, πολύπροικες παρθένες εχορεύαν
  κι εγύριζαν χεροπιαστοί. Και οι κόρες εφορούσαν
  λινά ενδύματα λεπτά, κι είχαν τα παλικάρια
  από το λάδι λαμπερούς καλόγνεστους χιτώνες.

  Λαμπρά στεφάνια είχαν αυτές, είχαν χρυσά εκείνοι
  μαχαίρια που απ’ αργυρούς κρεμιόνταν τελαμώνες.
  Και πότ’ ετρέχαν κυλητά με πόδια μαθημένα,
  ωσάν σταμνιές, οπού τροχόν αρμόδιον στην παλάμην
  τον τριγυρνά καθήμενος να δοκιμάσει αν τρέχει,
  και πότε αράδα έτρεχαν αντίκρυ στην αράδα.

  Και τον ασύγκριτον χορόν τριγύρω εδιασκεδάζαν
  πολύς λαός και ανάμεσα ο αοιδός ο θείος
  κιθάριζε. Και ως άρχιζεν εκείνος το τραγούδι
  δυο χορευτές στη μέση τους πηδούσαν κι εγυρίζαν.

  Τον ποταμόν Ωκεανόν και δυνατόν και μέγαν
  γύρω στον κύκλον έθεσε της στερεής ασπίδος.

  Και την τρανήν ως του’καμεν ασύντριφτην ασπίδα,
  θώρακα κάμνει π’ άστραφτεν όσο η φωτιά δεν λάμπει,
  κράνος κατόπι στερεόν αρμόδιον στο κεφάλι,
  καλότεχνο με ολόχρυσο στην κορυφήν του λόφον,
  και από λεπτόν κασσίτερον μορφώνει τες κνημίδες.

  Και όλα τα όπλα ως έκαμε τα σήκωσε ο τεχνίτης
  και του Αχιλλέως τα’βαλεν εμπρός εις την μητέρα.
  Και αυτή με τ’ όπλα π’ άστραφταν, του Ηφαίστου δώρο, εχύθη
  ωσάν γεράκι απ’ την κορφήν του χιονισμένου Ολύμπου.

  • elzin Says:

   Χαίρε άγρυπνε Συβότη!
   Ο Ήφαιστος να παραδώσει τα καινούργια όπλα του
   στα παιδιά του Δευκαλίωνα και της Πύρρας,
   στους Έλληνες,
   άτρωτα αυτή την φορά και διορθώνοντας τα λάθη του παρελθόντος!

 16. elzin Says:

  Ο Αλέξανδρος και η Ασπίδα του Αχιλλέα!
  Α λέξανδρος:
  Η εμφάνιση του Αχιλλέα… επί της γης!
  Ο Αλέξανδρος, θα είναι στο μυαλό μας, στην καρδιά μας, στην μνήμη μας, χαραγμένος από τον Ήφαιστο, με τα ανεξίτηλα χρώματα της Ίριδας, για πάντα.
  Στην εποχή του Κριού, που έζησε ο γιος της Ολυμπιάδος, ο Ήφαιστος ολοκληρώνει και παραδίνει στον γιο της Θέτιδος, τα όπλα και την ασπίδα του ανθρώπινου ενεργειακού σώματος.

  Ο Όμηρος αφιερώνει πάνω από 200 στίχους στην ραψωδία Σ, για να υπογραμμίσει, την σημασία του γεγονότος αυτού.
  Ο νεαρός βασιλιάς εμφανίστηκε τότε και κατέπληξε τους πάντες.
  Ο Όμηρος, προέβλεψε και περιέγραψε με ακρίβεια την εμφάνιση του ημίθεου Αχιλλέα και όλος ο κόσμος είδε την λάμψη του και γνώρισε το μεγαλείο του.
  Ο Τηλέμαχος χρειάζεται να προστατευτεί ..πάση θυσία.

  Είναι το μέλλον και το όραμα της ανθρωπότητας!
  Χωρίς τους νέους Τηλέμαχους, με τις προδιαγραφές του πρίγκηπα της Ιθάκης, ο κόσμος είναι έρημος, ανυπόστατος, άνευ νοήματος.
  Τα σημερινά παιδιά μεγαλώνουν όμως,με τους πάσης φύσεως πολυάριθμους μνηστήρες μεσα στα σπίτια τους ,που εισβάλουν από παντού, ακάλεστοι.
  Τα σημερινά παιδιά γεράζουν νωρίς και εξοντώνονται πριν ενηλικιωθούν,σε μια διελκυστίνδα.
  Μια διελκυστίνδα, αφ’ενός αφάνταστης σκληρότητας και βίας ,από αρρωστημένους ενήλικες και αφ’ετέρου, υπερβολικής ανοχής και επιείκιας, από ενοχοποιημένους “μεγάλους”.
  Πώς πρέπει να προστατεύεται το κεφάλι;
  Πως παίρνει ο Άρης μια τέτοια θέση και λειτουργεί αποτελεσματικά;
  Ο Αρης, πρέπει να παλέψει σκληρά και άγρια, χωρίς οίκτο για να διώξει ένα ξένο εισβολέα και καταπατητή.
  Ποιος είναι αυτός ή αυτοί και… πόσοι; Που βρίσκονται;
  https://elzin.wordpress.com/2009/01/09/%CE%BF-%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B1%CF%83%CF%80%CE%AF%CE%B4%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%87%CE%B9%CE%BB%CE%BB%CE%AD%CE%B1

 17. elzin Says:

  Η ασπίδα του Αχιλλέα και …ο Ηρακλής!
  Ερεύνησα τα πάντα.
  Προσωπικά αντικείμενα, συλλογές, πίνακες, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και ό,τι συγκέντρωνα κατά καιρούς.
  Βρήκα τον χώρο πραγματικά πολύ φορτωμένο.
  Τι τα χρειαζόμουν όλα αυτά;
  Τι απ’όλα αυτά άξιζε πραγματικά;
  Πήρα μερικά κιβώτια και σακούλες και άρχισα, να τα ξεκαθαρίζω
  με αυστηρά κριτήρια.
  …….
  -Το παράκανες ! Δεν είπαμε κι’έτσι.
  Κάποια αντικείμενα ,θα μπορούσαν να σου χρειαστούν, να τα συμπεριλάβεις
  στην ασπίδα σου, που θα χρησιμοποιησεις αργότερα..
  Στην ασπίδα;
  Τον ρώτησα, εννοείς, πως θα φτιάξω κάποια ασπίδα!
  Αυτό ήταν ένα καινούργιο στοιχείο, που δεν το είχε αναφέρει την προηγούμενη φορά.
  -Την ασπίδα ,δεν μπορείς να την φτιάξεις εσύ,
  Την έχει δημιουργήσει ο Ήφαιστος για τον Αχιλλέα.
  Μπορείς όμως να ρωτήσεις τον Οδυσσέα γι’αυτήν.
  Την απόκτησε παλεύοντας με τον Αίαντα, μαζί με τα υπόλοιπα όπλα
  του γιού της Θέτιδας.
  -Μα που θα μπορούσα να βρω τον Οδυσσέα;
  ήταν το εύλογο ερώτημα μου.
  -Όταν θα είσαι έτοιμος, και θα είναι κι’αυτός …θα συναντηθείτε …
  .
  https://elzin.wordpress.com/2009/01/06/%CE%B7-%CE%B1%CF%83%CF%80%CE%AF%CE%B4%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%87%CE%B9%CE%BB%CE%BB%CE%AD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CE%B7%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CF%82/

 18. elzin Says:

  Ενδελέχεια…ενέργεια σύνδεσης!
  Α ριστοτέλης:
  χαρτογράφηση του Γνωστού.
  Εντελέχεια:
  ενέργεια σύνδεσης!
  Η τετάρτη αιτία του αγάλματος είναι ο σκοπός για τον οποίο φτιάχνεται αυτό.
  Αν ο τεχνίτης έδωσε τελικά στο μάρμαρο την μορφή του αγάλματος είναι γιατί είχε, ως σκοπό να κατασκευάσει ένα άγαλμα.
  Αν δεν είχε τέτοιο σκοπό στο νου του, το ακατέργαστο μάρμαρο θα είχε γίνει κάτι άλλο , ανάλογα με τον σκοπό του κατασκευαστή, η, αν αυτός δεν είχε κανένα σκοπό , θα είχε παραμείνει ακατέργαστο μάρμαρο.
  Με την επίτευξη του στόχου του καλλιτέχνη και την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγάλματος αυτό αποκτά ενΔελέχεια.
  https://elzin.wordpress.com/2008/10/02/%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%B5%CE%BD%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B4%CE%B5%CF%83%CE%B7%CF%82/

 19. elzin Says:

  Η φαινομενολογία, η διυποκειμενικότητα και η κρίσιμη μάζα!
  Πόσοι άνθρωποι μπορούν να αποτελέσουν την κρίσιμη μάζα “μιας συντροφιάς”;
  Στην κβαντική φυσική, μαθαίνουμε ότι όταν κάτι φθάνει σε κρίσιμη μάζα, που είναι το 51% της συλλογικής ενέργειας, της δόνησης και της συνειδητότητας για οτιδήποτε από αυτά μιλάμε, μια μετατόπιση χωρίς κανένα εμπόδιο πραγματοποιείται. Παραδείγματος χάριν, όταν αυξάνεται ένα ηλεκτρόνιο και δονείται, στο σημείο του 51% της ενέργειας, της δόνησης και της συνειδητότητας εκείνο το ηλεκτρόνιο φθάνει στην υψηλότερη δόνηση, τα υπόλοιπα 49% αφομοιώνονται αμέσως στη νέα συχνότητα.
  Ίσως σε τελική ανάλυση να είναι θέμα ποιότητας και όχι ποσότητας. Δύο Χόμπιτ στάθηκαν αρκετά για την συντροφιά και τελικά
  κατόρθωσαν να μεταφέρουν ένα δακτυλίδι εξουσίας σκοτεινής και να το καταστρέψουν.
  Πόσοι “άνθρωποι”… θα ήταν αρκετοί!
  Μπορούν 300 επίλεκτοι πολεμιστές απέναντι ενός σύγχρονου Δαρείου
  δεσμεύοντας όμως τον Εφιάλτη, να κρατήσουν
  τα στενά των Θερμοπυλών;
  Είναι άραγε « το 300»
  … μαγικός αριθμός
  μιας κρίσιμης μάζας;
  https://elzin.wordpress.com/2009/05/13/%CE%B7-%CF%86%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B5%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7/

 20. Ε.Ι Says:

  Τ Οδύσσειας
  τα Νίπτρα
  …κι έφερε η γερόντισσα στραφταλιστό λεβέτι,
  που το ‘χε πάντα για ποδόλουτρο, και κρύο νερό του χύνει
  μέσα πολύ, κι απάνω του έριξε ζεστό᾿ μα από το τζάκι
  κάθισε αλάργα εκείνος στρέφοντας στο σκότος το κορμί του᾿
  390 φοβήθηκε πως αν τον άγγιζε, μπορούσε το σημάδι
  να καταλάβει, κι έτσι να ‘βγαινε το κάθε τι στη φόρα.
  Κι εκείνη ζύγωσε και βάλθηκε το ρήγα της να πλένει’
  αμέσως το σημάδι εγνώρισε, που του ‘χε αφήσει ο κάπρος
  στον Παρνασό, για τον Αυτόλυκο σαν πήγε και τους γιους του,
  395 τον αντρειανό γονιό της μάνας του, που άλλος κανείς στους όρκους
  και στην κλεψιά δεν του παράβγαινε᾿ θεός του το ‘χε δώσει,
  ο Ερμής, το δώρο αυτό᾿ τι του ‘καιγε μεριά από αρνιά και ρίφια
  της αρεσκιάς του, του παράστεκε λοιπόν κι αυτός με αγάπη.
  Ό Αυτόλυκος μια μέρα φτάνοντας στην καρπερήν Ιθάκη
  400 την κόρη του με γιο νιογέννητο λεχώνα βρήκε᾿ κι ήταν
  η Ευρύκλεια τότε που του απίθωσε στα γόνατα τ᾿ αγγόνι,
  το δείπνο ως τέλεψε, του μίλησε κι αυτά τα λόγια του ‘πε:
  «Αυτόλυκε, μονάχος τ᾿ όνομα να βρεις, για να το δώσεις
  στου τέκνου σου το τέκνο᾿ το ‘θελες από καρδιάς τ᾿ αγγόνι!»

  Παιάν στον Φοίβο Απόλλωνα!

  • elzin Says:

   Χαίρε αφοσιωμένη γερόντισσα του νησιού!
   Χαίρε Οδύσσεια και Ευρύκλεια ενός όμηρου αλλά, όχι άμοιρου λαού!
   Χαίρε εσύ που ανέθρεψες τα παιδιά και τα εγγόνια και τα δισέγγονα των Ελλήνων αιώνες
   και ξεπλένεις τα πόδια τους με το νερό της γνώσης σου
   για να είναι καθαρά μαζί με το μυαλό τους
   και τον νου αρχηγό, τα ηνία και την άμαξα
   στο κέντρο της γης, την Μεσόγειο,
   στο κέντρο του νησιού
   στο κέντρο του Τοξοβόλου
   ευθέως και αρμονικά να κυβερνά τα 4 άλογα ψυχής
   σε πορεία Νίκης Διαχρονικής!

 21. Γέρων Νέστωρ Says:

  Ωδή στον Δία!
  ΜΥΘΩΔΙΑ!
  Μουσική συμφωνία,
  κεραυνός και βροντή σε καθαρό ανέφελο ουρανό
  και… μια ΔΙΟΣΗΜΕΙΑ!

  • elzin Says:

   Χαίρε φίλε της τύχης και σύντροφε εκλεκτέ!
   Χαίρε Φιλοίτιε, φίλε των Ελλήνων, φιλέλληνα σταθερέ!
   Ο γέρων με Νεύματα γνέφει στο Πνεύμα
   και σαν μικρό παιδί παίζει και ομιλεί
   και ο Ζευς με κεραυνούς αστραπές και χρυσή βροχή!

 22. elzin Says:

  Μαγικές ασκήσεις…για ένα Κριό!
  Α σκήσεις για την Άρεια ενέργεια!
  Ο Άρης, ο φοβερός θεός του πολέμου και γιός του Δία και της Ήρας,
  συνδέεται στο ανθρώπινο σώμα και ,
  είναι ο Άρης, ο ρωμαλέος!
  Η φυσική αντοχή,η σωματική διάπλαση, το θάρρος, η γενναιότητα,
  η ορμητικότητα, η παρρησία,το υγιές ένστικτο,
  αυτό που θα λέγαμε «μύτη», η αμεσότητα, η ιπποσύνη, ο αυθορμητισμός,
  τα υψηλά επιπέδα τεστοστερόνης , η αδρεναλίνη και η ταχύτητα,
  όλα τα βασικά χαρακτηριστικά ενός υγιούς Άρη.
  Στα αρνητικά και στην υπερβολή, θα τοποθετούσαμε την βαρβαρότητα,
  την σκληρότητα, την φιλοπόλεμο διάθεση, την ψευτομαγκιά,
  τον αγροίκο χαρακτήρα, τον πρωτογονισμό και μια γκροτέσκα συμπεριφορά.
  Η καλύτερη θέση του είναι στο Κριό και το ενεργειακό του κέντρο
  στην περιοχή του κεφαλιού.
  Από εκεί θα σταθεί , άγριος και άτεγκτος για να προφυλάξει τον άνθρωπο
  από ένα ξένο και αρπακτικό εισβολέα που επιδιώκει να τον καταβροχθίσει.
  https://elzin.wordpress.com/2009/05/26/%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%8C/

 23. elzin Says:

  Η ασπίδα …των πολεμιστών!
  Πόλεμος και …Ειρήνη
  Η μορφή και η διευθέτηση της ενέργειας
  Η πολικότητα Κριού-Ζυγού
  Το ζευγάρι των αιώνιων εραστών
  Άρης-Αφροδίτη
  Η όσφρηση
  Α. Άρης-Κριός
  Το ανθρώπινο σώμα είναι σύμφυρμα ενεργειακών πεδίων,
  που συγκροτούνται με μια παλμική δύναμη στο μέγεθος μιας φωτεινής σφαίρας.
  Η θέση του Άρη, εκτός από την αντοχή της ασπίδας δείχνει και την διαδρομή που χρειάζεται να διανύσει για να μπορέσει να φθάσει στο σημείο που λειτουργεί άψογα.
  Πρέπει να φθάσει στο κεφάλι και στο Κριό και να κάνει ολόκληρο το σώμα,
  ένα όπλο σκάνερ που να μπορεί να αντιμετωπίσει οτιδήποτε
  και να αντιληφθεί οτιδήποτε με την “μύτη του”…
  Το κεφάλι να προστατεύεται με περικεφαλαίες ή με καπέλα ή …με αυστηρή επίγνωση.
  Και ο ¨Άρης εκεί ,άγριος και σκληρός φρουρός, να μη αφήνει τίποτα να περάσει.
  https://elzin.wordpress.com/2009/05/26/%CE%B7-%CE%B1%CF%83%CF%80%CE%AF%CE%B4%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8E%CE%BD/

 24. i am love Says:

  Καλως ήρθες ξανά elzin!!! Χαίρομαι που επέστρεψες :DDD!!!

  • elzin Says:

   Χαίρε Πλατωνικέ νεαρέ φιλόσοφε και φίλε των συμποσίων!
   Η χαρά ανήκει πάντα σε μία ειλικρινή άδολη καρδιά
   και το χαμόγελο στην αθωότητα!

 25. elzin Says:

  Η Ευθυγράμμιση μέσα από 12 πελέκεις!
  Στην τελική ευθεία ….. Γνωστού και Άγνωστου Χ!
  Επίλυση εξισώσεων και γραμμικών συστημάτων
  σιωπής και λόγου
  λογικής και παραλόγου
  δικαιοσύνης και αδικίας
  νόησης και αντινόησης!

  Κάτω τα χέρια σου από το μυαλό μας
  αντινοϊκέ αρχιμνηστήρα Αντίνοε!

  Πριν αρχίσουμε να «μαθαίνουμε» αυτά τα χόρτα που μας τάιζες χρόνια,
  αιώνες, στην στάνη, στο μαντρί και στα σφαγεία,
  στους πτωχούς τω πνεύματι σου, αμνούς του θεού,
  έχουμε ξεκινήσει από το, ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ,
  πράγμα που για σένα ήταν και είναι τελείως ασύμφορο.
  Και είμαστε εδώ!
  Όλοι οι Οδυσσείς και οι Τηλέμαχοι της Ελλάδος!
  Με καθαρό διαυγές Νου και αλάνθαστο σημάδι!
  Κάτω τα χέρια σου από τον νου και το μυαλό μας
  παρανοϊκέ αρχιμνηστήρα θεοκρατικέ!

 26. elzin Says:

  Σήμερα,
  Νέα Σελήνη και Νουμηνία, ημέρα αφιερωμένη στον Ερμή και στην Άρτεμη, ο Ήλιος Απόλλων 25 μοίρες στον Κριό,
  το πρώτο βέλος στον Αντίνοο να ευθυγραμμιστεί
  στον μνηστήρα της Ελλάδος τον ποιο χονδρό και ελεεινό.
  Τον λαιμό του τον παχύ να διαπεράσει και η χρυσή κούπα στο πάτωμα με κρότο μαζί με την καρέκλα του να σωριαστεί.
  Η Ελλάς από την δύσοσμη παρουσία του να απαλλαγεί για να αρχίσει μια καινούργια ζωή.
  Τα μυαλά των ανθρώπων από την σκλαβιά του να απελευθερωθούν και να δουν καθαρά πόσο τους έτρωγε και τους έπινε το αίμα κάθε φορά σαν πρόβατα και σφαχτά
  σε σε δείπνους και τραπέζια μαγειρεμένα μυστικά.
  Ο Άρης στο κεφάλι να τοποθετηθεί δίνοντας ανδρεία και ορμή.

  Μέχρι την Νέα Σελήνη στον Ταύρο,
  τον Ταύρο από τα κέρατα και τον λαιμό με την σωστή λαβή να πιάσουμε,
  ταυροκαθάπτες,
  με την κατάλληλη συντονισμένη οδυσσειακή στρατηγική.
  Είτε παίδες Ελλήνων στην μάχη
  … την τηλε μαχική!

 27. ΚΛΕΙΩ Says:

  ΡΑΨΩΔΙΑ Χ

  Τότε ο Οδυσσέας ο πολυμήχανος γυμνώθη απ΄τα κουρέλια
  και στο κατώφλι απάνω πήδηξε, κρατώντας το δοξάρι
  και το γεμάτο σαιτολόγο του, και τις γοργές σαγίτες
  αυτού, μπροστά στα πόδια του, άδειασε και στους μνηστήρες είπε.
  ΄΄Πια τέλος πήρε αυτό το αλύπητο δοκίμι μας, και τώρα διαλέγω άλλο σημάδι, που άνθρωπος κανείς δε βρήκε ακόμη,
  να ιδώ αν πετύχω κι αν ο Απόλλωνας μου δώσει αυτή τη δόξα.΄΄

  Έτσι σα μίλησε, σημάδεψε και στον Αντίνοο ρίχνει
  πικρή σαγίτα. Εκείνος άπλωνε μια κούπα να σηκώσει,
  μαλαματένια, δίχερη, όμορφη, την έπαιζε στα χέρια κιόλας, κρασί να πιεί, το θάνατο χωρίς να βάζει ο νους του
  Ποιος το φανταζόταν άσκημο θάνατο θα τούδινε η ασβολωμένη μοίρα.
  Μα ως σημαδεύοντας τον πέτυχε στο λαιμό ο Οδυσσέας,
  απαντικρύ ο χαλός επρόβαλε στον τρυφερό του σβέρκο
  και χτυπημένος πίσω ανάγειρε και τούφυγε απ΄το χέρι
  η κούπα, και κρουνός ξεχύθηκε μεμιάς απ΄τα ρουθούνια το αίμα το ανθρώπινο, και πέταξε μακριά του το τραπέζι
  κλωτσώντας το, και χάμω σκόρπισαν τα κρέατα τα ψημένα και τα ψωμιά, και στο αίμα βάφτηκαν.
  Και οι μνηστήρες σκιαγμένοι τρέχαν δώθε κείθε
  μα ουδέ σκουτάρι βρίσκαν γύρα τους ουδέ βαρύ κοντάρι.
  Και πήραν όλοι με πικρόλογα τον Οδυσσέα να βρίζουν,
  θαρρώντας άθελά του τον νιό πως σκότωσεν οι ανέμυαλοι δεν τόχαν νοιώσει ακόμη
  πως όλους τώρα θα τους έπιαναν του χαλασμού τα δίχτυα!

  Ο χρόνος σου πάνω σε αυτό το Νησί ,σε αυτή την Πατρίδα, που λήστεψες λεηλάτησες, ασέλγησες και σκοτείνιασες, ΤΕΛΕΙΩΣΕ Αντίνοε,
  ύπουλε ιέ.
  Άλλη ροδοδάχτυλη Αυγή δεν θα σε ξανάβρει, πάνω σε αυτή την γη που χάλασες
  τρώγοντας και πίνοντας το αίμα των ανθρώπων της.
  Η συνείδηση των Ελλήνων αφυπνίζεται από ένα λήθαργο στους -273 c, ,μετά από τόσους αιώνες. Η Ελληνική καρδιά αρχίζει να πάλλεται, από την αρχή, μέσα στο Φώς του Ζωοδότη της Ήλιου, και παίρνει την πρώτη Ελεύθερη ανάσα της.
  Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΠΑΛΙ ,ΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΠΟΥ ΗΡΘΕ, ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΛΑΜΠΡΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ!!!

  14 Απριλίου 2.490 χρόνια Μ.Σ. Μετά την Νικηφόρα Ναυμαχία της Σαλαμίνος.
  Ώρα Γκρήνουιτς 12.30μμ Ημέρα Τετάρτη αφιερωμένη στον Ερμή
  Νέα Σελήνη Ήλιος στις 24.27 στον Κριό.

 28. elzin Says:

  Χαίρε Μούσα Κλειώ!
  Να αναδείξουμε το μεσογειακό ταμπεραμέντο μας
  … εμείς οι Έλληνες με Ανοιξιάτικη ορμή χωρίς χρονοτριβή!

  Ο Αντίνοος βρίσκεται πάντα πίσω από κάθε θεοκρατική και θεοσοφιστική κοσμοθεωρία γιατί παγιδεύει τον νου του ανθρώπου σε ένα σημείο και δεν μπορεί να αντιληφθεί τίποτα άλλο πέρα από αυτό. Βρίσκεται όμως και σε κάθε εμμονή και έμμονη ιδέα του νου, σε κάθε εξάρτηση και προσκόλληση γιατί κολλάει την βελόνα του σημείου συναρμογής.
  Όταν τρεμοπαίζει δημιουργεί ψυχικές διαταραχές και όταν εμμένει και ξεμένει είναι μικρής εμβέλειας και συμπεριεκτικότητας.
  Οι πολύ λογικοί άνθρωποι είναι αφόρητα βαρετοί και προβλέψιμοι και οι πολύ τρελοί αβάσταχτα κουραστικοί.
  Η ζωή θέλει και λογική και τρέλα και αυτό είναι η ελεγχόμενη λογική τρέλα του πολεμιστή που δρα δυναμικά και παρορμητικά,
  κινείται μεταβλητά και ροϊκά και εστιάζεται πάντα στον στόχο αποφασιστικά και σταθερά.

 29. iparea Says:

  Ας δούμε τα συγχρονιστικά γεγονότα της Νουμηνίας στον Κριό και του βέλους όπως τα καταγράφει η ιστορία και μια μούσα…

  Ξεκινάει με μία δυνατή βροντή σε ανέφελο ουρανό δυνατή στις 14 -04-2010
  Η ηφαιστειακή έκρηξη στην Ισλανδία έχει σαν αποτέλεσμα να «νεκρώσουν» στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης οι αεροπορικές πτήσεις. Η στάχτη από το ηφαίστειο, το οποίο συνεχίζει να εκρήγνυται σε απόσταση 120 χλμ από το Ρέικιαβικ, έχει καλύψει την ατμόσφαιρα πάνω από τη Βρετανία, τη Σκανδιναβία, τη Δανία και τμήματα της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Ρωσίας, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τα αεροπλάνα που καθηλώνονται στο έδαφος.
  Γερμανία: Τεράστια προβλήματα στις πτήσεις από την ηφαιστειακή σκόνη

  Ο Αντίνοος των καθολικών μετανοεί και σπάει την σιωπή.
  Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ’ δήλωσε στις 15-04-2010 που ο κόσμος μιλά για τις «αμαρτίες», όπως είπε χαρακτηριστικά, της Καθολικής Εκκλησίας, είναι σημαντικό αυτή να μεταμεληθεί για αυτές. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο Πάπας κάνει δημοσίως αναφορά στο θέμα της παιδεραστίας από καθολικούς ιερείς. «Πρέπει να ομολογήσω, ότι εμείς οι χριστιανοί, ακόμα και στη σύγχρονη εποχή, αποφεύγουμε τον όρο «μετάνοια» συχνά που μας φαίνεται πολύ σκληρός. Δεχόμενοι σήμερα επίθεση από τον κόσμο που μας μιλάει για τις αμαρτίες μας, καταλαβαίνουμε ότι το να είμαστε ικανοί να μεταμεληθούμε για τις αμαρτίες μας καταλαβαίνουμε πόσο αναγκαίο είναι να δείξουμε μεταμέλεια και έτσι να αναγνωρίσουμε τι πηγαίνει στραβά στις ζωές μας» είπε ο Ποντίφικας στη διάρκεια λειτουργίας στο Βατικανό.Ύστερα από μέρες σιωπής και εκατοντάδες κριτικές ο Πάπας Βενέδικτος προέβη την Πέμπτη (15/4) σε δηλώσεις για τα σκάνδαλα της παιδεραστίας από ιερείς της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας που καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
  Ο Ποντίφικας είπε χαρακτηριστικά πως η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δείχνει ότι αυτή πρέπει να μεταμεληθεί για τις αμαρτίες της πάνω στα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης.Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που ο Πάπας Βενέδικτος δημόσια σχολίασε τασκάνδαλα παιδεραστίας από καθολικούς ιερείς όταν το Μάρτιο κατηγορήθηκε από πολλά γερμανικά δημοσιεύματα ότι συγκάλυπτε ιερωμένους την περίοδο που ήταν αρχιεπίσκοπος Μονάχου.

  Οι δικοί μας ποιούν την νήσσα και ψάχνουν τρύπα να κρυφτούν και καμία λίμνη Στυμφαλίδα.
  Έντεκα πολιτικά πρόσωπα αποφασίστηκε να κληθούν να καταθέσουν ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας – ενώ για την Τρίτη αναβλήθηκε η απόφαση για την κλήση ή μη, του νΑλλοθι για να αποχωρήσει από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η οποία διερευνά το σκάνδαλο της Siemens αναζητεί η ΝΔ. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μετέχουν στην επιτροπή απείλησαν χθες με αποχώρησή τους εγκαλώντας το ΠαΣοΚ ότι μεθοδεύει τη στοχοποίηση υπουργών επί των κυβερνήσεών της.

  Μετά τον πάγο των Η.Π.Α… στο Ισραήλ προσπάθεια για ειρήνη στην ταλαιπωρημένη περιοχή
  «Δεν υπάρχει άλλη λύση για να πάμε το συντομότερο δυνατόν προς μια διαπραγματεύσιμη ειρήνη στη βάση των παραμέτρων που ο καθένας γνωρίζει. Είναι ανώφελο να χάνεται τόσος χρόνος τη στιγμή που υπάρχει ήδη τόσο δυστυχία». Νικολά Σαρκοζί

  Η Ρωσία έκλεισε τον τελευταίο αντιδραστήρα πλουτωνίου για οπλικά συστήματα.Αρμονικός Άρης λογικός!

  Σεισμός και προβλήματα στην Κίνα.
  Στους 760 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί από το σεισμό που έπληξε την Τετάρτη την επαρχία Κινγκάι στη βορειοδυτική Κίνα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσιεύθηκε από τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.
  Μέχρι στιγμής περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα ερείπια ενώ οι τραυματίες έχουν φτάσει τους 11.477, οι 1.174 εκ των οποίων βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.Τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων.

  Ακυρώνονται όλες οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου που είναι προγραμματισμένες για σήμερα, 15 Απριλίου, λόγω στάσης εργασίας που προκήρυξε το σωματείο εργαζομένων.

  Το πλοίο που σαλπάρησε για την Κρήτη …
  Μηχανική βλάβη σημειώθηκε στο κρουαζιερόπλοιο Aqua Marine, την ώρα που αυτό έπλεε περίπου 8 ν.μ. βορειοανατολικά του Ηρακλείου, προερχόμενο από Ρόδο με 998 επιβάτες.
  Συγκεκριμένα στις 05.30 το πρωί η Λιμενική Αρχή Ηρακλείου ενημερώθηκε από τον πλοίαρχο του κρουαζιερόπλοιου ότι παρουσιάστηκε βλάβη στη δεξιά κύρια μηχανή.
  Το πλοίο έφτασε στις 06.15 στον προβλήτα Ηρακλείου, όπου του απαγορεύτηκε ο απόπλους μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη.

  Αποχώρησε ο Φήμιος των Πυξ Λαξ από την τραγουδιστική σκηνή. Τέλος εποχής για τους SCORPIONS που αγαπήσαμε και ακόμη αγαπάμε.
  Ρομαντική ψυχή, καλλιτεχνική. Ουδέποτε μπήκε στον πειρασμό να θεωρήσει τη θέση του στον καλλιτεχνικό χώρο δεδομένη. Ισως γιατί είχε ζήσει το ροκ απ΄ την καλή κι απ΄ την ανάποδη από τα μέσα του ΄70 και το είχε απομυθοποιήσει. «Ενας τυχερός ερασιτέχνης είμαι» έλεγε ο Μάνος Ξυδούς (ο «δημιουργικός» στη μουσική και τον στίχο των άλλοτε «πριγκίπων της Δυτικής Οχθης» Πυξ Λαξ, που έφυγε πρόωρα κι απρόσμενα από καρδιά) σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ». «Που απλώς έχει ακούσει πολλή ξένη μουσική κι έχει αισθητική». Στο επάγγελμα (τραγουδοποιός και τραγουδιστής) μπήκε αργά. «Ηταν λίγο σαν την παλίρροια, ανάλογα με τις περιστάσεις, τα κέφια, τον χρόνο» έλεγε

  Ταξίδι στον Άρη
  Ο Ομπάμα στέλνει αστροναύτες στον Άρη .Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σχεδιάζει να στείλει ένα επανδρωμένο διαστημόπλοιο που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη γύρω στο 2035. Το διαστημόπλοιο θα προσγειωθεί στον κόκκινο πλανήτη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την ευχή αυτό να γίνει όσο θα είναι ζωντανός.

  «Στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, οι δοκιμαστικές πτήσεις θα δοκιμάσουν τα συστήματα που είναι απαραίτητα για μια εξερεύνηση πέρα από τη (γήινη) τροχιά και γύρω στο 2025 ελπίζουμε ότι τα νέα διαστημόπλοια θα μας επιτρέψουν να στείλουμε επανδρωμένες αποστολές πέρα από τη Σελήνη», είπε ο Ομπάμα.
  Γεγονός η πρώτη πολιτική τηλεμαχία στη Βρετανία
  Οι τρεις υποψήφιοι μιλούσαν απευθείας με το κοινό που έθετε τις ερωτήσεις και υπερασπίστηκαν το πολιτικό πρόγραμμά τους σε τομείς όπως η μετανάστευση, η εγκληματικότητα και η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας. Η συζήτηση «άναψε» πολύ γρήγορα και οι τρεις πολιτικοί δεν δίσταζαν να απευθύνονται ο ένας στον άλλο και να του παίρνουν το λόγο, παρά τους 76 αυστηρούς κανόνες που είχαν τεθεί από τα επιτελεία τους, με αποτέλεσμα να χρειαστεί αρκετά συχνά η παρέμβαση του δημοσιογράφου – συντονιστή.
  Πως γνώριζε ο Όμηρος πως οι μεγάλες μάχες των ανθρώπων γίνονται και θα παρακολουθούνται από τηλε- μακριά;

  ΚΛΕΙΩ

  • elzin Says:

   Ας κρυφτούν όπου θέλουν. Έχουν παραβιάσει το κοσμικό δίκαιο.
   Ο πάπας έχει να μετανιώσει για πολλές παλιές και νέες αμαρτίες.Διάσημοι επιστήμοντες όπως ο εξελικτικός βιολόγος Ρίτσαρντ Ντόκινς και ο συγγραφέας Κρίστοφερ Χίτσενς, καθώς και δικηγόροι σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τέθηκαν επικεφαλής ομάδας Βρετανών που ζητούν την σύλληψη του Πάπα για «εγκλήματα κατά……της ανθρωπότητας», όταν επισκεφθεί τη Βρετανία το Σεπτέμβριο.

   Να ζητήσουμε και εμείς την σύλληψη μερικών που κυκλοφορούν ακόμη
   ελεύθερα και να τους στείλουμε να φτιάξουν μερικούς δρόμους και σκαλωσιές.

   Έχουν όμως μια δικαιολογία που δεν έχουν οι δικοί μας «θεούσοι». Δεν είχαν τις δικές μας ρίζες και αυτή την κληρονομιά. Και όταν έχεις αυτή την κληρονομιά και διαθήκη δεν μπορείς να την παραμερίζεις και να βάζεις σε πρώτο πλάνο εισαγόμενους θεούς, φωστήρες και σωτήρες. Είναι κάτι παραπάνω από αντινοϊκό και παράλογο. Είναι προδοτικά αντιαισθητικό. Δεν είναι όμορφο. Η ομορφιά μπορεί να σώσει τον κόσμο γιατί δίνει μορφή σε ένα ακατέργαστο μάρμαρο και ενδελεχή σκόπευση.

 30. ο νοών...νοείτω Says:

  ΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΕΛ.Ζ.Ι.Ν.

  Γεννήθηκες, μεγάλωσες και ζεις με αρετές που σου δόθηκαν όχι τυχαία.
  Μα πάνω από όλα, αναγνώρισες την άψογη και απαραίτητη ύπαρξη του νοός στον άνθρωπο.
  Στην πορεία σου οι Μοίρες σου έστειλαν σοφούς να σε συντροφεύουν ορατούς τε και αοράτους.

  Ως άψογος οικοδεσπότης τους υποδέχθηκες, και έστρωσες ένα μεγάλο τραπέζι θέλοντας να μοιραστείς τα αγαθά τους με εμάς.
  Παραχώρησες καρέκλες και στασίδια, σε όσους ήθελαν να είναι συνδαιτυμόνες, και άπλωσες την γνώση που απέκτησες διάπλατα.
  Μόνος δεν υπήρξες ποτέ.
  Πάντα σε συντρόφευαν και σε συντροφεύουν σκέψεις και εικόνες που κλωθογυρίζουν σε ένα σωρό ανθρώπους.
  Έχεις όμως την μαγική ικανότητα να διεγείρεις τις απαραίτητες σκέψεις και διεργασίες.

  Εδώ σιμά και πάλι, θα ξαποσταίνω τα μάτια μου και την καρδιά μου, διαβάζοντας τα γραφόμενά σου και τα των Ελλήνων φίλων σου.
  Εδώ θα έρχομαι για να τροφοδοτώ με ενέργεια τις αποθήκες που μου αδειάζει η καθημερινότητα.
  Μέχρι να μπορέσω και εγώ κάποια στιγμή να συνεισφέρω το κάτι που ελπίζω.

  • elzin Says:

   Χαίρε αγαπημένε αφοσιωμένε Εύμαιε της Ελλάδος!
   Χαίρε αξιοπρέπεια, νόηση, σκέψη και ανθρωπιά!
   Χαίρε ζεστή φωλιά, μεγάλη αγκαλιά!
   Μόνος δίπλα σου δεν ένοιωσα ποτέ!
   Χαίρομαι που συναντήθηκαν οι δρόμοι μας και οι διαδρομές μας έστω και διαδικτυακώς!
   Κάνεις πολλά και μόνο η ύπαρξη σου είναι μια ελπίδα και συντροφιά!
   Χαίρομαι που υπάρχεις Σκεφτικέ Φίλε μου!

 31. elzin Says:

  1. Στο νησί των Κικόνων
  Πως την κλέβουν την Κικόνια ενέργεια οι
  χειροδύναμοι κάτοικοι… στην Ίσμαρο;
  Κίκυς σημαίνει ισχύς, ρώμη, δύναμη ενεργητικότητα!
  Οι Κίκονες είναι ο σταθμός,
  που φτιάχνεις μια γερή ασπίδα να σε προστατεύει από τις επιθέσεις και τις πέτρες που σου πετούν κάποιοι “άγριοι” λαοί και άνθρωποι και πάντα θα βρίσκονται τέτοιοι, έτοιμοι να σε τσακίσουν μόλις κάνεις το πρώτο βήμα… της επιστροφής.
  Οι Κίκονες είναι μια μικρή Τροία μετά…την μεγάλη .
  Άρης- Κριός
  https://elzin.wordpress.com/2009/11/15/1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%AF-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CF%89%CE%BD/

 32. elzin Says:

  Αν ο σίδηρος και οι αποθήκες της φερριτίνης είναι ο Άρης στον ανθρώπινο οργανισμό,
  ο χαλκός είναι η Αφροδίτη και τα πεπτίδια χαλκού συνεισφέρουν στην κοσμετολογία.
  Η ομορφιά και η ρώμη.
  Η αξία και η δράση!
  Η αγάπη και ο έρωτας!
  115 τα χημικά στοιχεία του περιοδικού συστήματος τόσα όσα περίπου οι μνηστήρες, δημιουργούν την ύλη, τον υλικό κόσμο σε διάφορους συσχετισμούς μεταξύ τους, πολλαπλάσια του υδρογόνου.
  Η Πηνελόπη το πρωτόνιο, ο Τηλέμαχος το νετρόνιο κοντά της και ο Οδυσσέας το ηλεκτρόνιο που γυρίζει συνεχώς γύρω τους, γύρω από ένα πυρήνα σε χορούς κυκλοτερούς και σε τροχιές …ταξιδεύει.
  Εγώ και οι άλλοι!
  Εγώ και εμείς!
  Το μηδέν και το άπειρο!
  Το είναι και το γίγνεσθαι!
  Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι χημεία και χημικά φαινόμενα, αλλαγή της διάταξης του πλέγματος,
  φυσική, φυσικά φαινόμενα, αλλαγή της κατάστασης
  και μεταφυσική, μεταφυσικά φαινόμενα, αλλαγή ενδοατομική στο άτομο, πυρηνική αλυσιδωτή αντίδραση.
  Ο ήχος για να μεταδοθεί χρειάζεται υλικό πεδίο, η σκέψη όχι. Μεταδίδεται αστραπιαία και τηλεπαθητικά ενεργεί.
  Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε. Είμαστε οι σκέψεις μας και ο ήχος τους. Η Ηχώ και η Ιαχή τους. Η Φαιά μας ουσία είμαστε μια πεπτουσία σε μια Ηώ.
  Την εποχή πια του Υδροχόου τα πλοία των Φαιάκων είναι γρήγορα. Ταξιδεύουν χωρίς πηδάλιο γιατί βλέπουν μέσα στις ιστοσελίδες του διαδικτύου.
  Η αποβίβαση στην Ιθάκη είναι δύσκολη αλλά όχι ακατόρθωτη.
  Η αγορά του δήμου και ο λαός της Ιθάκης, το νησί, το παλάτι διακρίνεται πλέον καθαρά.
  Το μονοπάτι για το καλύβι του Εύμαιου τραχύ αλλά εφικτό πλέον για κάθε ταξιδευτή.
  Η αγάπη για να είναι όμορφη, ηθικό ενέργημα, δεν πρέπει ποτέ να φυλακίζεται στις ανάγκες και ο έρωτας για να είναι αληθινός, πηγή και ρίζα ζωτικότητας να παραμένει ελεύθερος Δεν πρέπει ποτέ να πληρώνεται, να βιάζεται ή να εκβιάζεται. Δεν μπορεί να απειληθεί ποτέ γιατί είναι πουλί της ελευθερίας.
  Οι άνθρωποι σε αγαπούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους και με τον τρόπο που θέλουν αυτοί και όχι με τον τρόπο που ίσως χρειάζεσαι. Έτσι πολλές φορές σου δίνουν κουβέρτα ενώ είσαι στην έρημο και χρειάζεσαι νερό. Οι Λωτοφάγοι σε κρατούν στην λήθη, ο Κύκλωπας σε αγκαλιάζει ασφυχτικά, η Κίρκη σε δεσμεύει στη ανάγκη του χοίρου, η Καλυψώ θέλει να σου χαρίσει την αθανασία με το ζόρι και η Ναυσικά την ευτυχία με την διεκδίκηση της.
  Μόνο η αληθινή αγάπη και ο πραγματικός έρωτας σου αφήνει το περιθώριο της επιλογής. Σε αφήνει ελεύθερο να φύγεις ή να μείνεις.
  Ο πολεμιστής αναλαμβάνει την ευθύνη τη ύπαρξης του σε αυτό τον κόσμο, αναλαμβάνει την ευθύνη των επιλογών του, των συναισθημάτων του, της αυτοαπαιδείας του, της αυτομόρφωσης του και μορφοποίησης του, των συμφωνιών του, των έργων και των λόγων του.
  Ο λόγος για να στερεώνεται ερειστικά σε ορθός χρειάζεται να δομείται από πολλές πλευρές, λογοτεχνικές , ορθολογιστικές, φυσικές μεταφυσικές και παραβολικές σε ελλειπτικές τροχιές.
  Ράβε ξήλωνε σε αυτόν τον κόσμο τον παλιό, δουλειά να μη σου λείπει!
  Καλή τέχνη για υφάντρες αλλά και … για αράχνες.
  Ο Λαβύρινθος είναι εδώ, εμείς είμαστε αλλού.
  Τα κλειδιά τάχει ο Μορφέας και η Πηνελόπη. Ο Τηλέμαχος τα ξεχνά.
  Καλή τύχη σε αυτούς που φεύγουν καλή δύναμη σε αυτούς που μένουν.

 33. elzin Says:

  Τι κάναμε; Δικαιολογείται ο Ευρύμαχος.
  Λίγα γουρουνάκια φάγαμε και σε ένα πλιάτσικο καταλήξαμε. Να σε αποζημιώσουμε με το παραπάνω. Πόσα θες;
  Με το εν λόγω μεγάλο μνηστήρα θα μιλήσουμε διεξοδικά στοχεύοντας στο συκώτι του και εστιαζόμενοι στο τι σημαίνει ήθος στην πολιτική σε μια απαρτίζουσα κοινωνία ανθρώπων και τις δυσχέρειες της πραγμάτωσης της πολιτικής πράξης.
  Ο Τηλέμαχος θα ασχοληθεί με τον Αμφίνομο και να δούμε τον Αγέλαο και τον Λειώδη πως συντρώγουν μαζί τους.
  Νικητές και νικημένοι είναι εξίσου κοντά στην ψυχή μας όλοι τους είναι εικόνες της αναγκαιότητας που τους κλαίμε με τρυφερότητα και τους βλέπουμε με το μάτι του βοσκού.
  Η Οδύσσεια δεν έχει αυτή την αμεροληψία και κάνει διάκριση μεταξύ καλών και κακών φίλων και εχθρών.
  Το κλάμα που ανέβρυζε στην Ιλιάδα για τις λεύκες τις ελιές ή τις παπαρούνες θύματα της φύσης δεν αναβρύζει πια και ούτε ένα δάκρυ δεν σταλάζει πάνω στους μνηστήρες και στους συντρόφους του Οδυσσέα.
  Ούτε για μια στιγμή δεν πρέπει να λησμονήσουμε ότι η Οδύσσεια γράφτηκες εν ονόματι αλλά, και από την πλευρά του πεπρωμένου, για τα θύματα του πεπρωμένου δεν υπάρχει παρά μια περαστική στιγμή και σωριάζεται κατευθείαν όταν ο Οδυσσέας κλαίει για την μοίρα της Τρωαδίτισσας δούλας και για την δική του μοίρα στο παλάτι του Αλκίνοου.
  Το βλέμμα του βοσκού χάνεται από την σκηνή.
  Εκείνο το μακρινό μάτι, το ξένο σε κάθε μοίρα, σε κάθε νίκη ή ήττα το οποίο κοιτάζει τη σελήνη και τις καταιγίδες δεν διεισδύει ποτέ μέσα στα τόσα βλέμματα στην Οδύσσεια.
  Έτσι καμιά φορά το ποίημα του Οδυσσέα μας μοιάζει ανυπόφορα απάνθρωπο όπως κάθε κείμενο που το έχει υπαγορεύσει το πεπρωμένο.

 34. elzin Says:

  Ο λείος γυαλιστερός Λειώδης είναι ένας μάντης. Ένας γλοιώδης μάντης των μνηστήρων που προφητεύει ότι ο Οδυσσέας έχει χαθεί και οι τραπεζοφάγοι οργιάζουν ανενόχλητα.
  Καφετζούδες, χαρτορίχτρες, ρούνοι, αστρόπληκτοι, λείες γυάλινες σφαίρες, και εντόσθια ζώων επιδίδονται στην μαντεία και στην κερδοσκοπία. Από τον αναίσχυντο τσαρλατανισμό στην … βαθειά άγνοια. Γιατί συντρώγει με τους μνηστήρες παρά τους πόδας του Αντίνοου και του Ευρύμαχου;
  Η αδυναμία του ανθρώπου να εξηγήσει κάποια φαινόμενα, η αβεβαιότητα και η ομίχλη ενός δρόμου, η έλλειψη αυτογνωσίας, ο φόβος του θανάτου τον οδηγούν σε ιστούς αραχνών και μελλοντολόγων.
  Ο θεοκρατικός Αντίνοος αφορίζει την αστρολογία και την μαντεία, αλλά ο ίδιος την χρησιμοποιεί για να αποδείξει την παρουσία του. Μάγοι αστρολόγοι προσκυνούν το βρέφος οδηγούμενοι από ένα αστέρι και πολλοί μάντεις προφητεύουν τις βασιλείες που επιθυμεί. Κρατά για λογαριασμό του αυτή την γνώση για να διαφεντεύει το ποιμνίο.
  Από την άλλη ο Ευρύμαχος, πιο «ορθολογιστής» ανοίγει μάχες παραθύρων με ειδικούς άσχετους να αποδείξουν κάτι που αγνοούν και τους διαφεύγει κάτω από την μύτη τους. Χρειάζεται να έχεις μελετήσει καλά κάτι για να μπορείς να το απορρίψεις παντελώς ή να το δεχθείς ως ένα βαθμό.
  Όσο επηρεάζουν οι άνθρωποι ένα πλανήτη με τις σκέψεις τους και τις πράξεις τους άλλο τόσο επηρεάζει και ο πλανήτης αυτούς γιατί η σχέση είναι ταυτόχρονη, συγχρονιστική και ισχύει ο τρίτος νόμος του Νεύτωνα για την αλληλεπίδραση στο σύμπαν και ο λόγος του Ερμή του τρισμέγιστου. «Όπως τα πάνω έτσι και τα κάτω».
  Δεν υπάρχει πραγματική μοναξιά και απομόνωση αλλά ροϊκός συσχετισμός σε ένα «τα πάντα ρει».
  Η αστρολογία μόνο σαν μέθοδος αυτογνωσίας, χάρτης και οδηγός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ασφαλώς και οι γιατροί κι οι θεραπευτές καλό είναι να την γνωρίζουν αποφεύγοντας την μοίρα του Κενταύρου Χείρωνα.
  Ο Οδυσσέας έχει την δική του τρέλα, παρ όλο που μερικοί έχουν πουλήσει πανάκριβα την δική τους και έχουν θησαυρίσει επί της γης, δεν την αγοράζει. Έχει και την δική του ερμηνευτική λογική σαν απόγονος του Ερμή και είναι αυτόφωτος σαν εγγονός του Αυτόλυκου.
  Κρύβει στο άνδρο των Ναίδων τα δώρα των Φαιάκων μαντικό τρίποδα και λέβητα.
  Έχει και ένα σπαθί να κόβει και να λύνει διφορούμενους κόμπους και σκουριασμένους δεσμούς. Έχει γνωρίσει πολλούς μάντεις και μάντισσες.
  Από απατεώνες έως χαρισματικούς ανθρώπους,
  Κάλχες, Τειρεσίες, Κασσάνδρες, Θεοκλύμενους και τα μαντικά τους ραμβιά.
  Τον Λαβύρινθο τον εποπτεύει από ψηλά γιατί έχει της Αντίληψης τα φτερά.
  Έχει συναντήσει κόκκινα σκουφάκια αρκετά στην νεότητα του και έχει μάθει από αυτά. Δεν είναι πεινασμένος για τίποτα. Είναι χορτάτος.Έχει γνωρίσει μεγάλες αγάπες , μερικές πήγαν στον παράδεισο και έχει ζήσει σημαντικούς έρωτες. Στην ωριμότητα του ενδιαφέρεται μόνο για ένα ευθύ νησί και κάποιους ανθρώπους που ζουν εκεί. Μία συνάντηση τον ενδιαφέρει στα ψηλά δωμάτια του παλατιού και ένα παραμύθι.
  Αυτό της ωραίας κοιμωμένης…που ξυπνά.

 35. elzin Says:

  Ο Λειώδης είχε ως επάγγελμα τη «θυοσκοπία», δηλαδή τη μαντεία από τα εντόσθια των σφαχτών των θυσιών. Στην καταγωγή ήταν Ιθακήσιος, γιος του Οίνoπα. Από τον Όμηρο στην Οδύσσεια (φ 144-174, χ 310-329). Δοκιμάζει να τεντώσει το Τόξο αλλά δεν τα καταφέρνει και ο Αντίνοος που δεν θα δοκιμάσει ο ίδιος του φωνάζει δυσφορώντας….
  «Τότε ο Λειώδης έπεσε στα πόδια του Δυσσέα / κι έτσι με δάκρυα του ‘λεγε και τον παρακαλούσε: / – Σπλαγχνίσου με και σώσε με Δυσσέα, σε ξορκίζω. / Γιατί ποτέ δεν πείραξα στο σπίτι σου γυναίκα / με λόγο είτε μ’ αταίριαστο φέρσιμο και τους άλλους / μνηστήρες, όσοι τα’ καναν, τους έλεγα να πάψουν. / `Ομως αυτοί δεν πείθονταν απ’ το κακό ν’ απέχουν, / γι’ αυτό με θάνατο σκληρό τις αδικίες πληρώνουν. / Των σπλάχνων με είχαν ξηγητή κι αθώος θα πεθάνω, / ώστε κι οι πράξεις οι καλές στερνά δε βρίσκουν χάρη. / Τότε λοξά τον κοίταξε κι έτσι ο Δυσσέας του ‘πε: / – Σπλάχνων κι αν ήσουν ξηγητής στους άλλους τους μνηστήρες, / πολλές φορές στο σπίτι μου θα το παρακαλούσες / του ποθητού μου γυρισμού να μη χαράξει η μέρα / κι απ’ το γλυκό το ταίρι μου και συ παιδιά να κάμεις. / Μα απ’ το σκληρό το θάνατο δε θα γλυτώσεις τώρα.» χ 310-325

 36. elzin Says:

  Η αστρολογία …των πολεμιστών!
  Ο Οδυσσέας και η αστρολογία
  Α στεριών …ο Λόγος!
  Ποιόν κόσμο θα φτιάξουμε σήμερα?

  Η αστρολογία είναι Αρχαία Γνώση και σαν τέτοια, ανήκει στη αριστερή πλευρά,
  βαθιά μέσα της , από τότε που άρχισε ο χρόνος, γιατί , αυτόν μετράει.
  Αυτό την κάνει επικίνδυνη.
  Αλλά ο άνθρωπος ότι δεν μπορεί να κατανοήσει ,το παρανοεί .
  Γι’αυτό την βλέπουμε τις περισσότερες φορές να παρουσιάζεται ευτελώς.

  https://elzin.wordpress.com/2009/05/05/%CE%B7-%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8E%CE%BD/

 37. elzin Says:

  To μήλο και οι νόμοι…των πολεμιστών!
  Η συμβολή του Νεύτωνα στα θέματα αυτογνωσίας και άλλες..φυσικές σκέψεις..
  Ν εύτων:
  Τι κάνει ένα μήλο..
  όταν πέσει ..στο κεφάλι..!
  https://elzin.wordpress.com/2009/04/30/to-%CE%BC%CE%AE%CE%BB%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CE%B9%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8E%CE%BD/

 38. elzin Says:

  Η έννοια της συγχρονικότητας και…ο Άνεμος!
  Συγχρονικότητα:
  Τούνελ σε παράλληλα σύμπαντα;

  Από αρχαιοτάτων χρόνων, στην ανάπτυξη των διαφόρων θρησκευτικών και φιλοσοφικών ρευμάτων, ενυπάρχει η αντίληψη ενός μη γραμμικούς σύμπαντος, άποψη που έχει γίνει σήμερα αποδεκτή και πειραματικά αποδείξιμη από τους εκπροσώπους των φυσικών επιστημών.
  Με βάση την αρχή της αβεβαιότητας, την οποία διατύπωσε ο Χάιζενμπεργκ, οι φυσικοί νόμοι γκρεμίστηκαν από το ορθολογιστικό βάθρο τους και έγιναν απλές στατιστικές αλήθειες… με σχετική αξία.

  Δεν είναι έξυπνο να δεχθούμε δογματικά την αστρολογία και χωρίς όρους, ιδίως όταν αυτή συνδέεται με την κερδοσκοπία και το ευτελές εμπόριο και χρησιμεύει ως απαλλαγή ευθύνης για τον άνθρωπο,
  Αλλά δεν είναι καθόλου σοφό να την απορρίψουμε εντελώς, όταν περικλείει την γνώση τόσων αιώνων και όταν αυτοπροσδιοριστεί σαν ένας οδηγός και βοηθός αυτογνωσίας στο δύσκολο ταξίδι της εξερεύνησης του εαυτού, της ζωής και αυτού, του απέραντου σύμπαντος.

  http://e-lions.blogspot.com/2008/09/blog-post_22.html

 39. elzin Says:

  Αγέλαος
  Γιος του Δαμάστορα, ένας από τους μνηστήρες της Πηνελόπης, που τον σκότωσε ο Οδυσσέας με το ακόντιό του. Οδύσσεια(υ 321, χ 131, χ 247).

  Από τον γιο του Οίνοπα, ενός μέθυσου από το κρασί μυστικών δείπνων, στον γιο του Δαμάστορα που δαμάζει όχι τα κύματα, αλλά τα πλήθη,
  στον αγέλαστο σκυθρωπό οδηγό μιας αγέλης μάζας λαού, τον Αγέλαο.
  Με τις πλάτες και την υποστήριξη των δύο αρχηγικών μνηστήρων, ο Αγέλαος από ένα άκρατο ιδεαλισμό ποδηγετεί τον λαό φθάνοντας μέχρι ένα στυγνό υλισμό.
  Δικτάτωρ, λαϊκιστής, τυχοδιώκτης, πνευματιστής, υλιστής, θεοκρατικός, προλεταριακός, οδηγεί τις αμορφοποιήτες μάζες σε μια άσκοπη αιματοχυσία.
  Εμμένων στις θέσεις του στην εξουσία, δεν διστάζει να σκοτώσει τον Ταύρο και να θυσιάσει το παιδί του για χάρη του σκοπού και όλα τα παιδιά του κόσμου να γνωρίζουν την φρίκη του πολέμου και της επανάστασης μιας σοσιαλιστικής βαρβαρότητας. Ο Ευρύμαχος-Ευρύνομος τον προωθεί με τα εκάστοτε μαζικά μέσα αποβλάκωσης της εποχής και τα παράθυρα, τις μάχες, τις πόρτες και τους νόμους που ανοίγει.
  Ο Κωνσταντίνος Ρωμαίος αυτοκράτωρ, δολοφόνος του γιου και της γυναίκας του
  Με το σύμβολο «εν τούτω νίκα», μιας αίρεσης που εξυπηρετούσε την χειραγώγηση και τον έλεγχο της μάζας προωθεί στην εξουσία την νέα θρησκεία που τον βολεύει.
  Ζήτω ο θεός! Ζήτω ο παράδεισος.Κάτω ο άνθρωπος.
  Ο Αντίνοος του ανταποδίδει την χάρη και τον ανακηρύσσει άγιο. Ο σταυρός μοσχοπουλιέται σε ατελείωτους τόνους και απορροφάται από την υπνωτισμένη μάζα σε κατάσταση παραφροσύνης.
  Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών 1964- 1974. Σαν χθες και σήμερα. Το αποκορύφωμα της παράνοιας της σχιζοφρένειας του Ελληνοχιστιανικού παντρολογήματος με την είσοδο του ‘Ηλιου στο Ταύρο ενός ταύρου ταυροφονιά εθνοσωτήρα.
  Ιωσήφ Στάλιν, ο κόκκινος επαναστάτης και η δικτατορία του προλεταριάτου.
  Τα παιδιά του τσάρου δολοφονούνται …γιατί ήταν παιδιά του.
  «Στο δάσος των θεών» του ΑΛΓΚΙΜΑΝΤΑΣ ΠΟΥΙΠΑ δεν υπήρχαν ιδέες μόνο άνθρωποι που συντρίφτηκαν κάτω από αυτές. Γα τους κομμουνιστές η πλοκή είναι unpolitical. Οι παραστάσεις ακυρώνονται και απαγορεύονται οι δημοσιεύσεις. Ο ίδιος γίνεται «ανεπιθύμητο» πρόσωπο. Ως ανεπιθύμητος, επιστρέφει στο στρατόπεδο στη φαντασία του, όπου οι νεκροί τον αποδέχονται. Βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία! Από το μυθιστόρημα του BALIS SRUOGA «TO ΔΑΣΟΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ»
  Ζήτω το προλεταριάτο! Κάτω ο θεός. Καλώς ήλθατε στην κόλαση θεών και ανθρώπων.
  Αδόλφος Χίτλερ! Ζήτω η ανώτερη φυλή και «ο θεός μαζί μας» στην επιγραφή που χαράσσεται στην ζωστήρα των στρατευμάτων του.
  Got mit uns. Φράση από το δευτερονόμιο, κ΄, 4, στην ομιλία που απευθύνει ο Γιαχβέ στου Ισραηλίτες.
  Με απόφαση του τα παιδιά δημόσιου γερμανικού σχολείου υποχρεούνται κάθε πρωί να απαγγέλλουν την προσευχή για τον Ιησού μέσα στο εθνικοσοσιαλιστικό ράϊχ με τον αγκυλωτό σταυρό.
  Ο καθολικός Αντίνοος τον ευλογεί. Στο Ίντεξ τον κατάλογο των απαγορευμένων βιβλίων, συμπεριλήφθηκε ο Πιέρ Λαρούς για το λεξικό, ο Ανρί Μπερκσόν, η Σιμόν ντε Μποβουάρ και ο Ζαν Πωλ Σαρτρ, αλλά ουδέποτε ο Φύρερ. Ήταν καλός χριστιανός για το βατικανό.
  Ο καταθλιπτικός θεός του εμπορίου της σωτηρίας που αιματοκύλησε τον κόσμο αγαπούσε τους Έλληνες… λένε οι πιστοί του.
  Ο βλοσυρός καγκελάριος λάτρευε το Ελληνικό πνεύμα και τονίζει στην ομιλία του πριν την έναρξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου πως «προερχόμαστε από τους Έλληνες «….ομιλών στα στρατεύματα του.
  Που αρχίζει και που σταματά η ελευθερία κάποιου πριν γίνει ανομία και υποδούλωση κάποιου άλλου;
  Πως μπορεί στο όνομα της αγάπης και της σωτηρίας του να σκοτώνεις ένα συνάνθρωπο σου και να του επιβάλλεις θεούς σωτήρες και ιδεολογίες;
  Πως μπορεί ένας άνθρωπος να δουλοσύρεται να ποδοσύρεται και εξοντώνεται νοητικά πνευματικά υλικά σε βάναυσες κοσμοθεωρίες θεών φωστήρων και Αγελαίων μνηστήρων υπερ πνευματοποιημένων και υπερ υλιστικών ανισορροπιών;
  Πως μπορεί ένας άνθρωπος να μπαίνει στο κρεβάτι του Προκρούστη και να ακρωτηριάζεται ανάμεσα στο ακραίο ανεδαφικό ιδεαλισμό και ένα χυδαίο υλισμό;
  Πως μπορεί να δένεται σε δύο δένδρα από τον Σίνη τον Πυτιοκάμπη και να κόβεται στην μέση φανατισμένος θρησκόληπτος και φανατικός άθεος;
  Γιατί δεν αφήνουμε τον Θεό στην ησυχία του και να ασχοληθούμε με τον άνθρωπο;
  Ποιος θεός χρειάζεται την αγάπη μας, τα παράλια μας, τα πεσκέσια μας και τα προσκυνήματα μας;
  Ποιος άνθρωπος και ποιος θεός αυτοδικαιώνεται σε ένα κοπάδι γονατισμένης μάζας ανθρώπων μπροστά του;
  Γιατί δεν κρατάμε την σωστή απόσταση ασφαλείας και δεν προσπαθούμε να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και να τον αγαπήσουμε σωστά και μαζί με αυτό τον κόσμο και όλα τα όντα του;
  Γιατί μιλάμε συνέχεια για την αγάπη του θεού και καταλήγουμε στην βαρβαρότητα του ανθρώπου;
  Μη μου λες πως μ αγαπάς, μονολογεί ο Μπρεχτ τρυφερά,
  την τελευταία φορά που μου το είπε κάποιος αυτό,
  …πόνεσα παρά πολύ.
  Θα προτιμούσα να με καταλάβεις και να με κατανοήσεις και να με αγγίξεις απαλά περπατώντας πάνω μου και στα χαλιά που έχω στρώσει για χάρη σου σε ένα παλάτι του νου ενός νησιού
  λέει ο Οδυσσέας
  ….ονειροπόλος της γνώσης της αγάπης και ενός έρωτα συμπεριεκτικά.

 40. ΚΛΕΙΩ Says:

  Οι μνηστήρες προέρχονται από 4 διαφορετικές περιοχές,δηλ. 4 διαφορετικά επίπεδα συνείδησης.Ανέπτυξαν δράση ενόσον έλειπε ο Οδυσσέας,ενώ η συνείδηση ήταν απούσα,στην διάρκεια της οποίας αναπτύχτηκαν δυνάμεις που απομυζούνσαν όλη την ενέργεια.Να γιατί οι μνηστήρες πίναν και τρώγαν και σπαταλούσαν τα ΄΄πλούτη΄΄ του Οδυσσέα.Συγχρόνως προσπαθούσαν να διχάσουν και την ψυχή να αποσπάσουν΄το θηλυκό της κομμάτι και να το ΄΄παντρευτούν΄΄,να το δεσμεύσουν στην εξουσία τους.
  Οι μνηστήρες εκφράζουν το απόλυτο κακό έτσι όπως το αντιλαμβάνεται ο Ελληνας του 7ου αιων. και η δίκη που στήνει ο Ομηρος εναντίον τους είναι αδυσώπητη.
  Τυφλωμένοι από την Ατη,ξεστράτισαν,και ταπείνωσαν την ίδια τους την ύπαρξη,ιερόσυλοι,δεν έκαναν καμμία σπονδή και θυσίες στους θεούς,αλλαζόνες δεν σεβάστηκαν κανέναν.Ούτε το ίδιο το Πεπρωμένο που τους έστελνε οιωνούς και μηνύματα.Οι μνηστήρες υπερέβηκαν τα όρια,χλευάζοντας τα πάντα ξέφυγαν πέρα από την Μοίρα,αυθάδεις,θρασείς,βιάιοι,αντιμετωπίζουν την εσχατη κατηγορία και προδοσία.Παραβιάζουν ακόμη και τον Οικο που για τους Ελληνες είναι ανεπίτρεπτο,τον αμαυρώνουν με την παρουσία τους.ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΕΥΓΕΝΙΚΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΗΛΕΜΑΧΟ
  ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΣΧΑΤΗ ΤΩΝ ΠΟΙΝΩΝ
  Η αρσενική πλευρά επέστρεψε έμπειρη πια, ώριμη μέσα από τόσες περιπέτειες και δοκιμασίες,και είναι σε θέση να αναμετρηθεί μαζί τους και να διεκδικήσει το θηλυκό της κομμάτι που λείπει,συνθέτοντας το αρχέτυπο όλον.
  Ο Τηλέμαχος ,που είναι σε ένα στάδιο ανάπτυξης μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά σε αυτήν την επανένωση,γιατί είναι το αποτέλεσμα της ένωσης του αρσενικού και του θηλυκού.
  Για να επικρατήσουν πατέρας και γυιός δεν χρειάζεται αριθμητική υπεροχή όσο σοφία και δύναμη,αυτά που συμβουλεύει ο Οδυσσέας τον ανήσυχο Τηλέμαχο.
  Χρειάζεται φρόνηση και όχι παρόρμηση,θέλει αψεγάδιαστη προσήλωση και ψυχραιμία Τηλέμαχε,και μην παρασύρεσαι από τον ενθουσιασμό σου και την οργή σου.Γιατί όταν θα πάς να φέρεις από την αποθήκη ασπίδες ,κοντάρια και κράνη,στην βιασύνη σου θα ξεχάσεις ξεκλείδωτη την πόρτα και θα δώσεις την ευκαιρία στους μνηστήρες να προμηθευτούν τα δικά τους όπλα από τον Μελάνθιο.
  Η προσοχή σου δεν πρέπει στιγμή να χαλαρώσει από την στιγμή που ξεκίνησε το ξεκαθάρισμα,γιατί η πρώτη αβλεψία μπορεί να ανατρέψει την προσπάθεια,και θα φέρεις σε δύσκολη θέση τον Οδυσσέα,και σίγουρα δεν το θέλεις αυτό. ΤΟ ΝΟΥ ΣΟΥ ΛΟΙΠΟΝ!
  ΑΥτό αποκαλύπτει η έλευση της Αθηνάς που έρχεται για να ενισχύσει το θάρρος και την πίστη του Οδυσσέα,γιατί όλα παίζονται στην κρίσιμη στιγμή.Η Αθηνά κρατά απόσταση,αφήνοντας πατέρα και γυιο να επιλέξουν τι θα κάνουν,ενώ η ίδια μεταμορφώνεται σε χελιδόνι.

 41. elzin Says:

  Το σκάκι …των πολεμιστών!
  Η εικόνα του Ιππότη που παίζει σκάκι με το Θάνατο το χάραμα,
  σκιαγραφεί και πλέκει το υφαντό της ανθρώπινης ύπαρξης και της αγωνίας,
  με ανεξίτηλα χρώματα, παντοτινά.
  Είμαστε όντα , που οδεύουν στο θάνατό τους…

  – Τι ζητάς;
  Ρωτάει, ο θάνατος.
  -Γνώση!
  Απαντά ,ο ιππότης.
  -Ζητάς εγγυήσεις!
  Καταλήγει, ο μόνιμος σύντροφός μας.
  …Και συνεχίζει…

  -Τώρα… ξέρω ποια θα είναι η επόμενη κίνησή σου.

  https://elzin.wordpress.com/2009/05/02/%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%BA%CE%AC%CE%BA%CE%B9-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8E%CE%BD/

 42. elzin Says:

  H τέχνη του… πολέμου!
  Αυτογνωσία και… Γνώση!

  SUN ZU

  Μια τέχνη αυτογνωσίας!
  Εάν δεν γνωρίζεις τον εαυτό σου, ούτε τον εχθρό,
  θα νικηθείς σε κάθε μάχη.
  Εάν γνωρίζεις τον εαυτό σου αλλά, όχι τον εχθρό,
  για κάθε νίκη που θα κερδίζεις,
  θα έχεις και μια ήττα.
  Εάν γνωρίζεις τον εχθρό και τον εαυτό σου,
  δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα.
  Θα είσαι πάντα ο νικητής!

  https://elzin.wordpress.com/2008/09/27/h-%CF%84%CE%AD%CF%87%CE%BD%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CE%BC%CE%BF%CF%85/

 43. elzin Says:

  Κρυφές ματιές στην..Άβυσσο!
  Κ αζαντζάκης Νίκος!

  Η αγωνία ενός…Γρέκο.

  Από την.. αναφορά…
  Φθάσε εκεί που μπορείς!
  Φθάσε εκεί που δεν μπορείς!

  Κάθε εποχή έχει και το δικό της πρόσωπο.
  Το πρόσωπο της εποχής μας είναι άγριο.
  Ψυχές ντελικάτες δεν τολμούν να το κοιτάξουν κατάματα.
  Ο Οδυσσέας, αυτός που αρμενίζει απάνω στους δεκαεφτασυλλαβους που γράφω, πρέπει, με τέτοια μάτια να κοιτάζει την άβυσσο.
  Χωρίς ελπίδα και φόβο, μα και χωρίς αναίδεια.

  Όρθιος στην άκρη του γκρεμού!

  Όχι εγώ , ο Οδυσσέας που πλάθω, τον δημιουργώ ν’αγαντιάζει με γαλήνη την άβυσσο και δημιουργώντας, τον μάχομαι να του μοιάσω.

  Δημιουργούμαι κι εγώ.
  Μπιστευουμαι στον Οδυσσέα,
  Είναι όλες μου οι λαχταρες.

  Ειναι το καλούπι που σκαλίζω να χυθεί ο μελλούμενος άνθρωπος.
  .
  Ότι λαχτάρισα και δεν μπόρεσα, αυτός θα μπορέσει.
  Ξόρκι που σαγηνεύει τις σκοτεινές και φτερωτές δυνάμεις που δημιουργούν το μελλούμενο.
  Καλομελετά κι ερχεταιι
  Ερχεται ποιος;
  Ο δημιουργούμενος Οδυσσέας.

  Αυτός είναι το Αρχέτυπο!

  Η ευθύνη του δημιουργού είναι μεγάλη.
  Ανοίγει δρόμο, που μπορεί να μαυλίσει το μελλούμενο και να το κάνει να πάρει ΑΠΟΦΑΣΗ

  https://elzin.wordpress.com/2008/11/21/%CE%BA%CF%81%CF%85%CF%86%CE%AD%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD%CE%AC%CE%B2%CF%85%CF%83%CF%83%CE%BF/

 44. elzin Says:

  Ο Οδυσσέας «Βλέπει» την καρδιά του Τηλέμαχου με τα μάτια της ψυχής του και ο Τηλέμαχος «διαβάζει» την σκέψη του Οδυσσέα με τα μάτια της διάκρισης του καθαρού νου του.
  Είναι μαζί. Καταλαβαίνει ο ένας τον άλλον τηλεπαθητικά στον χωροχρόνο γιατί έχουν την ίδια αντίληψη, συνείδηση, την ίδια λαχτάρα, τον ίδιο πόθο, το ίδιο μέτωπο, βλέμμα και την ίδια ματιά.
  Διαυγής εύστοχος νους και καθαρή καρδιά μαζί ενωμένοι.
  Ο Τηλέμαχος πηγαίνει και φέρνει τα όπλα που είναι στον αποθηκευτικό χώρο των περιεχομένων ιστοπονημάτων μαζί με τα βέλη της σκέψης και τα ίχνη ανθρώπων πολεμιστών που περπάτησαν στη γη και κατέθεσαν τις πράξεις και τα λόγια τους. Ο πολύτροπος τα είχε ετοιμάσει προσεχτικά σύμφωνα με την τέχνη του πολέμου γιατί ήξερε πως θα του χρειαστούν.
  Φέρνει 4 ασπίδες, 8 κοντάρια, 4 αλογόφουντα κράνη και την χάλκινη «αρματωσιά της αγάπης». Ο Οδυσσέας φορά την περικεφαλαία και ανεμίζει η αλογουρά της.
  Αρματώνονται όλοι στον λόγο τον ορθό.
  Αφήνει να φύγει ο Φήμιος και ο Μέδων ελεύθεροι και οι δυό.
  Η εσχάτη των ποινών είναι να περάσουν όλοι,
  χωρίς οίκτο,
  όλοι, όσοι χάλασαν αμαύρωσαν την ζωή και τον Ήλιο σε όλη την γη,
  στο περιθώριο της ιστορίας,
  δακτυλοδεικτούμενοι σαν μνηστήρες ελεεινοί, ανοϊκοί παρανοϊκοί, αντινοϊκοί παράνομοι και αμνήμονοι στείρες.

 45. ΑΝΩΝΥΜΟΣ Says:

  Καλησπέρα, η….. είμαι δεν έβαλα πάνω το όνομα μου γιατί θα προτιμούσα να χρησιμοποιηθεί αυτό το γράμμα όπως εσείς θέλετε και αν θέλετε. Εμπιστεύομαι την κρίση σας.

  ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ

  Αισθάνθηκα την ανάγκη να σου μιλήσω Οδυσσέα, να σου μιλήσω για μένα, για την ζωή μου, τι έκανα όλα αυτά τα χρόνια που δεν ήσουν κοντά μου, ξεκινώντας ανάποδα, από μία μαγική συνάντηση που είχα μαζί σου ένα βράδυ στο διαδίκτυο.
  Έψαχνα να βρω ένα τραγούδι, όπως έκανα συνήθως, για να παίξω στην κιθάρα .
  Ήταν το ΄΄κι ύστερα μου μιλάς για καλοκαίρια΄΄ με τον Λάκη Παππά.
  Ξαφνικά ο εκτυπωτής μου τρελάθηκε και άρχισε να γράφει ασταμάτητα
  Κοιτάζω τα χαρτιά και βλέπω Όμηρο, Οδύσσεια Σειρήνες, η Σκύλα και η Χάρυβδη, Καλυψώ.. Τεντώθηκαν οι κεραίες μου. Μπαίνω στην ιστοσελίδα σου και εκεί με περιμένουν μεγαλύτερες εκπλήξεις ..
  Τα ίδια βιβλία που μου κράτησαν συντροφιά, τα τραγούδια που τραγουδούσα όταν ήμουν λυπημένη ή όταν ήμουν χαρούμενη ίδιες ταινίες που μου άρεσαν, ότι αγάπησα ότι έζησα το έβλεπα μπροστά μου, ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού μου και της ζωής μου.
  Η πρώτη μου αντίδραση ‘ήταν ακριβώς όπως την περιέγραψε ο Όμηρος, στην συνάντηση Τηλέμαχου Οδυσσέα.
  Κάποιος παίζει μαζί μου, αλλά δεν θα τον αφήσω να το κάνει. Ποιος είναι αυτός που τολμάει να μιλήσει για τον Οδυσσέα. Έψαχνα να βρω λογικές εξηγήσεις.
  Ήμουν πολύ θυμωμένη και καχύποπτη.
  Τώρα θα με ρωτήσεις γιατί ένοιωθα τόσο θυμό.
  Γιατί Οδυσσέα, συνάντησα στο δρόμο μου ,πριν από σένα πολλούς ανθρώπους, που θέλησα να μοιραστώ μαζί τους ,τις ιδέες μου, τα όνειρά μου, αυτά που ήξερα, να τα συμπληρώσω ,να μάθω ακόμη περισσότερα, ,και λαχταρούσα να κάνω κάτι να μην μείνουν μόνο ιδέες και ιδεολογίες.
  Όμως στην πορεία αντιμετώπιζα την πραγματικότητα, και προσγειωνόμουν απότομα. Οι μεν γυναίκες ήταν τελικά πολύ μακριά από όλα αυτά, γινόντουσαν φορτικές και απείχαν κατά πολύ από την δική μου λογική, τα ενδιαφέροντα και ανησυχίες οι δε άνδρες έκρυβαν και αυτοί τις δικές τους προσδοκίες, που απαιτούσαν την ικανοποίηση τους με όχι ιδιαίτερο κομψό τρόπο θα έλεγα. Το συμπέρασμα ήταν ότι τα δικά μου όνειρα δεν περνούσαν από αυτά τα μονοπάτια.
  Μέχρι ενός σημείου μπορώ να κατανοήσω τα συναισθήματα ενός ανθρώπου. Στον καθένα μας μπορεί να συμβεί και είναι φυσικό ένας άνδρας να ερωτευθεί μια γυναίκα ή το αντίθετο. Το πρόβλημα αρχίζει από το πώς το διεκδικείς και αν αυτό γίνεται εμμονή στα όρια της επικινδυνότητας και κακοήθειας.
  Θύμωσα όμως πιο πολύ με τον εαυτό μου. Πάντα η ανόητη ρομαντική εκτός εποχής σκέφτηκα. Θα τα κάψω όλα, άρχισα να μαζεύω όλα τα βιβλία μου μαζί με τον Όμηρο και το άγαλμα του Οδυσσέα και τα έβαλα σε ένα κουτί, για να τα πετάξω.
  Αποφάσισα να βάψω τα μαλλιά μου ξανθά, να πηγαίνω στο κομμωτήριο 2 φορές την εβδομάδα, η μόνη μου σκέψη θα είναι τι θα φορέσω και θα αρχίσω να βλέπω και τις πρωινές εκπομπές για να ενημερώνομαι τι συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο.
  Βέβαια τίποτε από όλα αυτά δεν έκανα. Κλείστηκα μόνο στον εαυτό μου, απομονώθηκα και χάθηκα απ΄όλους ( πάντα έτσι αντιδρώ όταν νοιώθω χάλια,) κανείς δεν με έβρισκε, κανέναν δεν ήθελα να δώ, και το χειρότερο κανείς τους δεν μου έλειψε ούτε για μια στιγμή.. Δανείστηκα και το σπαθί του Χάνζο της Κιντο και τους σκότωσα όλους μέσα μου.
  Έπιασα πάτο, στα όρια της θλίψης, δεν ήξερα πως θα τα κατάφερνα να συνεχίσω να ζω στο απόλυτο τίποτε, έκανα καιρό να βγω. Η μόνη μου παρηγοριά ήταν μόνο κάποιες βόλτες κοντά στην φύση, που πάντα είχα ιδιαίτερη σχέση μαζί της, και κάποιες συζητήσεις με ένα αγαπημένο μου πρόσωπο που ήταν και είναι πάντα κοντά μου, φύλακας άγγελός μου.
  Το μήνυμα μου δόθηκε με μία ταινία, που βγήκε εκείνη την εποχή και ήταν το DOGVILLE και αργότερα το MANDERLAY. Πάντα συνδέω κάποιες περιόδους τις ζωής μου με τραγούδια, ταινίες ή βιβλία.
  Πήρα τις απαντήσεις σε πολλά γιατί που με βασάνιζαν, αισθάνθηκα μία κάθαρση, κάτι σαν λύτρωση. Έκανα ξανά μία καλή ανακεφαλαίωση και βγήκα από το τούνελ.
  Άρχισα να νοιώθω πάλι δυνατή. Είχα όμως μεταμορφωθεί. Σαν επιβεβαίωση ήρθε ένα σημαντικό όνειρο που είδα και συμπίπτει τελικά με την ημερομηνία που άνοιξες την ιστοσελίδα .Είναι κάτι συμπτώσεις που με έχουν αφήσει άφωνη.
  Όπως το όνομα Θεμιστοκλής ,τον δικό μου πατέρα τον λένε Λεωνίδα.
  ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ- ΣΑΛΑΜΙΝΑ
  Όλον αυτό τον καιρό σε παρατηρούσα Οδυσσέα, μελετούσα κάθε σου λέξη, και προσπαθούσα να δώ και πέρα από αυτές. Ήθελα να νοιώσω πως νοιώθεις, ήθελα να μαντέψω τις σκέψεις σου, περίμενα με χαρά κάθε πρωί και κάθε βράδυ να ακούσω το τραγούδι σου για να καταλάβω πως είσαι.
  Έψαχνα όμως , έψαχνα να σου βρω ένα λάθος, ένα ψεγάδι ,παρόλο που παρακαλούσα να μην τα καταφέρω. Έψαχνα και σε παλιές σου αναρτήσεις να δω πως συμπεριφερόσουν, πως απαντούσες πως χειριζόσουν κάποιες καταστάσεις. Άψογος, ως όφειλε ένας πραγματικός πολεμιστής
  Εκείνο που με κέρδισε με την πρώτη ματιά, ήταν η αισθητική στην όλη εμφάνιση της ιστοσελίδας, μοναδική και ανεπανάληπτη, η οργάνωση, το σχέδιο, η γνώση.
  Δεν έκανα λάθος, είσαι εσύ, είσαι αληθινός, είσαι η ευχή που έκανα κάποτε Οδυσσέα, όχι για μένα, αλλά για το ΝΗΣΙ που τόσο αγαπάς και αγαπά και ο Τηλέμαχος μαζί σου!!!

  ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

 46. ΚΛΕΙΩ Says:

  ΟΜΗΡΙΚΟΙ ΥΜΝΟΙ ΣΤΗΝ ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΙΝ

  Ψάλε, Μούσα, την Άρτεμη, την αδελφή του Εκάτου,
  την παρθένα τοξεύτρα, την ομότροφη του Απόλλωνα,
  εκείνη που ποτίζει τα πουλάρια του Μέλητα με τα πυκνά τα σκίνα
  κι ευθύς τ΄ολόχρυσο το άρμα οδηγεί από τη Σμύρνη
  στην κατάφυτη μ΄αμπέλια Κλάρο, όπου ο αργυρότοξος Απόλλων
  κάθεται και την καρτερεί τη μακροβόλα την τοξεύτρα.
  ΧΑΙΡΕ, λοιπόν, με το τραγούδι μου μαζί σου κι όλες οι θεές,
  αλλά εγώ εσένα υμνώ και με αρχή εσένα ψέλνω,
  κι αρχίζω πάλι από σένα να πάω σ΄άλλο μου τραγούδι.

  Την Άρτεμη με τα χρυσά τα βέλη υμνώ, τη θορυβώδη,
  παρθένα ντροπαλή που με τα βέλη της ελάφια κυνηγάει,
  του χρυσοδόξαρου Απόλλωνα την αδελφή,
  που σε όρη σκιερά και ανεμώδεις κορυφές
  βρίσκει χαρά με το κυνήγι κι ολόχρυσα τεντώνει τόξα
  τις πολυστέναχτες σαΐτες εκτοξεύοντας τρομάζουν οι ψηλές ακροκορφές κι αντιλαλεί το δάσος φοβερά
  απ΄των θηρίων τις φωνές, και φρίττει η γη
  κι η ψαροτρόφα θάλασσα με τη γενναία της καρδιά
  ολούθε πάει κι έρχεται σκοτώνοντας τα γένη των θεριών.
  Κι όταν νιώσει χαρούμενη η κυνηγήτρια των θηρίων η τοξεύτρας
  κι ο νους της ευφρανθεί, τα τόξα τα ευλύγιστα αφήνει χαλαρά
  και πάει στο μεγάλο δώμα του καλού της αδελφού του Φοίβου Απόλλωνα, στην πλούσια πόλη των Δελφών,
  να οργανώσει τον ωραίο χορό Χαρίτων και Μουσών.
  Κρεμάει τότε τα παλίντονά της τόξα και τα βέλη
  και μπρός πηγαίνει ομορφοστολισμένη στο κορμί
  να σύρει πρώτη τον χορό κι οι άλλες με θεϊκή φωνή
  δοξολογούνε την καλλίσφυρη Λητώ για τα παιδιά που γέννησε,
  άριστα μέσα στους θεούς στις σκέψεις και στα έργα.
  ΧΑΙΡΕΤΕ , ΤΟΥ ΔΙΑ ΤΕΚΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΩΡΙΟΜΑΛΛΗΣ ΛΗΤΩΣ
  ΚΑΙ Σ΄ΑΛΛΟ ΑΣΜΑ ΜΟΥ ΚΙ ΕΓΩ ΘΑ ΣΑΣ ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΩ.

  • elzin Says:

   Χαίρε Μούσα της Μνημοσύνης!
   Χαίρε Μάχη της Λησμοσύνης Ιστορική!
   Αγαπούμε το ίδιο Νησί!
   Χαίρε κόρη της Λητούς, αδελφή του Απόλλωνα θαυμαστή,
   ψίθυροι της ανέμης της Πηνελόπης
   στο λυκαυγές της ανθρωπότητας…τραγουδιστικοί!

 47. elzin Says:

  Ευρύμαχος- Ευρύνομος ,
  μεγάλος μνηστήρας της μάχης με μεγάλη νομή και φαρδείς νόμους και νομούς, πολλά παραθυράκια για να ξεφεύγει, ανούσιες μάχες εντυπώσεων και επιδείξεων μπαλκόνια και ζητωκραυγές. Βασιλείς ελέω θεού, ηγεμόνες στην υπηρεσία του, αριβίστες κερδοσκόποι ανερχόμενοι σε θέσεις εξουσίας με αδιάφανο πόθεν έσχες της νομής και της περιουσίας τους, με γραφεία με σφιχτοδεμένες γραβάτες, με σοβαροφανές πομπώδες ύφος, με ξύλινη γλώσσα, με την δημαγωγία των μπαλκονιών, πονηροί πολιτικάντηδες, αρπαχτικά, πρώτο τραπέζι πίστα στο μεγάλο φαγοπότι. Είναι στη Ιθάκη αλλά αγνοεί και το ταξίδι γιατί ήταν πάντα στο ίδιο τραπέζι μοιράζοντας την πίτα με τον Αντίνοο και παίρνοντας τον δρόμο για το ΔΝΤ.
  Αμφίνομος με την τριγύρω νομή και έκταση των αμφιλεγόμενων νόμων του. Χωρίς θέση, χωρίς πρόταση, χωρίς κρίση και διάκριση περιφερόμενος σχολιαστής και συλλέκτης αναμνηστικών. Αμφιλεγόμενος. Τριγύρω πάντα από ένα θέμα. Όλοι έχουν δίκιο, όλοι έχουν άδικο.
  Όταν φθάνει στη Ιθάκη ο Οδυσσέας κατευθύνεται στο καλύβι του Εύμαιου. Δεν πηγαίνει αμέσως στο παλάτι γιατί θέλει να ανιχνεύσει την κατάσταση και να δει πως έχουν τα πράγματα. Δεν προσπαθεί να μιλήσει στον λαό. Είναι μάταιο. Ο λαός της Ιθάκης είναι αδιάφορος, αποχαυνωμένος, κουρασμένος, εξαντλημένος από τις εργασιακές και οικονομικές συνθήκες που φυτοζωεί. Η παιδεία του συστήματος έχει σακατέψει το μυαλό του και δεν μπορεί να σκεφτεί. Δεν μπορεί να καταλάβει ποιος είναι ο ρόλος των μνηστήρων που έχουν στρογκυλοκαθίσσει στο τραπέζι και τρώνε και πίνουν σε βάρος του. Τους γνωρίζει αλλά νιώθει ανήμπορος να κάνει οτιδήποτε γιατί έχει προδοθεί πολλές φορές από τους ίδιους. Στην συνέλευση που καλεί ο Τηλέμαχος παραμένει αμέτοχος και με παρέμβαση των Μνηστήρων παίρνει ένα πλοίο να μεταβεί στη Πύλο και στην Σπάρτη, με σκοπό φυσικά την εξόντωση του στο καρτέρι της Αστερίδος. Ο Οδυσσέας φορά την τετράπυχη ασπίδα, συμβουλεύει τον Αμφίνομο να αποχωρήσει και να εξετάσει τον ρόλο του αλλά αυτός παραμένει.
  Ευρυδάμας, γόνος του δήμου μεγάλος, τα τζάκια, τα μαγαζιά της οικογενειοκρατείας μιας μαφίας, μεγάλα ονόματα σε συνεχή βασιλεία. Γιοι, κόρες ξαδέλφια, εγγονοί και ανεψιοί και οι γυναίκες τους, κουμπάροι συμπεθέροι.
  Δημοπτόλεμος, ο πόλεμος του λαού σε ξέφρενες πορείες, σπασμένα κεφάλια σπασμένα τζάμια, σπασμένες βιτρίνες λεητατημενα καταστήματα, νεκρά παιδιά χειραγωγούμενος από τον μεγάλο μνηστήρα, το κράτος βίας και αναρχίας.
  Πόλυβος, πλούσιος πολύ με πολλά βόδια, ποδοσφαιρικές ομάδες, πλοιοκτήτης και φιλανθρωπικά σωματεία, αλληλοβραβεία επωνύμων με γκαλά και φλάς της δημοσιότητας.
  Κτήσιππος, ο έχων στην κατοχή του, άλογα και έλλογα μέσα που τρέχουν συνεχώς εφημερίδες κανάλια πρακτορεία.
  Πείσανδρος, η κλίκα των μεγαλοδικηγόρων ρητόρων, λύνουν δένουν αγορεύουν, κόβουν και ράβουν τους νόμους στα μέτρα τους και μόνο αυτοί μπορούνε να τους γνωρίζουν τόσο πολύπλοκοι που είναι, εσκεμμένα για να μην βγάζει κανείς άκρη Ένας αθώος άνθρωπος, αν βρεθεί στο έλεος τους θα καταλήξει φτωχός και δεν θα βρει το δίκιο του. Μαζί με τα περισσότερα τσιράκια των κανελαρχών των δημοσιοκάφρων μιλούν ατελείωτα από καθέδρας και πείθουν τους άντρες και τον κόσμο ότι «ο γάιδαρος πετάειι» μαζί με παράλογη λογική τους. «Οι άνθρωποι θα σκεφτούν ότι τους πω εγώ» λέει ο πολίτης Καίην.
  Έλατος , ελατός και όλκιμος, ισοπεδωμένος και ισοπεδωτικός δασόβιος καταπατητής εθνικών δρυμών παράνομος βιλοκράτης οικοπεδούχος καταστροφέας ελάτων και δημιουργός αναψυκτήριων. Μαλακή συνείδηση ελασματική και ελαστική. Να χωράει παντού.
  Ευρυάδης, λαίμαργος τρώει πολύ φουσκωμένοι λογαριασμοί χρηματιστήρια εταιρείες, κοντεύει να σκάσει από το πολύ φαγητό. Συσσωρεύει αδιάκοπα θησαυρίζει ασταμάτητα, αντικείμενα, υποκείμενα, χαρτοφυλάκια, θησαυροφυλάκια.
  Αμφιμέδων, βασιλεύει ολόγυρα σαν τον Αμφίνομο που βόσκει παντού συλλέγοντας πληροφορίες και μένοντας σε αυτές χωρίς πρωτότυπη σκέψη πρωτογενή γιατί του λείπει το κέντρο αναφοράς και βάρους. Αποδώ και από εκεί τριγυρίζει και δεν μπορεί να τις φιλτράρει και να τις συνδέσει. Διπλωματία και προσποιητή ευγένεια. Παπαγάλος. Να τα έχουμε καλά με όλους και να έχουμε τα κεφάλι μας ήσυχο. Ας βγάλει άλλος το φίδι από την τρύπα. Κάτι θα κερδίσουμε από αυτό και εκεί αποσκοπεί όταν δεν είναι σε θέση διακρίνει το σωστό από το λάθος, το άδικο από το άδικο. Βολεμένες συνειδήσεις, απαθείς, αδιάφορες ,η αβάσταχτη ελαφρότητα του μικροαστισμού και του τυποποιημένου καθωσπρεπισμού. Αυτάρεσκοι κύριοι, μπλαζέ ύφος, κερδοσκοπική νοοτροπία, ρηχότητα, ωραιοπαθείς κυρίες, ναρκισσιστές, χαμένοι στην μετάφραση. Ο δανεισμός στην γνώση, δεν χρειάζεται να ξαναανακαλύψει κάποιος από την αρχή, ότι η Γη κινείται, όταν το έχουν κάνει άλλοι, αλλά αξιοποιώντας αυτή την κατάκτηση να προχωρήσει ένα σκαλί παραπάνω. Πόσες κινήσεις κάνει η Γη και ποιες;
  Όταν τραυματίζεται το δικό σου παιδί να φωνάζεις για δικαιοσύνη και όταν μπροστά στα μάτια σου σκοτώνανε άλλα παιδιά ποιούσες την νήσσα, γιατί νόμιζες πως δε σε αφορούσε το πρόβλημα και δεν θα σε αφορούσε ποτέ.
  Η αλλαγή δεν πρόκειται ποτέ να γίνει από τους πολύ φτωχούς ανθρώπους και να γίνει θα καταλήξει σε πλιάτσικο γιατί είναι πεινασμένοι. Δεν πρόκειται να προέλθει από τους πολύ πλούσιους ανθρώπους, έχουν διαφθαρεί και αισθάνονται ισχυροί στην θνητότητα τους μέχρι να έρθουν αντιμέτωποι και τότε είναι αργά.
  Δεν θα τη αναδείξουν πολεμοχαρείς άνθρωποι και οι ιδεολογίες τους και δεν θα την προωθήσουν παθητικοί ειρηνόφιλοι συγκαταβατικοί .
  Ούτε οι φανατικοί θρησκόληπτοι, ούτε οι φανατισμένοι άθεοι.
  Ούτε αυτοί που λατρεύουν τους Εσκιμώους παράφορα και τους προσκυνούν, ούτε αυτοί που τους μισούν και θέλουν να τους εξοντώσουν. Ούτε αυτοί που στην χώρα τους ντύνονται και συμπεριφέρονται σαν Εσκιμώοι και στην χώρα των Εσκιμώων ξεχνούν την καταγωγή τους.
  Δεν θα την δημιουργήσουν οι πολύ ομιλητικοί τύποι ούτε και οι σιωπηλοί συνεχώς.
  Ούτε οι τεχνοκράτες επιστήμονες και φιλόσοφοι κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο του λαβύρινθου να αισθάνονται θεοί μέχρι να συναντήσουν τον Μινώταυρο. Ούτε αυτοί που περιδιαβαίνουν άσκοπα στους διαδρόμους του.
  Ούτε αυτοί που εμμένουν σε θέσεις δογματικά, ούτε αυτοί που δεν διατύπωσαν ποτέ μια θέση και πρόταση.
  Ούτε αυτοί που έχουν αντίλογο για τον αντίλογο, και διαφωνία για την διαφωνία σε μια ατέλειωτη γκρίνια αυτοεπιβεβαίωσης της ύπαρξης τους, ούτε αυτοί που συμφωνούν μόνο όταν νομίζουν ότι έχουν προσωπικό συμφέρον αποβλέποντας ότι θα κερδίσουν κάτι.
  Ούτε αυτοί που παίρνουν πολύ στα σοβαρά ένα μικρό εγώ, ούτε αυτοί που δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη της ύπαρξης του.
  Η αλλαγή, δομική μετασχηματιστική και ουσιαστική ίσως εκπορευτεί από μια ισορροπία και αρμονία δυνάμεων, κινητική και όχι στατική, ροϊκή, ανάμεσα σε ένα ΕΓΩ και ένα ΕΜΕΙΣ συνείδησης άλματος κβαντικής.

 48. Ανδρόγεως Says:

  Κτήσιππος, ο έχων στην κατοχή του, άλογα και έλλογα μέσα που τρέχουν συνεχώς εφημερίδες κανάλια πρακτορεία.
  Εδώ φυσικά μήπως βρίσκουν και την θέση τους οι έχοντες τα διάφορα ιστολόγια;
  Καλημέρα σας!

  • elzin Says:

   Χαίρε αδικοχαμένο παιδί της Κρήτης!
   Ως γιος του εντολοδόχου Μίνωα, θα γνωρίζεις και θα αναγνωρίζεις πως το διαδίκτυο είναι ένας μεγάλος Λαβύρινθος. Δύσκολα βγαίνεις ζωντανός από αυτόν τον ιστό της αράχνης, αν δε χαθείς στους ατέλειωτους συνδέσμους του. Και ο αρχιτέκτονας του δεν είχε καλό τέλος. Ο Θησέας τα κατάφερε αλλά ξεχασιάρης αποδείχτηκε με τα μαύρα πανιά.
   Όμως είναι πλέον και η αγορά του δήμου, την εποχή του Υδροχόου και ο καθένας έχει πρόσβαση σε αυτό είτε είναι επαγγελματίας της διαπλοκής Κτήσιππος, είτε είναι απλός πολίτης που παίρνει τον λόγο.Η ειδοποιός διαφορά τους συνίσταται στο τι προσδοκεί να κερδίσει κανείς και τι να χάσει.
   Είναι όμως και το υφαντό της Πηνελόπης, οι μόνοι που έχουν λόγο να ανησυχούν γι αυτό είναι οι Μνηστήρες και θέλουν να το φιμώσουν ή να το καταστρέψουν.
   Θα τα καταφέρουν άραγε αυτή την φορά;

 49. Ανδρόγεως Says:

  Χαίρε ΈΛλλην ΖΗΝός
  Το αν θα τα καταφέρουν ή όχι και πάλι θα εξαρτηθεί από εμάς, και πόση εμπειρία συλλέξαμε και πόσο αποφασισμένοι είμαστε, όσο για το υφαντό της Πηνελόπης….ικανό και να παγιδεύει τα έντομα…αρκεί να μην το σηκώσει ψηλά θέλοντας να το ξαμώσει με της Αθηνάς….
  Ο Θησέας δυστυχώς είχε αρχίσει να χάνει την μνήμη του από τότε που…νίκησε τον Ταύρο του Μαραθώνα χωρίς μάχη αλλά με συμφωνία!

 50. elzin Says:

  Το υφαντό είναι το νήμα και η ανέμη , το ηλεκρομαγνητικό Πηνείο της Πηνελόπης για να κερδίσει χρόνο και να ανοίξει μια χαραμάδα,
  μια ρωγμή στο τώρα, στο πριν και στο μετά.
  Ο παγκόσμιος ιστός είναι και ένας μυστηριώδης ποσειδώνιος ωκεανός!
  Μια Γνωστή και Άγνωστη θάλασσα με φιλόξενα και αφιλόξενα Νησιά, ιστοσελίδες links και μπορείς να ξεχαστείς οπουδήποτε, μπορείς ξεμείνεις οπουδήποτε, μπορείς να παγιδευτείς οπουδήποτε αλλά μπορείς και να φύγεις αναζητώντας το αγαπημένο σου νησί, τον προορισμό σου. Αν δεν ξέρεις που θέλεις να φθάσεις απουδήποτε ίσως να είναι καλά αλλά, δεν θα μάθεις ποτέ που θα μπορούσες να είχες φθάσει.
  Όταν φθάνει στην Ιθάκη ο Οδυσσέας δεν την αναγνωρίζει αμέσως, έτσι που είναι τυλιγμένη στην ομίχλη. Του παρουσιάζεται η Αθηνά και αυτός αμέσως απαντάει με μια ιστορία κάνοντας την Αθηνά να θαυμάσει το ετοιμοπόλεμο ανιχνευτικό πνεύμα του. Κάθονται και οι δυο τους κάτω από την ελιά, σχεδιάζουνν και συζητούν. Κρύβει τα δώρα των Φαιάκων στο άντρο των Ναϊδων και ανηφορίζει στο καλύβι του Εύμαιου. Συναντά τον Τηλέμαχο που τον αμφισβητεί οργισμένος. Του αποκαλύπτεται αλλά όχι ακόμη στον Εύμαιο παρ΄όλη την βαθιά συμπάθεια που τρέφει. Ξεκινούν για το παλάτι. Στην είσοδο ο ζητιάνος Αρναίος Ίρος τον προσβάλει και τον χλευάζει. Οι μνηστήρες γελούν με την σκηνή και ο Οδυσσέας τον τραυματίζει τον βαριά και ο χαμερπής χαφιές αποχωρεί κλαψουρίζοντας.Συμβουλεύει τον Αμφίνομο τον γιο παλιού του φίλου να φύγει και αυτός αμφιταλαντεύεται. Συναντά την Πηνελόπη χωρίς εκείνη να τον αναγνωρίσει. Τον αναγνωρίζει η Ευρύκλεια από το σημάδι του κυνηγού. Η Πηνελόπη επικαλείται την Άρτεμη και προκυρήσσει τον διαγωνισμό του Τόξου με προτροπή της Αθηνάς.
  Εύχεται να έχει επιστρέψει ο Οδυσσέας και να διεκδικήσει τον κόσμο και την ζωή του πίσω καθώς παραδίδει το τόξο και τα δάκρυα κυλούν από τα όμορφα μαγουλά της σαν μαργαριτάρια.
  Δοκιμάζει ο Λειώδης, ο Αντίνοος το αποφεύγει. Είχε πεταξει ένα σκαμνί στη δεξιά του πλευρά προσπαθώντας να χτυπήσει την λογική. Ο Οδυσσέας τον σημαδεύει με ένα βέλος στο λαιμό, τον Ευρύμαχο στο συκώτι, εξοντώνει τον Αγελάο, τον Ευρυδάμα και τον Δημοπτόλεμο.
  Τον Αμφίνομο , τον Λειώκριτο , τον Ευρυάδη και τον Αμφιμέδωνα, ο Τηλέμαχος.
  Ο Φιλοίτιος, τον Πείσανδρο και τον Κτήσιππο που είχε εκσφεντονίσει ένα κόκαλο βοδιού στον Οδυσσέα.
  Ο Εύμαιος τον Έλατο και τον Πολύβο και μαζί με τον Φιλοίτιο τον αρχιδούλο Μελανθέα.
  Οι 12 από τις 50 δούλες που συνεργάστηκαν με τους μνηστήρες βρίσκουν ατιμωτικό θάνατο από τον Τηλέμαχο. Η Μελάνθη πλάγιαζε μαζί τους και τους έκανε τα χατήρια.
  Στο τέλος ζητάει το θειάφι να καθαρίσει την αίθουσα από τους επώνυμους και ανώνυμους μνηστήρες
  Η Ευρύκλεια είναι έξαλλη από χαρά αλλά ο Οδυσσέας την συγκρατεί.
  Ειδοποίησε την περίφρονα κόρη του Ικάριου, ότι ήρθα και είμαι εδώ,
  της λέει, με τα πτερόεντα λόγια του και θέλω να δω αν
  αυτό το ολόγιομο φεγγάρι του Απριλίου 9 μοίρες στον Ταύρο με την Αϊδιο περικεφαλαία του Σκορπιού
  που θα κατεβάσω αύριο για χάρη της
  ταιριάζει στα μαλλιά της και δένει με τις χρυσές ανταύγειες της λάμψης των ματιών της.
  Το έχω ετοιμάσει από τον Αύγουστο με μια Αγάπη και τα δύο μαγικά φεγγάρια του…

 51. elzin Says:

  Μία Αγάπη για τον Αύγουστο!
  …και δύο φεγγάρια!

  Έτσι μιλώ για σένα και γιά μένα

  Επειδή σ’αγαπώ καί στήν αγάπη ξέρω
  Νά μπαίνω σάν Πανσέληνος
  Από παντού,γιά τό μικρό τό πόδι σού μές στ’αχανή σεντόνια
  Νά μαδάω γιασεμιά –κι έχω τή δύναμη
  Αποκοιμισμένη,νά φυσώ νά σέ πηγαίνω
  Μές από φεγγαρά περάσματα καί κρυφές τής θάλασσας στοές
  Υπνωτισμένα δέντρα μέ αράχνες πού ασημίζουμε

  Ακουστά σ’έχουν τά κύματα
  Πώς χαιδεύεις,πώς φιλάς
  Πώς λές ψιθυριστά τό “τί” καί τό “έ”
  Τριγύρω στό λαιμό στόν όρμο
  Πάντα εμείς τό φώς κι η σκιά

  και ένα … στη γη κάτω ξενιτεμένο!

  Πάντα εσύ τ’αστεράκι καί πάντα εγώ τό σκοτεινό πλεούμενο
  Πάντα εσύ τό λιμάνι κι εγώ τό φανάρι τό δεξιά
  Τό βρεγμένο μουράγιο καί η λάμψη επάνω στά κουπιά
  Ψηλά στό σπίτι μέ τίς κληματίδες
  Τά δετά τριαντάφυλλα,καί τό νερό πού κρυώνει
  Πάντα εσύ τό πέτρινο άγαλμα καί πάντα εγώ η σκιά πού μεγαλώνει
  Τό γερτό παντζούρι εσύ,ο αέρας πού τό ανοίγει εγώ
  Επειδή σ’αγαπώ καί σ’αγαπώ
  Πάντα εσύ τό νόμισμα καί εγώ η λατρεία πού τό εξαργυρώνει:

  Τόσο η νύχτα,τόσο η βοή στόν άνεμο
  Τόσο η στάλα στόν αέρα,τόσο η σιγαλιά
  Τριγύρω η θάλασσα η δεσποτική
  Καμάρα τ’ουρανού με τ’άστρα
  Τόσο η ελάχιστη σου αναπνοή

  Πού πιά δέν έχω τίποτε άλλο
  Μές στούς τέσσερις τοίχους,τό ταβάνι,τό πάτωμα
  Νά φωνάζω από σένα καί νά μέ χτυπά η φωνή μου
  Νά μυρίζω από σένα καί ν’αγριεύουν οί άνθρωποι
  Επειδή τό αδοκίμαστο καί τό απ’αλλού φερμένο
  Δέν τ’αντέχουν οί άνθρωποι κι είναι νωρίς,μ’ακούς
  Είναι νωρίς ακόμη μές στόν κόσμο αυτόν αγάπη μου

  Να μιλώ γιά σένα καί γιά μένα.

  …Αστέρι σε ακροδάκτυλο

  Στόν Παράδεισο έχω σημαδέψει ένα νησί
  Απαράλλαχτο εσύ κι ένα σπίτι στή θάλασσα

  Μέ κρεβάτι μεγάλο καί πόρτα μικρή
  Έχω ρίξει μές στ’άπατα μιάν ηχώ
  Νά κοιτάζομαι κάθε πρωί που ξυπνώ

  Νά σέ βλέπω μισή να περνάς στό νερό
  και μισή να σε κλαίω μές στόν Παράδεισο.

  Οδυσσέας…. Ελύτης Μονόγραμμα

  Οι πολεμιστές της Λάϊον

  αθεράπευτα ρομαντικοί και ονειροπόλοι

  κρατούν στα χέρια τους την Γη, τον Ουρανό,

  τον Φάνητα Έρωτα, τον Ήλιο , την Πούλια

  και ένα ολόγιομο Αυγουστιάτικο Φεγγάρι λαμπερό

  και ζωγραφίζουν τον Άνθρωπο

  ταξιδιώτη του Σύμπαντος τολμηρό!
  https://elzin.wordpress.com/2009/08/05/%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CE%B3%CE%AC%CF%80%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CF%8D%CE%B3%CE%BF%CF%85%CF%83%CF%84%CE%BF/

 52. ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ Says:

  Ο ΜΝΗΣΤΗΡΑΣ ΑΜΦΙΝΟΜΟΣ
  Ο Αντίνοος σας αντινούς επιθυμεί να εξοντώσει τον Τηλέμαχο., χωρίς ηθικούς ενδοιασμούς. Όμως ακούγεται και η φωνή της αμφιβολίας και της αμφινομίας που αντιπροσωπεύεται από τον Αμφίνομο, που υπακούει σε δύο νόμους και διπλό σύστημα αξιών. Δηλ. Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Είναι απόγονος του Νίσου και εγγονός του Αρητου. Νίσος είναι αυτός που πηγαινοέρχεται. Το ρήμα νίσομαι σημαίνει αυτό ακριβώς πηγαίνω μπρός πίσω.
  Ο Αντίνοος και ο Αμφίνομος αποτελούν ένα πάζλ εσωτερικών συγκρούσεων του ψυχισμού. Στην ανηθικότητα και το αδίστακτο του Αντίνοου αντιτάσσεται ο Αμφίνομος ,όχι όμως από καλοσύνη αλλά γιατί ξέρει ότι αυτό θα έχει συνέπειες.
  Έτσι θέλει να τα έχει με όλους καλά, θεούς και ανθρώπους, αποσκοπώντας βέβαια και σε κάποια οφέλη, από αυτήν την αποχή της θέσης και της απόφασης.
  Ενώ φαίνεται ότι δεν διακατέχεται από τις κακοήθειες των άλλων μνηστήρων και ότι έχει ένα σύστημα αξιών, ωστόσο είναι μόνο και μόνο από φόβο. Παλινδρομεί ανάμεσα στην σκοτεινή του και την φωτεινή πλευρά. Δεν παίρνει ποτέ ξεκάθαρα μία θέση, και συνεχώς διχάζεται ανάμεσα σε διλήμματα που παγιδεύουν την ψυχή και είναι αυτό που την καθηλώνει, παραμένοντας πάντα αναποφάσιστος ,ανάμεσα σε δύο κόσμους ταυτόχρονα..
  Είναι διαφορετικά να είσαι καλός από πραγματική αγάπη και ενδιαφέρον για το δίκαιο και αλλιώς από φόβο. Ο Καζαντζάκης έλεγε ΄΄ Οι μισοκαλοσύνες είναι οι χειρότερες.΄΄
  Η καλοσύνη λοιπόν του Αμφίνομου δεν είναι πραγματική αλλά πλαστή και υποκινούμενη από τον φόβο της τιμωρίας και της αμφιταλάντευσης του .Δεν έχει καθόλου τρυφερά και ευσπλαχνικά αισθήματα για τον Τηλέμαχο αλλά φοβάται μην ξεσηκώσει την οργή των θεών και των ανθρώπων. Η ηθική μας συμπεριφορά πρέπει να είναι συνειδητή και όχι αναγκαστική, από φόβο ή περιμένοντας μία ανταμοιβή.
  Τότε μόνο είναι αξιόπιστη.
  Αυτό θυμίζει και το μύθο του Γύγη ,όπως τον περιγράφει ο Γλαύκωνας στον Β΄τόμο της Πολιτείας του Πλάτωνα. Εν συντομία ,ο Γύγης ήταν ένας απλοικός και αγαθός βοσκός, που μια μέρα βρήκε ένα δακτυλίδι που τον έκανε αόρατο. Αμέσως εξελίχτηκε σε έναν αδίστακτο απατεώνα, σκότωσε τον άνδρα της Βασίλισσας και πήρε την θέση του κλπ…..γιατί ήξερε ότι κανείς δεν θα μπορούσε να τον τιμωρήσει..
  Συναντήσαμε τον Αμφίνομο για πρώτη φορά στην Ραψωδία Σ στ.120- 150
  Όταν ο Οδυσσέας αφού πάλεψε με τον Ιρο, συμπάθησε τον Αμφίνομο γιατί τον καλοδέχτηκε και του ζήτησε έμμεσα να φύγει να γυρίσει στο σπίτι του, εκείνος όμως…..
  Ευτύς ο Αντίνοος μπρός του απίθωσε κοιλιά μεγάλη ,γαίμα
  και ξίγκι ολόγεμη,κι ο Αμφίνομος απ΄το πανέρι επήρε
  και δυό ψωμιά μπροστά του απίθωσε, μετά χρυσό ποτήρι
  στο χέρι τούβαλε, του μίλησε και τόνε χαιρετούσε
  ΄΄Γειά σου, πατέρα ξένε, κι άμποτε να καλοριζικέψεις
  στα χρόνια που θάρθουν ,τι βάσανα πολλά σε δέρνουν τώρα.΄΄

  Τότε ο Οδυσσέας ο πολυκάτεχος του απηλογήθη κι είπε
  ΄΄ Αλήθεια Αμφίνομε, μου φαίνεται περίσσια γνώση νάχεις
  τέτοιος κι ο κύρης σου, όπως άκουσα, τρανός και παινεμένος, απ΄το Δουλίχιο, ο Νίσος, άρχοντας και βαριοκοπαδάρης.
  Τέτοιο γονιό έχεις, λέν και φρόνιμος μου δείχνεις, θα μιλήσω λοιπόν κι εγώ, κι εσύ τα λόγια μου στοχάσου κι άκουσέ μου.
  Πλάσμα κανένα από τον άνθρωπο πιο αδύναμο δεν είναι
  άλλο στη γής, απ΄όσα πάνω της σαλεύουν κι ανασαίνουν, Όσο μαθές βαστούν τα πόδια μου και προκοπή του δίνουν οι αθάνατοι, κακές αργότερα δε βάζει ο νούς τους μέρες………
  Για τούτο κανείς ποτέ μη θέλει με άνομα να καταπιάνεται έργα, μον΄των θεών τα δώρα αμίλητος να χαίρεται, ότι δώσουν……
  Μα εσένα κάποιος θεός μακριά να σ΄έπαιρνε, στο σπίτι σου μπροστά του να μην βρεθείς, ξανά στα χώματα τα πατρικά αν διαγείρει τι μια και μπεί μες στο παλάτι του ,λέω βολετό δεν είναι πια δίχως αίμα να χωρίσετε με κείνον οι μνηστήρες.΄΄

  Με την καρδιά βαριά κι ο Αμφίνομος, την κεφαλή σκυμμένη
  πίσω γυρνάει ,ψυχανεμίζουνταν μαθές το χαλασμό του.
  Τον συναντάμε και στην Ραψωδία Π στ.345-350 και 395-405
  όταν οι μνηστήρες με πρώτους τον Αντίνοο και τον Ευρύμαχο μελετούσαν τον χαμό του Τηλέμαχου.
  Ο Ευρύμαχος ,ο γυιος του Πολύβου,το λόγο εκίνα πρώτος.
  ΄΄ Φίλοι,τρανή δουλειά ο Τηλέμαχος με τούτο το ταξίδι σκάρωσε απόκοτα,κι ας λέγαμε πως δε θα το τελέψει.
  μα ομπρός, καράβι μαύρο ας ρίξουμε, το πιο γοργό, στο κύμα και κουπολάτες ας μαζώξουμε, χωρίς καιρό να χάσουν σε κείνους να μηνύσουν ,γρήγορα ξοπίσω να διαγείρουν.
  Ακόμη εστέκουνταν ο λόγος του, κι ο Αμφίνομος,γυρνώντας απ΄το θρονί του, βλέπει τα αρμενο μες στο βαθύ λιμάνι
  την ώρα τα πανιά που εμάιναραν και τα κουπιά κρατούσαν.
  Με την καρδιά του τότε γέλασε και λέει στους συντρόφους του
  ΄΄ Ανάγκη πια καμμιά για μήνυμα, πια εμπήκαν μέσα, νάτους.
  Από θεό μπορεί να τόμαθαν,μπορεί κι ατοί τους νάδαν να προσπερνάει μπροστά τους τα αρμενο και πια δεν το προφταίναν. ΄΄
  ….. Κι ο γυιός του Ευπείδη, ο Αντίνοος, μίλησε κι ανάμεσά τους είπε
  ΄΄ Ωχού ,οι θεοί και πως τον γλίτωσαν του Χάρου ετούτον τώρα.
  Καιρός πια εδώ να μελετήσουμε το μαύρο χαλασμό του να μη γλιτώσει πια ο Τηλέμαχος απ΄τα δικά μας χέρια.
  Αν τούτος ζεί, δεν το φαντάζομαι να βγεί η δουλειά μας πέρα.
  τι ατός του να σκεφτεί και απόφαση να πάρει τώρα ξέρει.
  κι ουδέ κι ο κόσμος την αγάπη του για μας ως πρώτα δείχνει…..΄΄
  Έτσι μιλούσε, κι όλοι απόμειναν και δεν εβγάζαν άχνα.
  Τον λόγο πήρε ο Αμφίνομος κι ανάμεσα τους είπε, μες στους μνηστήρες, που απ΄τ΄ολόχλωρο, πολύσταρο Δουλίχι εδώ είχαν έρθει, αυτός αφέντευε, και πιο στην Πηνελόπη τα λόγια αρέσαν που της έλεγε, κακός μαθές δεν ήταν.
  ΄΄ Θάνατο ,φίλοι, στον Τηλέμαχο δε θάθελα να δώσω ,είναι φριχτό γενιάς να χύνεται βασιλικιάς το γαίμα.
  Κάλλιο πιο πρώτα να ρωτήσουμε και των θεών την γνώμη
  κι αν οι χρησμοί το καλοδέχουνται του Δία του τρισμεγάλου ατός μου θα του δώσω θάνατο και σας μαζί θα σπρώξω. Μα αν οι θεοί δε θέλουν, θάλεγα τούτη η δουλειά να λείψει.΄΄

  Η έννοια της Δικαιοσύνης, αποτελεί ένα από τα υψηλότερα ιδανικά του ανθρώπου, τα οποία συναντούμε στην αρχαία ακόμη εποχή. Την εποχή αυτή, η δικαιοσύνη θεωρείτο ότι αποδιδόταν από τις θεότητες που ήσαν υπεύθυνες γι’ αυτό το σκοπό. Πρώτη θεά της δικαιοσύνης φαίνεται να είναι η Θέμις, κόρη του τιτάνα Ουρανού και της αρχέγονης Γης, η οποία εμφανίζεται φέρουσα τις ζυγαριές της δικαιοσύνης. Κόρη του Δία και της Θέμιδας είναι η θεά Δίκη, η οποία αντίθετα από τη μητέρα της, είναι υπεύθυνη για την ανθρώπινη δικαιοσύνη
  Το Αρχαίο Ελληνικό πνεύμα, πρωτοπόρο, δημιουργικό και συνεχής δότης ιδεών, σκέψεων και προσανατολισμών προς ολόκληρη την ανθρωπότητα, αποτέλεσε τη πηγή της έννοιας της Δικαιοσύνης και του κράτους Δικαίου

  Οι Έλληνες φιλόσοφοι, με πρώτους τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, συνέλαβαν και διετύπωσαν κατά τρόπο μοναδικό αυτές τις έννοιες, αλλά και τις γενικές αρχές της Πολιτικής Επιστήμης
  Πίστευαν ότι η πολιτική και η νομοθετική εξουσία είναι ο καλύτερος τρόπος πραγματώσεως των ΥΨΙΣΤΩΝ ΣΚΟΠΩΝ της πολιτείας, της ΗΘΙΚΗΣ ΑΝΑΤΑΣΕΩΣ και της καταξιώσεως του «Ανθρωπίνου Όντος». Ο Πλάτων στην «Πολιτεία» του επιδιώκει να κατασκευάσει μια ΙΔΕΑΤΗ, μια ΙΔΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, η οποία παρέμεινε, ανά τους αιώνες ως «ΠΛΑΤΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ». Διερευνά και αναλύει την ιδέα της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, διότι πιστεύει, ότι αυτή είναι η μέγιστη ΑΡΕΤΗ, την οποία πρέπει να αποκτήσει ο άνθρωπος και η οποία δύναται να συντελεσθεί με την παιδευτική λειτουργία της σωστής και ιδανικής πολιτείας.
  Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, διαπλάθεται ο σωστός και ιδανικός τύπος πολίτη και λαμβάνει ουσιαστικό περιεχόμενο η ΙΔΕΑ της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ και της ΑΡΕΤΗΣ
  Ιδέες, διαλογισμοί και αρχές οι οποίες με την διαδρομή των αιώνων εδραιώθηκαν, ενδυναμώθηκαν και καταξιώθηκαν στην ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ και αποτελούν μέχρι σήμερα τις ΗΘΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ και τα στηρίγματα που διέπουν τους ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ., όπως ο θεσμός του Άρειου Πάγου μέχρι σήμερα.
  Ο δε Αριστοτέλης έλεγε στα ΄΄ ΗθΙΚΑ ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ΄΄
  Η αρετή πρέπει να αποτελεί σκοπό της ηθική ζωής, και κάθε ανθρώπινη ύπαρξη πρέπει να προσανατολίζεται προς αυτόν τον σκοπό.Αυτή η δραστηριότητα χειραγωγείται και εκπορεύεται από το ανώτερο μέρος της ανθρώπινης ψυχής, τον νού και αφιερώνεται όλη του η ζωή.
  Η ηθικότητα λοιπόν των πολιτών καθορίζει την έννοια του ΄΄ ΕΥΖΗΝ΄΄
  Η Ελλάδα θεωρείται όχι άδικα η κοιτίδα του παγκόσμιου πολιτισμού, αλλά και η γενέτειρα της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας.
  Πως όπως φθάσαμε τελικά μέχρι εδώ;;;
  όπου μάλλον χάνεται η έννοια και η απονομή Δικαιοσύνης μέσα σε πολύπλοκους νόμους, σε αναβολές και καθυστερήσεις. Σε χρονοβόρες διαδικασίες και οικονομικά εξοντωτικές
  για τον πολίτη που νοιώθει ανήμπορος και απογοητευμένος από όλον αυτόν τον φαύλο κύκλο.
  Η “Βουλευτική ασυλία ” και “Νόμος περί ευθύνης Υπουργών” χρησιμεύει στο να μην ελέγχονται και να διαφεύγουν της δικαιοσύνης οι επιτήδειοι;;

  Στην απουσία της Δικαιοσύνης οφείλεται η έκπτωση των ηθών και αξιών σε όλα τα στρώματα του πληθυσμού και έχει πάρει έκταση πανδημίας πια. Οι Νόμοι έχουν χάσει την υπόστασή τους και την λειτουργικότητα τους με λογική συνέπεια την εγκαθίδρυση του νόμου της ζούγκλας.
  Τώρα μείναμε αποσβολωμένοι να κοιτάμε πάνω από τα χαλάσματα για το πώς γκρεμίσαμε και ισοπεδώσαμε τα πάντα γύρω μας
  θα χρειαστούν να μπουν από την αρχή γερές βάσεις, για να χτισθεί ξανά ένα γερό οικοδόμημα . Και ο ακρογωνιαίος λίθος αυτού του οικοδομήματος είναι η Δικαιοσύνη. Αυτή η πρωτοφανής απαξίωση κάθε έννοιας δικαίου, έχει αφήσει τη χώρα μας έρμαιο των διεθνών εξελίξεων με πρώτη την οικονομική κρίση. Διότι ένα θωρακισμένο και ευνομούμενο κράτος θα λειτουργούσε καλύτερα κα θα αμυνόταν πιο αποτελεσματικά απέναντι στις αντιξοότητες .

  Η έξοδος λοιπόν από την οικονομική κρίση δεν μπορεί να έρθει αν πρώτα δεν αποκατασταθεί η Δικαιοσύνη στη χώρα. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί με την υπάρχουσα κατάσταση κανένα μέτρο εξυγίανσης της οικονομίας, αλλά και κανένα αναπτυξιακό μέτρο. Υπάρχει αυτή την στιγμή ένα διαλυμένο κυριολεκτικά κοινωνικό σύστημα όπου , το κράτος υπεύθυνο για αυτήν την κατάντια και ένδεια λάμπει δια της απουσίας του. Η απαραίτητη αλλαγή όμως ενός ολόκληρου λαού προς τον δρόμο της ατομικής και κοινωνικής προόδου και ευημερίας δεν μπορεί να έρθει αυτόματα.
  Η Δικαιοσύνη λοιπόν πρέπει να είναι ανεξάρτητη από την εκτελεστική εξουσία και αποτελεί αυτό θεμελιώδες στοιχείο.
  Αυτό ως γνωστό δεν εφαρμόζεται , γιατί η ανώτατη ηγεσία διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο σύμφωνα με συνταγματικές διατάξεις
  Πρέπει να γίνουν Θεσμικές αλλαγές για την εδραίωση της ,ξεκαθάρισμα Νόμων, χωρίς τα παραπλανητικά παραθυράκια.
  Η εφαρμογή του νόμου ισότιμα σε όλους τους πολίτες, αμεσότητα, κατάργηση της παραγραφής των αδικημάτων, ειδικά σε ότι αφορά, χρηματισμό πολιτικών, κατάχρηση Δημοσίου χρήματος, σύσταση παραδικαστικού κυκλώματος, και να αποδίδονται αυστηρές ποινές, χωρίς κανένα ελαφρυντικό.
  «Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία», Ισοκράτης.

  • elzin Says:

   Χαίρε Τηλεμαχική καρδιά!
   Το ψυχογράφημα του Αμφίνομου συμπυκνώνεται στην κάτωθι ρήση:
   Και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο,
   μόνο που ο σκύλος Αργός ξεψύχισε περιμένοντας μία επιστροφή
   και εμείς πιάσαμε πάτο.

  • Ανδρόγεως Says:

   Χαίρε Τηλέμαχε
   Ο Αμφίνομος μιλά μπερδεμένα μακρυγορεί τόσο όσο να κουράσει τον λαό,ακροατή του, να τον αποκοιμήσει από την έντονη προσπάθεια που χρειάζεται να τον κατανοήσει κι έτσι εξασφαλίζει την στήριξη και υποστήριξη του!

 53. ΚΛΕΙΩ Says:

  …….Μόνος απ΄όλους τότε ο Ευρύμαχος του απηλογήθη κι είπε
  ΄΄αν είσαι εσύ ο Οδυσσέας και διάγειρες ,ο ρήγας της ΙΘΑΚΗΣ,
  σωστά μας τάπες, τόσα πούκαναν οι Αργίτες κάθε μέρα,’ένα σωρό αδικιές στα ξώμερα κι ένα σωρό εδώ μέσα.
  Μα ο πρώτος φταίχτης σ΄όλα κοίτεται τώρα νεκρός, το βλέπεις, ο Αντίνοος.
  Όσα μας μαρτύρησες είναι δουλειές δικές του…
  Αυτός σκοτώθηκε, ωε του ταίριαζε, μα εσύ λυπήσου τώρα δικούς σου ανθρώπους!
  Κι όσα φάγαμε κι ήπιαμε εδώ στο σπίτι θα στα πλερώσουμε συνάζοντας απ΄το λαό.
  Θα πάρεις κι απανωτίμι απ΄τον καθένα μας, είκοσι βόδια ακέρια ν΄αξίζει, και χαλκό και μάλαμα, που πια να μαλακώσει μέσα η καρδιά σου, ως τότε χόλιαζε, και ,΄όλο σου το δίκιο!

  Κι είπε ο Οδυσσέας, ο πολυμήχανος ταυροκοιτάζοντας τον
  ΄΄ κι αν όλα σας ακόμα, Ευρύμαχε, τα πατρικά μου δώστε, όσο βιός έχετε και βάλετε κι άλλα από πάνω αλλούθε, μηδ΄ετσι εγώ ποτέ τα χέρια μου θα μάκραινα απ΄το φόνο ,πριχού οι μνηστήρες μου πλερώσετε τις ανομιές σας όλες.
  Διαλέχτε τώρα θέτε αντίκρα μου να χτυπηθείτε; θέτε στα πόδια να το βάλετε κι όποιος σας γλυτώσει από το χάρο.
  Μα το χαμό θαρρώ, κανένας σας τον άγριο δεν ξεφεύγει!΄΄
  Ο Ευρύμαχος ξεθηκαρώνει το χάλκινο σπαθί του το δίκοπο και απάνω του χιμίζει με άγριες φωνές.
  Μα κι ο αρχοντόγεννος ίδια στιγμή Οδυσσέας
  σαγίτα ρίχνοντας κατάστηθα, πλάι στο βυζί, τον βρήκε κι ως μες στο σκώτι εχώθη ή γρήγορη σαίτα από το χέρι του φεύγει το σπαθί, και τρίκλισε και πέφτει, στο τραπέζι αναδιπλώνοντας, και σκόρπισαν τα φαγητά στο χώμα και το διπλογουβο ποτήρι του, κι αυτός ψυχομαχώντας πάνω στην γή το μέτωπο έκρουγε, και με τα δύο του πόδια κλωτσούσε το θρονί, και χύθηκε στα μάτια του σκοτάδι.

  Το αυριανό ολόγιομο φεγγάρι δεν θα σου επιτρέψει να ξαναπερπατήσεις σε αυτήν την γή σε αυτό το νησί που λεηλάτησες και πρόδωσες τόσο αναίσχυντα αναξιοπρεπή, επιδειξιομανή άθλιε μνηστήρα. Ευρύμαχε.

  Ευτύς ο Αμφίνομος ανάσυρε το κοφτερό σπαθί κι απαντίκρυ πηδώντας χύθηκε στον ξακουστό Οδυσσέα την πόρτα μπας κι αφήσει λεύτερη, μα πρόφτασε από πίσω κι με το χάλκινο ο Τηλέμαχος τον κάρφωσε κοντάρι μεσοπλατίς,κι αυτό του διάβηκε το στήθος πέρα ως πέρα.
  Πέφτει με βρόντο, καταπρόσωπα στη γή χτυπώντας πάνω.

 54. Ανδρόγεως Says:

  Να μιλήσουμε και για τον Δαίδαλο, τον αμφοτεροβαρή, που δίνει το δίκιο ( του νόμου το παραθυράκι, την μεταμφίεση σε αγελάδα, πως άραγε με την προς τα κάτω μετακίνηση του Σ.Σ. ) στην Πασιφάη και την βοηθά να ικανοποιήσει την λαγνεία της! Δίνει και το δίκιο στην Αριάδνη, το μίτο, την γνώση του πως θα κινηθείς με ασφάλεια εντός του οικοδομήματος και πως θα βγεις νομίμως και όχι δραπετεύοντας, πλην όμως συνεχίζοντας την αμφοτεροβάρεια του,μπρατσάροντας τον Θησέα, δεν της αποκαλύπτει πως το ευάλωτο σημείο είναι το ίδιο το όνειρο κι έτσι ερωτεύεται τον Θησέα και παραδίδεται και παραδίδει και προδίδεται

  • elzin Says:

   Να μιλήσουμε για το παράπονο της Αδριάνης και τον Θησέα της λησμοσύνης μαζί με το φλερτ του για την Ζώνης της Ιππολύτης.
   Να μιλήσουμε για τον κατασκευαστή της σκιάς και της παρασκιάς και τις διαπλοκές στο παλάτι του αμφίσημου νομοθέτη Μίνωος μαζί με το περάσμα του νήματος από ένα κοχλία,
   αλλά να μιλήσουμε και για τις τελικές επιλογές του ιθύνοντος νοός σε ένα ιθύ νησί και τους ιθαγενείς του σε Υ,Φ και Χ κουστωδίες.

   • Ανδρόγεως Says:

    Μαθητές του Δαιδάλου η Αριάδνη κι ο Ανδρόγεως, όπως κι ο Ίκαρος! Η ελλειπής όμως λόγω της αμφινομίας του Δαιδάλου γνώση του νόμου, στοίχησε την ήττα του Ανδρόγεω, από τον Ταύρο του Μαραθώνα, γιατί η ονειρεύτρια Αριάδνη ήταν η ασπίδα, το βέλος και το υφαντό του Ανδρόγεω… Είναι σήμερα γνωστό ότι τα ανόργανα μιμούνται στα όνειρα τις μορφές των αγαπημένων μας, ξεγελώντας μας….η λεπτομέρεια που ο Δαίδαλος παρέλειψε να μας αναφέρει από τον Νόμο….την ανακαλύψαμε αργότερα….τα παθήματα γίνονται μαθήματα…..
    Κι η ίδια κατάσταση παρατηρώ να συνεχίζεται και σήμερα απ την συντριπτική πλειοψηφεία των Δασκάλων του πνευματικού νόμου προς μεγάλη ευχαρίστηση του Ευρυμάχου, γιατί παίζει σ ενα γήπεδο, με την αντίπαλο ομάδα απροπόνητη, ενώ νομίζει πως είναι πανέτοιμη και πανέτυμη, πάνοπλη, πανίσχυρη και πάνσοφη!
    Τώρα, βρήκαν ένα βέλος, τρόπο αντίστασης κατά των μνηστήρων…καλούν τους χρεωμένους από …διακοποδάνεια…καταναλοτικά και άλλα περιττά, να μην πληρώσουν τα χρέη τους, μα το ίδιο έκαναν και οι μνηστήρες…η διαφορά άραγε βρίσκεται στα ποσά, στα πόσα, στα περισσότερα ή λιγότερα ή στην νοοτροπία;
    Εκεί που είμαστε υπόλογοι στον πνευματικό Νόμο, ας μην παρασταίνουμε τους εγγυητές του Νόμου. Ο Οδυσσέας καθάρισε το παλάτι του, μόνο όταν δεν είχε πλέον ούτε ένα ελάχιστο ομοιότητος με αυτούς. Μην ξεχνάμε ότι κι ο ίδιος δοκίμασε, να ξεγελάσει τον νόμο που εγγυήθηκε, αμφινομόντας κι ο ίδιος, γιαυτό και δίνει έμμεσα την ευκαιρία επιλογής στον Αμφίνομο που όμως την αρνείται, γιατί πλέον τίποτε το πνευματικό δεν έχει απομείνει εντός του, ούτε μία σπίθα συνείδησης από την φλόγα του, ώστε να ξεκινήσει την δική του Οδύσσεια το δικό του ταξίδι επιστροφής, από τον κόσμο των ανοργάνων και των μνηστήρων, στον κόσμο των ορθών και ορθίων ανθρώπων
    Ο κατασκευαστής του Λαβυρίνθου της σκιάς ήταν το πνεύμα, ο Δαίδαλος ήταν ένα ναγουάλ, που συνεργάστηκε με τα όντα του λαβυρίνθου της αντισκιάς τα ανόργανα!

   • elzin Says:

    Οι Μνηστήρες, οι δούλοι και οι δούλες τους υπερέβησαν το μέτρο με έλλειψη αυτογνωσίας, με απληστία, λαιμαργία, θαλασσοδάνεια, υποθήκες και ακάλυπτες επιταγές,
    επιδείξεις νεοπλουτισμού και πρέπει να πληρώσουν.
    ΟΙ υπόλοιποι, που δεν είναι η μεγάλη πλειοψηφία φυσικά πρέπει να διεκδικήσουν πίσω ότι τους ανήκει εκτός από την ζωή τους, την χώρα τους, το παλάτι τους και την εθνική κυριαρχία που υποσκάπτεται και παραδίδεται σε οικονομικούς ελεγκτές.
    Η αυτοκριτική κάποιου θα τον οδηγήσει στην αυτοαναγνώριση του ρόλου του και του εαυτού του.
    Και η μεταφυσική θέλει ένα μέτρο και να μη ξεφεύγει από την παραβολή και την αλληγορεία διότι κινδυνεύει να γίνει «θρησκεία», κάπως έτσι άλλωστε ξεκίνησε, και καταλήγει στην παράνοια και τρέλα.
    Το ένα πόδι πάντα του ανθρώπου να είναι στην λογική
    και ποτέ να μην την εγκαταλείπει όχι μόνο σαν
    πνευματικόν αλλά, και πολιτικό ον και εξόχως κοινωνικό.
    Καλό είναι να γνωρίζει και τους οικονομικούς νόμους που τον αφορούν και τον κυβερνούν εκτός από τους πνευματικούς.
    Το πολύ το κυρ ελέησον βαράει και του θεού.

   • Ανδρόγεως Says:

    Πνευματικό αλλά και πολιτικό ον και εξόχως κοινωνικό ο άνθρωπος, φυσικά και είναι έτσι στον διαχωρισμό τους εμφανίζονται τα προβλήματα, και στην υπέρμετρη ανάπτυξη του ενός σε βάρος του άλλου!
    Αν το πολύ κυρ ελέησον βαράει και του θεού το ίδιο και η πολύ λογική βαράει και της ανθρωπιάς μας!

  • elzin Says:

   Ο μόνος που φοβάται την λογική και πουλάει την «ανθρωπιά της πνευματικότητας» παραβλέποντας όλα τα άλλα, μονομερώς με το τσουβάλι και όχι με το αζημίωτο είναι … ο Αντίνοος.
   Παραλείπει τις άλλες διαστάσεις του ανθρώπου υπέρ των νόμων της πνευματικότητας.
   Η λογική έχει την θέση της και η πνευματικότητα την έννοια της.

 55. sofia Says:

  Ένα μήνυμα που έλαβα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και σας το μεταφέρω.
  Χαίρομαι που σας ξαναδιαβάζω μετα απο μήνες σιωπής.

  Θέμα: ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
  Πνευματικός είναι ο άνθρωπος που δε ζει σαν αυτόματο, δεν εξαρτάται από το παρελθόν, τα δόγματα, τις κουλτούρες.

  Ζει σαν άτομο, όχι σαν γρανάζι μιας μηχανής. Η ζωή του δεν αποφασίζεται από τους άλλους, αλλά από τη δική του συνείδηση.

  Ουσιαστικό άρωμα της ζωής του είναι η Ελευθερία. Είναι ένας άνθρωπος που ζει ελεύθερα, επιτρέποντας σε όλους να ζουν ελεύθερα.

  Δεν ακολουθεί το πλήθος στις λεωφόρους και δε φοβάται να είναι μόνος. Αντίθετα, απολαμβάνει τις στιγμές μοναχικότητας σαν πολύτιμο θησαυρό. Η ζωή του είναι ριψοκίνδυνη, γιατί είναι πραγματικά ζωντανή. Είναι μια φλεγόμενη ψυχή, που εγκαταλείπει το συμβατικό βόλεμα και τη μαλθακή σιγουριά της εξασφάλισης, για να πετάξει στον ανοιχτό ορίζοντα του αγνώστου.

  Στο πέταγμά του πάνω από την άβυσσο αφήνει πίσω του κάθε ελπίδα, ακόμα και την ελπίδα της λύτρωσης! Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Καζαντζάκης :

  » Ετούτη είναι η λευτεριά η δικιά μου. Λυτρώθηκα από τη λύτρωση! Κάθε άλλη λευτεριά, μάθετέ το, είναι σκλαβιά …; Πώς μπορεί να’ναι λεύτερη μια ψυχή που ελπίζει ; Oποιος ελπίζει, φοβάται τη ζωή τούτη, φοβάται τη ζωή την άλλη, κρέμεται μετέωρος και περιμένει την τύχη ή το έλεος του Θεού.»

  Είναι σαν ένα άσπρο σύννεφο, που δεν επιδιώκει στόχους, δεν αντιστέκεται στον άνεμο, αλλά ρέει παντού. Ολες οι διαστάσεις και όλες οι κατευθύνσεις του ανήκουν. Είναι απόλυτη αποδοχή.Δεν κοιτάζει τη ζωή σαν πρόβλημα, αλλά σαν μυστήριο που του αποκαλύπτεται στιγμή προς στιγμή. Γίνεται ο ίδιος το μυστήριο.

  Δεν είναι ούτε κονφορμιστής, ούτε αντικοφορμιστής. Ο εκάστοτε επαναστάτης γκρεμίζει τη μια φυλακή για να χτίσει μια άλλη.

  Ο πνευματικός άνθρωπος είναι μια δημιουργική δράση, όχι ενάντια στο παλαιό, αλλά υπέρ του Αιώνια Νέου. Σκοπός του είναι η σύλληψη των αρχετύπων του Ωραίου, του Καλού και του Αγαθού και η εξωτερίκευσή τους στο χωροχρόνο.

  Δε δίνει ιδιαίτερη σημασία στη συσσώρευση γνώσεων, γιατί ο νους που είναι σκλαβωμένος σε οποιαδήποτε συσσώρευση, δεν είναι ικανός να περιπλανηθεί μακριά και να ανακαλύψει την αλήθεια. Η Γνώση είναι αυθεντική, όταν επιτυγχάνεται υπαρξιακά και η πολυμάθεια, όπως παρατηρεί ο Ηράκλειτος, δε διδάσκει τη φρόνηση.

  Είναι ελεύθερος τόσο από την αφελή πίστη, όσο και τη φανατική πίστη, ενώ έχει απεριόριστη εμπιστοσύνη στη Ζωή. Η θρησκευτικότητά του ανήκει σε όλες και σε καμιά θρησκεία. Όπως η αγάπη, η θρησκευτικότητα δεν μπορεί να μπει σε καλούπια και να οργανωθεί. Δεν είναι ένα σύστημα πεποιθήσεων, αλλά ένας τρόπος ζωής, γεμάτος συνειδητότητα, συμπάθεια, φιλικότητα, αγάπη προς όλα τα πλάσματα της Δημιουργίας, έμψυχα και άψυχα, χωρίς όρους και διάκριση.

  Ο πνευματικός άνθρωπος δεν είναι ποτέ σοβαροφανής, γιατί η σοβαροφάνεια είναι αρρώστεια και απονέκρωση.Όπως λέει ο Silo : » Εγώ, σε κάθε πραγματικό σοφό είδα ένα παιδί που παίζει στον κόσμο των ιδεών και των πραγμάτων, που φτιάχνει μεγάλες και αστραφτερές σαπουνόφουσκες, που αυτός ο ίδιος τις κάνει να σκάνε …;»

  Ο πνευματικός άνθρωπος είναι αστείρευτη πηγή εκστατικής χαράς, έμπνευσης και ακτινοβολίας για εκείνους που τον περιβάλλουν, γιατί είναι συνδεδεμένος με την Κοσμική Ενέργεια και συνεπώς δεν εμπλέκεται στις καθημερινές συγκρούσεις για εξασφάλιση της πεπερασμένης ανθρώπινης ενέργειας μέσω των θεάτρων ελέγχου.

  Η εσωτερική του ενότητα, προϊόν υπέρβασης των αντιθέσεων, του χαρίζει την πεποίθηση ότι ούτε ο θάνατος μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη φωτεινή του πορεία.

  Η Λύτρωση δεν είναι γι αυτόν η άρνηση των εγκοσμίων. Απάρνηση δε σημαίνει να λέμε αντίο στον κόσμο, αλλά να αλλάξουμε τη στάση της ταύτισης-προσκόλλησης. Είναι η εγκατάλειψη των ονειρικών προβολών της επιθυμίας, για να αγκαλιάσουμε αυτό που Είναι, Εδώ και Τώρα. Έχει την παλικαριά και τη δροσιά της καρδιάς ενός Ζορμπά, αλλά και το άρωμα της αταραξία ενός Βούδα, σύμφωνα με τον Οsho. .

  Για να χρησιμοποιήσουμε τον ποιητικό λόγο του Ταγκόρ :

  <>.

  Ο πνευματικός άνθρωπος δεν είναι ένα όνειρο, δεν είναι μια ουτοπία. Είναι η πραγμάτωση του ανθρώπινου δυναμικού.Είναι ο δρόμος του Καινούργιου Ανθρώπου, η μόνη ελπίδα για την αναγέννηση του πολιτισμού μας.

  • elzin Says:

   Χαίρε κόρη του Διός!
   Ως η έξοδος από το κεφάλι ενός ανδρός,
   μετά από βαρύ πονοκέφαλο του νοός,
   θα ολοκληρώνεσαι στο ολόγραμμα μιας αρματωμένης πολεμικής θεάς, διαχείστριας των θησαυροφυλακίων του Ολύμπου
   στις τέχνες, τις επιστήμες τις φιλοσοφίες και την επίγνωση της γνώσης μιας σοφίας.
   Στο πνεύμα και στην ύλη των καιρών σε μια επιστροφή!
   Στην σκόνη ενός δρόμου με καρδιά μιας ανθρώπινης ζωής!
   Ιλιάδα και Οδύσσεια του ταξιδευτή.
   Καιρός για την σιωπή και την μοναξιά του ονειρευτή!
   Καιρός για την διεύρυνση της ακτίνας της συμπεριεκτικότητας του αναζητητή!
   Καιρός για την συντροφιά και την ομιλία του κυνηγού πολεμιστή!

   Ο καιρός του τόξου!

  • iparea Says:

   Οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας ως απάντηση στις έντονα αποδοκιμαστικές δηλώσεις του ΥΕΘΑ Ευάγγελου Βενιζέλου για την «λευκή» απεργία που έκαναν, έστειλαν την ακόλουθη επιστολή-μαρτυρία:

   «Αυτή την «δουλειά» δεν ξεκινήσαμε να την κάνουμε για τα χρήματα…Δώσαμε εξετάσεις για να μπούμε στην Σχολή Ικάρων γνωρίζοντας ότι θα στερηθούμε 4 από τα καλύτερα χρόνια ενός εφήβου (τα φοιτητικά) κλεισμένοι μέσα σε ένα στρατόπεδο…το τίμημα του να κάνουμε αυτό που αγαπάμε, αυτό που λατρεύουμε… να πετάξουμε μια μέρα πάνω από το Αιγαίο.

   Δεν περιμένουμε να γίνουμε πλούσιοι από αυτό. Το μόνο που ζητήσαμε είναι να υπάρχει ηρεμία στην προσωπική και οικογενειακή ζωή μας ώστε να αφοσιωθούμε ψυχή τε και σώματι στην προσφορά στην πατρίδα και το κοινωνικό σύνολο να αφοσιωθούμε στην
   λατρεία μας… στην «δουλειά» μας.

   Σε μια «δουλειά» που πριν φύγουμε το πρωί φιλάμε την οικογένεια και πάμε για απογείωση.

   Σε μια «δουλειά» που στο αεροδρόμιο αφήνουμε τα κλειδιά πάνω στο αυτοκίνητο για να μην χρειαστεί αργότερα να σπάσει κάποιος το παράθυρο του οδηγού για να το γυρίσει στα σπίτια μας.

   Σε μια δουλειά που ούτως ή αλλιώς τα λεφτά ΗΔΗ έφταναν οριακά για να συντηρήσω την οικογένεια μου με την γυναίκα μου να δουλεύει και εκείνη. Η «σπάταλη» ζωή μας; Ένα στεγαστικό δάνειο όλο κι όλο για να έχουμε το δικό μας σπίτι….

   Θα κάναμε ευχαρίστως κύριοι και δεύτερη δουλειά για να μην τους λείψει τίποτα. Δεν προλαβαίνομε όμως όταν 6 μήνες τον χρόνο λείπω για υπηρεσίες σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

   Το να βάλουμε όλοι το χέρι στην τσέπη φαντάζει δίκαιο. Δεν είναι όμως ρεαλιστικό και δυστυχώς δεν είναι εφαρμόσιμο για όλους. Εμείς θα συνεχίσουμε να πετάμε ακόμα και με 100% μείωση μισθού, ακόμα κι αν «κλείσουν» τα σπίτια μας. Ο λόγος; Η εξάρτηση της πτήσης, η υπερηφάνεια της προσφοράς όχι στο κράτος (αυτό το έχουμε σιχαθεί προ πολλού) μα στις πέτρες αυτού του τόπου» το «πανί» στο οποίο ορκιστήκαμε, και την ευγνωμοσύνη στα μάτια του πατέρα που σώθηκε το παιδί του ή του αγρότη που δεν κάηκε το σπίτι του…

   Μην φοβάστε κύριοι ακόμη και με την χθεσινή «λευκή απεργία» («απεργία» στην οποία όλες οι ετοιμότητες ήταν όπως κάθε μέρα στο100%). Τα scramble ήταν στον αέρα σε λιγότερο από 2 λεπτά ,τα μεταγωγικά επιχειρούσαν σε αεροδιακομιδές και τα ελικόπτερα συνέχιζαν να σέρνονται πάνω από τα κύματα για να σώζουν ναυαγούς και λαθρομετανάστες με καιρούς που ούτε να τους περιγράψετε δεν μπορείτε.

   Μόνο μια χάρη από όλους εμάς… αύριο το πρωί , σπαταλήστε 2 μόνο λεπτά από τον χρόνο σας και φέρτε στο μυαλό σας κάποιους που δεν είναι πλέον μαζί μας… κάποιους που απογειώθηκαν χωρίς ποτέ να προσγειωθούν… κάποιους που το κράτος και οι κοινή γνώμη τους θυμήθηκε και τους ονόμασε ΉΡΩΕΣ μετά το θάνατό τους… αλλά πριν από αυτόν ήταν απλά…. ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΆΛΛΗΛΟΙ…

   Σπαταλήστε 2 λεπτά για να κοιταχτείτε στον καθρέφτη. Αν δεν καταλάβετε τίποτα…….χαλάλι σας! Έτσι κι αλλιώς από ψηλά δεν φαίνεστε καθόλου…»

   Σαν Δαίδαλος που είμαι το καταθέτω στον καιρό του Τόξου
   ΑΝΑΦΟΡΑ για τους αεροπόρους μας!
   ΔΑΙΔΑΛΟΣ

   • Ανδρόγεως Says:

    Να υπογράψω και γω αυτή την αναφορά σου Δαίδαλε, γιατί σίγουρα οι αεροπόροι μας δεν είναι απλά Δημόσιοι Υπάλληλοι!
    Εμείς από χαμηλά δεν φαινόμαστε, αλλά εκείνοι από ψηλά ξεχωρίζουν!

 56. elzin Says:

  Χαίρε αεροπόρε Δαίδαλε!
  Ας σταματήσουμε να κοιταχτούμε στο καθρέφτη
  και ίσως καταλάβουμε πολλά ….αν τον σπάσουμε.
  Έτσι και αλλιώς την ναρκισσιστική αυτοαντανάκλαση μας
  βλέπουμε συνήθως σε φιγούρες μονολογώντας στον εαυτό μας για την ανυπόστατη πνευματικότητα μας και την ανεπαρκή λογική μας με ψαλιδεμένα τα φτερά της κατανόησης μας.

 57. elzin Says:

  Το Κλέος μιας Νίκης!
  Νίκη του Πνεύματος!
  Νίκη της Λογικής!
  Νίκη της Αρμονίας!
  Νίκη του Ανθρώπου!
  Με ένα Φεγγάρι ασημένιο σιωπηλό και ονειροπόλο
  και ένα Ήλιο συνειδητό ομιλιτικό
  και χρυσαφένια … Λαμπερό!

  Bond with Andre Rieu – Victory

 58. ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ Says:

  Καλημέρα,

  Εδώ είμαι πάλι Οδυσσέα, να σου συνεχίσω την ιστορία μου.

  Δεν είχα καν συμπληρώσει τα δέκα οκτώ μου χρόνια όταν τελείωσα το λύκειο, και έφυγα από το μικρό χωριό που γεννήθηκα για να πάω να σπουδάσω σε μία μεγάλη πόλη. Ήμουν πολύ χαρούμενη, ένας καινούργιος κόσμος ανοιγόταν μπροστά μου και ήθελα να τον εξερευνήσω.
  Στο σταθμό με περίμενε η αδελφή μου ,που ήταν ήδη εκεί.
  Αγκαλιαστήκαμε , ένοιωθα πολύ ευτυχισμένη που θα ήμουν κοντά της γιατί μου είχε λείψει πολύ. Την θυμάμαι έντονα εκείνη την μέρα γιατί μου είχε πει κάτι που μου έκανε εντύπωση. Πολύ αργότερα θα καταλάβαινα τι εννοούσε. ΄΄ Τι αθώο βλέμμα είναι αυτό που έχεις αδελφάκι μου. Μοιάζεις σαν ένα κλαδάκι έτοιμο να λυγίσει με το πρώτο αεράκι.΄΄ . Ήξερα μου εξήγησε ότι θα ορμούσαν πάνω σου να σε κατασπαράξουν , όπως ένοιωσα και την ευθύνη να σε ανδρειώσω ,να σε κάνω να σταθείς στα πόδια σου για να μην σε τσακίσουν.
  Είχαμε μία μεγάλη και μαγική θα έλεγα σύνδεση από μικρές και αυτό φάνηκε πιο πολύ όσο μεγαλώναμε. Σαν ζευγάρι δε στις παρέες ήμασταν ασυναγώνιστες και αήττητες.
  Ένοιωθα ασφάλεια και σιγουριά κοντά της και η ίδια όπως πάντα μου έλεγε, ένοιωθε ξέγνοιαστη μαζί μου, ξεκουραζόταν κοντά μου ,την έκανα να γελάει και αφηνόταν να την παρασέρνω σε πολλές σκανδαλιές, και τρέλες.
  Μου άρεσαν πολύ τα ταξίδια, ήθελα να ταξιδέψω σε όλον τον κόσμο, και από κει ίσως ξεκινούσε το ταλέντο που είχα στις ξένες γλώσσες. Μάθαινα πολύ εύκολα και ασχολήθηκα και μελέτησα άλλους πολιτισμούς και φιλοσοφίες στην γλώσσα τους πάντα.
  Ήθελα να κάνω ένα ταξίδι σε όλη την Γαλλία, το πρώτο μου στο εξωτερικό, και έκανα διάφορες δουλειές για να μαζέψω χρήματα. Από baby sitting μέχρι πλασιέ βιβλίων.
  Κάποια στιγμή παρουσιάστηκε μία ευκαιρία για μία μόνιμη δουλειά κανονική, σε ένα μεγάλο κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Ήμουν ενθουσιασμένη. Τα καθήκοντα μου θα ήταν στην υποδοχή και ξενάγηση των γκρουπ ,συνήθως Γάλλων και Ιταλών.
  Πολύ γρήγορα φάνηκαν τα πρώτα προβλήματα. Όλοι τους εκεί μέσα ήταν ηλικίας από 40 μέχρι 60 χρονών, άνθρωποι αποχαυνωμένοι, βολεμένοι ή κουρασμένοι, απογοητευμένοι από την ζωή τους, με ματαιωμένα τα όνειρά τους. Η μόνη τους διασκέδαση ήταν το φαγητό και το σεξ. Γί΄αυτό μιλούσαν ακατάπαυστα, Χονδροειδή σεξουαλικά αστεία και υπονοούμενα και χυδαίες ιστορίες. Όταν δε κατάλαβαν ότι με το σεξ είχα πλήρη άγνοια ανέλαβαν αυθαίρετα και την σεξουαλική μου διαπαιδαγώγηση,….. ο καθένας με τον τρόπο του….
  Ήμουν μόλις 18 χρονών, και αποτελούσα πρόκληση για αυτούς.
  Στην αρχή ήταν συγκαταβατικά ευγενικοί μαζί μου αλλά ένοιωθα πάντα άβολα σαν να με παρατηρούσαν εξονυχιστικά.
  Ο προϊστάμενος μου ήταν ένας 45 ρης κύριος βλοσυρός και βολεμένος. Παντρεμένος η γυναίκα του έγγυος στο τρίτο τους παιδί, και άνθρωπος της εκκλησίας.. Αρχιμανδρίτες, δεσπότες, όλους τους ήξερε και είχε στενές σχέσεις μαζί τους .Στο γραφείο του είχε ακριβές εικόνες αγίων και πάντα καμάρωνε γι΄αυτές. Είχε και κάποια υψηλά καθήκοντα στην εκκλησία της ενορίας του, και την μητρόπολη απ΄ότι είχα καταλάβει.
  Ένα βράδυ επειδή άργησε να έρθει ένα γκρούπ αναγκάστηκα να μείνω μέχρι αργά τα μεσάνυχτα. Προθυμοποιήθηκε να με πάει στο σπίτι μου. Μέσα στο αυτοκίνητο του μου έκανε κάποιες ερωτήσεις που με έφερναν σε δύσκολη θέση. Αν είχα κάποιο αγόρι …και. τέτοια . Ενοιωθα αμήχανα δεν είχα καμμία διάθεση να πιάσω τέτοια συζήτηση μαζί του.
  Ξαφνικά απλώνει το χέρι του και πιάνει το πόδι μου προτείνοντας μου εν ψυχρώ να πάμε σε ένα ξενοδοχείο. Ανατρίχιασα, τάχασα, μάζεψα το πόδι μου και του είπα ότι θέλω να πάω σπίτι μου. Τώρα θα ανατριχιάσεις εσύ ,ακούγοντας τι μου είπε.
  ΄΄Το ξέρεις ότι μπορώ να σε βιάσω΄΄. Δεν πίστευα ότι το άκουσα αυτό. Ψέλλισα ένα πως είναι δυνατόν , κοιτάζοντας τον με την άκρη του ματιού μου, για να δώ αν μπορούσα να αναμετρηθώ μαζί του. Δεν υπήρχε περίπτωση ,ήταν ένα θηρίο με ένα χονδρό κεφάλι και ακόμη πιο χονδροκομμένα χέρια Σκέφτηκα να ανοίξω την πόρτα του αυτοκινήτου ,αλλά σίγουρα θα σκοτωνόμουν.
  Λοιπόν μου λέει… θα σε καταγγείλω στην αστυνομία του είπα, και μου απαντάει με ένα σαρδόνιο γέλιο, και ποιος θα σε πιστέψει νομίζεις. Είχε δίκιο, κανένας δεν θα με πίστευε. Όλοι θα πίστευαν αυτόν τον σοβαρό κύριο, οικογενειάρχη και προπαντός
  θρήσκο άνθρωπο. Για να μην μακρηγορώ, ευτυχώς δεν με πείραξε, με άφησε σπίτι μου. Κατάλαβα ότι δεν το έκανε όχι γιατί με λυπήθηκε αλλά φοβήθηκε το σκάνδαλο. Είχα παγώσει ολόκληρη, έκλαψα πολύ εκείνο το βράδυ, αλλά θα έκλαιγα πιο πολύ αργότερα..
  Από την επόμενη μέρα άρχισε το μαρτύριο μου, με σαμποτάριζε συνεχώς, μου φώναζε ,με πρόσβαλλε μπροστά στο κόσμο, ότι και να γινόταν εγώ έφταιγα για όλα.
  Το πίστεψα και εγώ στο τέλος, και προσπαθούσα να είμαι πιο προσεκτική, δούλευα συνεχώς και υπερωρίες, αλλά ποτέ δεν άκουσα την παραμικρή καλή κουβέντα. Οι δε συνάδελφοι το εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρον. Μου δίνανε όλο και πιο πολλές δουλειές, και ας μην ήταν στην αρμοδιότητά μου. Ενας δε, που ήταν και μεγάλο κομματόσκυλο ,και μιλούσε για δικαιώματα των εργαζομένων ήταν ακόμη χειρότερος.
  Μία μέρα με καλεί στο γραφείο του ο Διευθυντής. Ένας αγέλαστος άνθρωπος, που τον τρέμανε όλοι και εγώ πιο πολύ. Κάθε φορά που μου μιλούσε κοβόταν τα γόνατά μου. Μου πρότεινε το εξής απίστευτο. Να καταγράφω και να τον ενημερώνω για ότι γίνεται κάτω, με λίγα λόγια ,χαφιές. Δεν ξέρω που βρήκα το θάρρος και του απάντησα ότι αυτό μου είναι αδύνατον να το κάνω. Με πέταξε με τις κλωτσιές σχεδόν έξω, βρίζοντάς με. Εγώ φταίω που ασχολήθηκα μαζί σου ηλίθια μου είπε, εσύ θα χάσεις γιατί θα είχες και τα δώρα σου ,εκτός από την εύνοια μου.
  Σου τα περιγράφω έτσι απλά, αλλά όλα αυτά για μένα τότε ήταν μαχαιριές στην καρδιά μου κάθε φορά , ένας πόνος μεγάλος και αβάσταχτος. και πολλά δάκρυα.
  Ένα απόγευμα, πεινούσα και πήγα στην κουζίνα να πάρω ένα τόστ, πέρασα από την μικρή σάλα που μαζεύεται συνήθως το προσωπικό και εκεί αντίκρισα ένα αποκρουστικό θέαμα. Κάποια από το προσωπικό έκανε στριπτήζ και όλοι τους μαζί με τον σοβαρό προϊστάμενο μου, γελούσαν και πίνανε. Απομακρύνθηκα χωρίς να με αντιληφθούν. Μέσα στην αηδία που ένοιωσα ξέχασα και την πείνα μου.
  Εκείνο τον καιρό μου άρεσαν πολύ οι ταινίες με αποδράσεις, παρόλο που ήταν παλιές, όπως ο Πεταλούδας, το εξπρές του μεσονυχτίου, απόδραση από το Αλκατράζ κλπ. .. Τότε περίπου είχε αποφυλακιστεί και ο δράκος τους Σειχ σου. Με πόση επιείκεια και κατανόηση μιλούσαν γι΄αυτόν και ότι πρέπει να φτιάξει τη ζωή του και αυτός, ότι το δικαιούται, και ότι πρέπει να τον βοηθήσουν. Με παράπονο σκέφτηκα ότι για μένα κανείς τους δεν έδειξε την παραμικρή επιείκεια και συμπάθεια και δεν ήμουν δολοφόνος ούτε βιαστής. Η αδελφή μου μου έλυσε την απορία, λεγοντάς μου ότι δείχνανε τόση κατανόηση γι΄αυτόν γιατί ήταν όλοι τους ίδιοι με αυτόν.

  Μία μέρα ο προϊστάμενος μου ήταν μέσα στα νεύρα από το πρωί, φώναζε έβριζε.
  Είχα μαζευτεί στην γωνία, ήξερα ότι εγώ θα την πλήρωνα πάλι., φοβόμουν πολύ , και δεν έκανα λάθος. Κάποια στιγμή με κάλεσε στο γραφείο του έξαλλος με αρπάζει από το χέρι και αρχίζει να με τινάζει πάνω στο γραφείο με λύσσα. Λιποθύμησα από τον πόνο, με πήγαν στο νοσοκομείο. Εξάρθρωση δεξιού ώμου μώλωπες και θλάση όλων των μυών του επάνω μέρους του κορμιού μου. Δεν μπορούσα να κουνηθώ. Ήρθαν οι συνδικαλιστές, οι συνάδελφοι, δικηγόροι για να κάνω μήνυση. Με αγκαλιάζανε, με αποκαλούσαν το κοριτσάκι τους, που την είχαν άραγε τόση αγάπη κρυμμένη Τους είχα σιχαθεί όλους, όλοι τους μία κλίκα μαζί πίνανε και γελούσανε στο ίδιο τραπέζι όταν τους είχα δει. Οι δικηγόροι του Αντίνοου μου πρότειναν μία συμβιβαστική λύση, να μην κάνω μήνυση με μία καλή αποζημίωση. Δεν τα δέχτηκα ποτέ τα λεφτά του ούτε και μήνυση έκανα. Το μόνο που ήθελα ήταν να ξεχάσω.
  Δεν ήθελα να τους ξαναδώ, παραιτήθηκα. μαζεύτηκαν όλοι γύρω μου τάχα με ενδιαφέρον να με ρωτήσουν πως ήμουν .Τρία χρόνια ήμουν εκεί, ποτέ τους δεν είχαν ένα καλό λόγο για μένα, ξαφνικά τι τους έπιασε. Φεύγοντας, τους κοίταξα έναν έναν στα μάτια ΄΄δεν ξέρω τι θα κάνω και που θα με πάει η ζωή, για ένα όμως είμαι σίγουρη και δίνω υπόσχεση στον εαυτό μου. Όταν φθάσω στην ηλικία σας να μην καταντήσω έτσι. Θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις γι΄αυτό.΄΄ Δεν ξέρω αν το κατάλαβαν αλλά δεν με ενδιέφερε καθόλου.
  Άνοιξα την πόρτα βγήκα έξω μουδιασμένη στην αρχή και μετά πήδηξα ψηλά στον αέρα ακούγοντας από μακριά την μουσική του Εξπρές του Μεσονυκτίου να με ακολουθεί.
  Πλησίαζαν τα γενέθλιά μου .Έκλεινα τα είκοσι ένα μου χρόνια. Είχα δρόμο μπροστά μου…
  Η αδελφή μου μου χάρισε ένα βιβλίο που το σύνδεσα με εκείνη την εποχή της απόδρασης μου από το Αλκατράζ. Ήταν το ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΙΞΤΛΑΝ, με μία αφιέρωση
  Ένα βιβλίο για να σε συντροφεύει όταν θα βαδίζεις ΕΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΜΕ ΚΑΡΔΙΑ.. Με την αγάπη που ξέρεις ότι νοιώθω για σένα.
  Ενας καινούργιος κόσμος μαγικός απλώθηκε μπροστά μου για να τον εξερευνήσω.
  Ήμουν καλά, ήμουν ΄΄ΖΩΝΤΑΝΗ΄΄.

  Καταλαβαίνεις τώρα Οδυσσέα γιατί όταν είδα για πρώτη φορά την ιστορία σου ταυτίστηκα απόλυτα με τον Τηλέμαχο, καταλαβαίνεις γιατί τόση οργή, γιατί η αγαπημένη μου σκηνή είναι αυτή που είμαι δίπλα σου και εσύ να μου λες Τηλέμαχε τώρα είναι η ώρα Είχα σοβαρούς λόγους ,δεν συμφωνείς;;
  Έζησα με τους μνηστήρες, κινδύνεψα από αυτούς, αλλά δεν κατάφεραν να με ΄΄σκοτώσουν΄΄.

  Ο Καστανέντα λέει ότι οι ζωές των ανθρώπων μοιάζουν μεταξύ τους.
  Ίσως έχει δίκιο, όμως η ειδοποιός διαφορά είναι τι νοιώθει κανείς όταν βιώνει μία ιστορία , πως την αντιλαμβάνεται, τι κατανοεί και το σημαντικότερο πως βγαίνει από αυτή. Πιο δυνατός ή γίνεται ένα και το ίδιο με ότι περιφρονεί και απεχθάνεται βαθειά.

  ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

  • elzin Says:

   Διαψεύδομαι με μεγάλη ευχαρίστηση στην γνώμη που είχα αποκρυσταλώσει ότι ελάχιστα πράγματα μπορούν να με σοκάρουν από την ζωή και τους ανθρώπους πια και αισθάνομαι πολύ συγκινημένος από αυτή την κατάθεση μιας ανθρώπινης καρδιάς. Δίστασα μέχρι να αποφασίσω να δημοσιεύσω τα δύο αυτά σχόλια σου «Τηλέμαχε» και νοιώθω μεγάλη ευθύνη και ακόμη μεγαλύτερη οργή για όλα.
   Είχε δίκιο η αδελφή σου!
   Η κατανόηση είναι πάντα από τους ομοίους και για τους ομοίους!
   Όταν είναι έτοιμοι και έτυμοι συναντιούνται και τίποτα δεν μπορεί να το εμποδίσει αυτό.
   Θα σου πω μία ιστορία και ένα παραμύθι, μικρέ Μάϊκλ Λεόν,
   ρομαντικέ πρίγκιπα της Ιθάκης.
   Μία ιστορία για τον Ταρζάν:
   Ο Άρχοντας της ζούγκλας!
   …..Τα λιοντάρια όμως, ήταν πάντα πολύ μακρινά και απόμακρα, δεν συμπαθούσαν πολύ την συμπεριφορά και τους νόμους του γορίλα.
   Σπάνια πλησίαζε κάποιος στην περιοχή τους και αυτά δεν συμμετείχαν και πολύ στο πάρε δώσε των ζώων της ζούγκλας, αλλά, και τα άλλα ζώα τα αποφεύγαν.
   Βγαίνανε μόνο για κυνήγι και δεν μιλούσαν πολύ.
   Μια μέρα συνάντησε ένα ,τυχαία και …το χαιρέτισε .
   Το λιοντάρι του ανταπέδωσε τον χαιρετισμό του, τον κοίταξε πολύ σκεφτικό και του είπε:
   Ξέρω τι σκέφτεσαι και τι ρωτάς τα βράδια. Κάποια στιγμή, θα βρεις όλες τις απαντήσεις και την αλήθεια και θα θυμηθείς την καταγωγή σου.
   Αυτά είπε και… απομακρύνθηκε.

   https://elzin.wordpress.com/2009/05/25/%CF%84%CE%BF-%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B6%CE%BF%CF%8D%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%B1%CF%82/

   και ένα παραμύθι
   που μιλάει για ένα βασιλιά των Λιονταριών και το μικρό Λιονταράκι του!
   Μια φορά και ένα καιρό ζούσε σε μία ζούγκλα ένας βασιλιάς… και προσπαθούσε να εξηγήσει τον κόσμο και να τον κατανοήσει…..
   Συνεχίζεται….
   Ο Βασιλιάς των λιονταριών 1 – Disney

  • elzin Says:

   Ας ξανακούσουμε το τραγούδι που στάθηκε
   η αφορμή της γνωριμίας μας, Τηλέμαχε
   και ίσως αποτελέσει και τον λόγο της συνάντησης μας,
   Με μια ευχή!
   Πάρε μου την νύχτα και φέρε μου την αυγή,
   την ροδοδάκτυλη με μια Ιαχή!
   Καλυψώ…..Ιανουαρίου 19, 2010 σε 9:32 πμ
   https://elzin.wordpress.com/2010/01/16/10-%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%85%CF%88%CF%8E/

   Πάμε με παλιό όμορφο τραγουδάκι
   σερφάροντας πάνω σε ένα νέο κύμα!
   Μίλα μου και πάρε μου την νύχτα!
   Φέρε μου την αυγή και το καινούργιο ξημέρωμα!
   Κι Υστερα Μου Μιλάς
   Κι ύστερα μου μιλάς για καλοκαίρι
   κι ύστερα για το δάκρυ μού μιλάς.
   Πώς να στολίσω τα νερά;
   Πώς να μιλήσω στ’ άστρα;
   Κι ύστερα μου μιλάς για κάποιο αστέρι
   κι ύστερα για μιαν άνοιξη μιλάς.
   Φέρε μου πίσω την αυγή
   και πάρε μου την νύχτα.
   Κι ύστερα μου μιλάς για τα τραγούδια,
   που γίναν περιστέρια και φωτιές,
   έφυγαν μες στο δειλινό
   και πια δεν θα γυρίσουν.

   • ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ Says:

    Από την αρχή που μπήκα στο ιστολόγιο σου ένοιωθα έναν δισταγμό μην τυχόν και χαλάσω άθελα μου αυτή την ομορφιά , την αρμονία και την καλαισθησία που το έχεις φτιάξει. με κάποιο άστοχο και άσχετο σχόλιο μου και πολύ φοβάμαι ότι δεν στάθηκα πάντα στο ύψος των αυτών των προδιαγραφών, λόγω του αυθορμητισμού μου .

    Ο Τηλέμαχος μεγάλωσε έγινε εικοσιτεσσέρων χρονών.
    Με μία βαλίτσα στο χέρι και την καρδιά ραγισμένη από έναν έρωτα που θυσιάστηκε στο βωμό των συμφερόντων, βρίσκεται στο σταθμό για να πάει σε μία άλλη πόλη, όπου βρήκε μία σπουδαία δουλειά.
    Αλλά ας τα πάρουμε με την σειρά.
    Ήταν εννέα χρόνια μεγαλύτερος από μένα, είχε ήδη τελειώσει τις σπουδές του και ετοίμαζε την καριέρα του.
    Με πολιόρκησε αγρίως, με την ορμή ενός ερωτευμένου Ταύρου, από την πρώτη μέρα γνωριμίας μας, Αντιστάθηκα και τον ταλαιπώρησα όσο μπορούσα, με το πνεύμα ανεξαρτησίας μιας ασυμβίβαστης και αντικομφορμίστριας Υδροχόου. Ώσπου στο τέλος έπεσα ηρωικά στο πεδίο του έρωτα, της δύναμης του και της γοητείας του.
    Είχε ζήσει πολύ ‘έντονα την ζωή του και φαινόταν αυτό.
    Ήμασταν διαφορετικοί χαρακτήρες ,άλλο τρόπο σκέψης και άλλη αντιμετώπιση της ζωής. Αυτό βέβαια δεν μας εμπόδισε να ζήσουμε ‘ένα πολύ δυνατό έρωτα, και εγώ αφέθηκα………
    Είμασταν συνεχώς μαζί ,με ήθελε κοντά του, ακόμη και στην δουλειά του, πράγμα που με κούραζε αλλά το αποδέχθηκα. Μάλιστα μέσα σε τρείς μήνες με γνώρισε και στους γονείς του.
    Ένα βράδυ μου είπε ότι ένοιωθε πολύ τυχερός που με γνώρισε και ότι έψαχνε για κουμπάρο. Μέχρι τότε δεν είχα σκεφτεί τον γάμο, άλλωστε ήμουν μικρή ακόμη.
    Άσε που είχα και κάτι εξτρεμιστικές ιδέες για τον γάμο. του στυλ να ζούμε σε διαφορετικά σπίτια και να συναντιόμαστε όποτε θέλουμε, και όχι το συνεχώς μαζί
    που το έβρισκα ανούσιο και πληκτικό. Που να τολμήσω να τα πω αυτά σε έναν συντηρητικό ταύρο. Παρόλα αυτά όμως κολακεύτηκα , και μπήκα και εγώ σιγά σιγά στην διαδικασία να ονειρεύομαι νυφικά και άλλα τέτοια που κορόιδευα.
    Ώσπου ένα βράδυ μετά από τρία χρόνια σχέσης με πήρε τηλέφωνο, δεν είχε το θάρρος να με αντιμετωπίσει από κοντά. Ξαφνικά μεταμορφώθηκε σε ένα δειλό, συμφεροντολογικό ανθρωπάκι. Μου είπε ότι παντρεύεται άλλη, που του είχε γνωρίσει η μαμά του, και η οικογένειά της θα τον βοηθούσε στη καριέρα του.
    Δεν ξέρω πόσες ώρες ή και μέρες είχα μείνει να κοιτάζω τον τοίχο απέναντί μου.
    Το μυαλό μου είχε αδειάσει από κάθε σκέψη και ο κόσμος σταμάτησε ξαφνικά.
    Ένα τραγούδι με επανέφερε, και το σύνδεσα με εκείνο το βράδυ. Ας το ακούσουμε.

    Για μήνες λοιπόν ζούσα και δεν ζούσα, ίσα που ανέπνεα, αφόρητη μοναξιά, ανυπόφορα τα σαββατόβραδα. Ερχόταν οι φίλοι μας είχαν εκπλαγεί, θεωρούσαν αυτή του την κίνηση αψυχολόγητη. Δεν ήθελα να συζητήσω άλλο ούτε και να το αναλύσω, δεν χωρούσα πουθενά ένιωθα να έχω γίνει χίλια κομμάτια.
    Ήθελα μόνο να σταθώ ξανά στα πόδια μου, να βρώ την δύναμη να συνεχίσω μόνη μου, χωρίς να με βασανίζουν οι αναμνήσεις. Απομακρύνθηκα λοιπόν από αυτούς γιατί δεν με βοηθούσαν καθόλου σε αυτό.
    Δεν είχε περάσει ούτε ένας χρόνος, ήρθε να με βρεί. Τόσο κράτησε ο γάμος παρωδία τελικά. Ήθελε να είμαστε ξανά μαζί, έκανε μεγάλο λάθος μου είπε και δεν μπορούσε να με ξεχάσει. Πήγε να με αγκαλιάσει, τον αποχαιρέτησα ευγενικά, τυλιγμένη στο λυκόφως του συναισθήματος ΄΄ και όμως…΄΄.
    Στο μυαλό μου ήρθαν τα λόγια από ένα ποίημα του Μπρέχτ.
    Το κομμένο σκοινί, μπορείς να το ξαναενώσεις,
    ωστόσο θα είναι κομμένο.
    Μπορεί να ξαναβρεθούμε
    αλλά εκεί που με άφησες
    δεν πρόκειται ποτέ να με ξαναβρείς..

    Το θεώρησε πολύ σκληρό εκ μέρους μου , άδικο, και απόλυτο ξέχασε την δική του σκληρότητα και κυ νισμό με τον οποίο μου ανήγγειλε τον γάμο του.
    Πως ήταν δυνατόν να μοιραστώ την ζωή μου με έναν άνδρα που δεν εκτιμούσα πια.
    Όλοι έχουμε δικαίωμα στα λάθη μας και σε μία δεύτερη ευκαιρία. Όμως…..
    Εκείνο που ίσως δεν έχουν συνειδητοποιήσει μερικοί είναι ότι όταν κάνεις κάποιες επιλογές, δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής και οι πόρτες για να ξαναγυρίσεις κλείνουν
    ερμητικά. Για τον απλούστατο λόγο ότι εσύ δεν είσαι πια εκεί έχεις προχωρήσει, έχεις κάνει μια διαδρομή. και τίποτε δεν μπορεί να είναι το ίδιο. Εξάλλου οι επιλογές και η συμπεριφορά μας δείχνουν τον χαρακτήρα μας, ειδικά από μία ηλικία και μετά που έχει ήδη διαμορφωθεί.

    Νάμαι λοιπόν στο σταθμό. Μαζί μου έχω τα αγαπημένα μου βιβλία, τον Ομηρο και το άγαλμα του Οδυσσέα πάντα κοντά μου. Το είχα αγοράσει με την ευχή και υπόσχεση να το χαρίσω κάποτε σε κάποιον άνθρωπο που να το αξίζει.
    Η αδελφή μου με αποχαιρέτησε και μου έδωσε ένα της γράμμα για να το διαβάσω μέσα στο τρένο….. Σου γράφω μερικά πράγματα για να τα έχεις πάντα κοντά σου.
    Ν α θυμάσαι πως υπάρχει και η αστεία πλευρά της ζωής, όσο σοβαρό ή δραματικό και αν φαίνεται αυτό που κάνουμε. (θυμήσου τον σκαραβαίο).
    να μην ξεχνάς πως υπάρχει τουλάχιστον ένα άνθρωπος στο κόσμο που σε αγαπά, όσο θα ήθελες, και όπως εσύ θέλεις, και όπως είσαι.
    Μπορεί να χρειάζεσαι και άλλες αγάπες κι άλλους ανθρώπους ,όμως εγώ θα είμαι πάντα κοντά σου και θέλω να παίρνεις δύναμη απ΄αυτό. Ότι μου ζητήσεις για σένα θα το κάνω.
    Δώσε όλες σου τις μάχες, παίξε όσο καλύτερα μπορείς όλους τους ρόλους σου με το μέτωπο ψηλά και τα πόδια γερά στην γη και αν κουραστείς έλα κοντά μου.
    Μην φοβάσαι στην αγκαλιά μου δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτε ούτε να αποδείξεις τίποτε.
    Μην φοβάσαι λοιπόν και αν τρυπώνει καμιά φορά ο φόβος γέλα μαζί του. Εκφράσου, ζήσε παίξε, αγάπησε τους ανθρώπους, χαλάρωσε δημιούργησε.
    έχεις ήδη πετύχει τόσα πράγματα, είσαι αξιοθαύμαστη, ευφυής, δυνατή, κουλτουριάρα, γοητευτική.
    Ο δρόμος συνεχίζεται, να προσέχεις τον εαυτό σου γιατί εγώ σε χρειάζομαι΄΄

    Μία ανοιξιάτικη μέρα είχαμε ανεβεί σε ένα βουνό.
    Εκεί παρατηρούσα για πολλή ώρα έναν σκαραβαίο. Μου είχε κάνει εντύπωση με πόση σοβαρότητα και αποφασιστικότητα κουβαλούσε ένα μεγάλο σπυρί, για να το βάλει στην φωλιά του. παιδευόταν ,του έπεφτε, κατρακυλούσε ,προσπαθούσε να ανέβει ένα μικρό πετραδάκι. ολόκληρος αγώνας, και αυτό εκεί επέμενε. Μού φάνηκε τόσο αστείο αλλά συγχρόνως και τόσο τραγικό. θα μπορούσα να το λιώσω με το παπούτσι μου και να τελείωνε εκεί η περιπέτεια του.
    Δεν μπόρεσα να αποφύγω την σκέψη ότι κάπως έτσι είναι και μία ανθρώπινη ζωή.
    Άραγε και μας κάποιος μας παρακολουθεί έτσι και ίσως αν θέλει με το παπούτσι του μπορεί να μας πατήσει;;;
    Θυμήθηκα το άσπλαχνό παιχνίδι του μικρού μοναχού που δένει ένα πετραδάκι στο βάτραχο
    ΑΝΟΙΞΗ, ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΚΑΙ….. ΑΝΟΙΞΗ

    Και μία μικρή διευκρίνιση.
    Όλα αυτά που γράφει η αδελφή μου για μένα, μην τα λάβετε σοβαρά υπόψη, είναι επειδή με αγαπάει, και μάλλον δεν μπορεί να με δει αντικειμενικά.

    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

   • elzin Says:

    Καθυστέρησα να δημοσιεύσω το σχόλιο,
    Τηλέμαχε,
    αυτή την φορά γιατί ήθελα να το αφουγκραστώ και να το σκεφθώ απερίσπαστα, πριν ταξιδέψει στην κοσμική Θάλασσα του συλλογικού και προσωπικού υποσυνείδητου και συνειδητού της μπλογκόσφαιρας.
    Ο Έρωτας είναι δύσκολο να ευδοκιμήσει σε ένα θεοκρατικό και καπιταλιστικό καθεστώς. Θα θυσιάζεται πάντα στο βωμό των συμφερόντων μαζί με τα βόδια του Ήλιου που θα καταβροχθίζουν μερικοί πεινασμένοι για λεφτά για καριέρες και για πισίνες, γήπεδα του τένις και γκαλά.
    Η καρδιά θα πληγώνεται και ο νέος Τηλέμαχος θα αγωνίζεται εναντίον του θανάτου της… να παραμείνει ζωντανός.

    Θεωρώ τα λόγια από ένα ποίημα του Μπρεχτ να υπογράφουν το φινάλε «μιας πρόβας νυφικού» στοχαστικά.
    Το κομμένο σκοινί, μπορείς να το ξαναενώσεις,
    ωστόσο θα είναι κομμένο.
    Μπορεί να ξαναβρεθούμε
    αλλά εκεί που με άφησες
    δεν πρόκειται ποτέ να με ξαναβρείς..

    Η ζωή έχει την αστεία πλευρά και η ανθρώπινη ύπαρξη την τραγική. Στο μέσον αυτών προχωρούμε και βαδίζουμε αδυσώπητα σε ένα τεντωμένο σχοινί.
    Κάποιος, μπορεί να μας λιώσει πάντα κάτω από μια μπότα θρησκευτική και οικονομική και όλες οι πράξεις μας να αποδειχθούν μάταιες, αλλά
    παρ όλα αυτά συνεχίζουμε να προχωρούμε σαν να μη το γνωρίζαμε.
    Αυτό και είναι η ύψιστη τέχνη και τεχνική του πολεμιστή στο λυκόφως των συναισθημάτων του….
    Στο λυκόφως ενός έρωτα, όταν προδίδεται μου έρχονται στο νου οι στίχοι και το τραγούδι του Αστραπόγιαννου,
    που φέγγει εν μέσω άβουλης μάζας, αφεντάδων και κολίγων,
    σαν αστραπή!

    Ήλιε φονιά πως άφησες να γίνει το κακό
    σκοτώσανε το σταυραετό και τον αυγερινό
    κάτω στο σταυροδρόμι σκοτώσανε το νιο
    Κάτω στο σταυροδρόμι σκοτώσανε τον νιο.

    ΗΛΙΕ ΦΟΝΙΑ – Χαρούλα Λαμπράκη
    Αστραπόγιαννος

    Και πού να ρίξω το μεγάλο μου καημό
    όπου θ’ ανοίξει η γης, θ’ ανοίξει η γης
    και θα ραΐσει το βουνό

    Ήλιε φονιά πως άφησες να γίνει το κακό
    σκοτώσανε το σταυραετό και τον αυγερινό
    κάτω στο σταυροδρόμι σκοτώσανε το νιο
    Κάτω στο σταυροδρόμι σκοτώσανε τον νιο.

    Και τα κορίτσια ρίξανε κάτω τα μαλλιά
    για να πιαστείς αϊτέ, να πιαστείς αϊτέ
    ν’ ανέβεις απ’ τη λησμονιά

   • ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ Says:

    Νάμαι λοιπόν σε μία καινούργια πόλη, άγνωστη μέσα σε αγνώστους.
    Παράξενο ,αλλά δεν με φόβιζε καθόλου αυτό, αντίθετα μου άρεσε, μου έδινε μία αίσθηση ελευθερίας. Κανείς δεν με πιλάτευε με τις σκέψεις του , και με τις όποιες απαιτήσεις του.
    Απολάμβανα αυτήν μου την ανεξαρτησία και την μοναξιά μου, που για μένα ήταν μία πολύ δημιουργική μοναχικότητα. Ήρθα κοντά με τον εαυτό μου, χαρτογράφησα τις αδυναμίες του και τα ισχυρά του σημεία, κατανόησα τις ανάγκες του ,και τα θέλω του, και ξόρκισα τους φόβους του. Επεξεργάστηκα τα μέχρι τότε γεγονότα που είχα ζήσει, και τα είδα απ΄όλες τις πλευρές τους.
    Κάποτε με ρωτήσανε ,και έπρεπε να απαντήσω αυθόρμητα και άμεσα ,για ποιο πράγμα αισθανόμουν υπερήφανη για μένα. Αμέσως μου ήρθε στο μυαλό αυτή η περίοδος της ζωής μου.
    Βρήκα ένα σπίτι ,στο κέντρο της πόλης, που έμοιαζε με αετοφωλιά. Ήταν στην ταράτσα μιας πολυκατοικίας και είχε καταπληκτική θέα. Το είχα φτιάξει πολύ όμορφο και πραγματικά αισθανόμουν σαν αετόπουλο εκεί μέσα.
    Ήμουν πολύ ευχαριστημένη από την δουλειά μου και το περιβάλλον ήταν λίαν φιλικό. Ήμασταν σχεδόν ίδιας ηλικίας, βέβαια από διαφορετικούς κόσμους προερχόμενοι, αλλά αυτό δεν πείραζε καθόλου ούτε εμένα ούτε και αυτούς.
    Ήταν ευγενικοί άνθρωποι, ατσαλάκωτοι, καλομαθημένοι, άνετοι οικονομικά.
    Κάναμε παρέα, τρία, τέσσερα κορίτσια και είχα περιέργεια να γνωρίσω τον κόσμο τους.
    Ανέλαβαν λοιπόν να με μυήσουν σε αυτόν. Άρχισα υπερεντατικά μαθήματα, που περιελάμβαναν, καφεδάκι μετά την δουλειά ,φαγητό σε καλά εστιατόρια πάντα, όπου
    απαραίτητη προϋπόθεση ήταν στο διπλανό τραπέζι να κάθεται και κάποιος επώνυμος,
    που θα μας πρόσδιδε κάποια σπουδαιότητα. και θα παίρναμε και εμείς λίγο από την λάμψη του. Δεν κατάλαβα βέβαια αυτή την λογική, αλλά εδώ μιλούσαν οι ειδικοί και δεν χωρούσε καμία αμφισβήτηση. Άφθονο κουτσομπολιό, ποιος τα έχει με ποια και τι φόρεσε η τάδε. Μετά οπωσδήποτε βόλτα στα μαγαζιά, για κανένα συνολάκι. Και το βράδυ ανάλογα με το τι event υπήρχε στη πόλη και ποιος θα ήταν. Αυτός ήταν όρος απαράβατος και δεν σηκώνανε καμία αντίρρηση.
    Η εκπαίδευση μου περιελάμβανε απαραίτητα ,αλλαγή του στυλ ντυσίματος μου , τέλος τα Τζην, μελέτη όλων των περιοδικών μόδας, και απαγορευόταν αυστηρά η ανάγνωση άλλων ύποπτων βιβλίων. Ήταν ανεπίτρεπτο να μην ξέρω τι προτείνει ο κάθε σχεδιαστής από τον Αχλαδόκαμπο για την κάθε σαιζόν.
    Σαν καλή μαθήτρια συμμορφώθηκα στις απαιτήσεις της εποχής και των κοριτσιών.
    Έκανα τεράστιες προσπάθειες και ατελείωτες πρόβες να μπορέσω να ισορροπήσω στις ψηλοτάκουνες γόβες, αλλά εκεί που ήταν πάνω από τις δυνάμεις μου ήταν ο όρος
    να πηγαίνω δυο τρείς φορές την εβδομάδα στο κομμωτήριο! και να βάψω τα μαλλιά μου.
    Είχα μία έμφυτη απέχθεια για όλη αυτή την λογική , και ύστερα από πολλές διαπραγματεύσεις και ώρες διαβουλεύσεων , ήρθαμε σε έναν συμβιβασμό. Δεν θα έβαφα τελικά τα μαλλιά μου και θα πήγαινα μόνο μία φορά τον μήνα στο κομμωτήριο. Εκμεταλλεύτηκα δε την καλή και ανεκτική διάθεση τους και μείωσα στο μισό τους πόντους των τακουνιών των παπουτσιών μου. Έτσι ήμασταν κατά κάποιο τρόπο όλες ευχαριστημένες και δεν θα τους ΄΄ ντρόπιαζα΄΄ όταν θα κυκλοφορούσα μαζί τους. Αν και πολλές φορές που με έπιαναν αδιάβαστη , έβλεπα στο βλέμμα τους την απόγνωση και ίσως και μία συγκαταβατική ΄΄ λύπη΄΄ του στυλ από ποιο πλανήτη ήρθε αυτό το κορίτσι. Αλλά σας διαβεβαιώνω ότι κατέβαλλα φιλότιμες προσπάθειες για να είμαι εντάξει.
    Τα παλικάρια στήνανε χορό γύρω μας, σφάζονταν στα πόδια μας και εμείς ξετυλίγαμε όλα μας τα γυναικεία τερτίπια και νάζια. Ξέγνοιαστη εποχή θα έλεγα, παρόλο που πάντα με ακολουθούσε ένα βαθύ και ανεξήγητο αίσθημα ΄΄μοναξιάς΄΄. Ένοιωθα ότι δεν ανήκα σε αυτόν τον κόσμο, αν και το πνεύμα περιπέτειας ,που με διέκρινε, μου επέτρεπε να τον εξερευνήσω. Όμως ποτέ μου δεν τον πήρα στα σοβαρά και ποτέ δεν ένοιωσα αληθινό κομμάτι του, άσε που έπληττα αφόρητα τις πιο πολλές φορές Θα έλεγα ότι ήμουν κάπως σαν τον μικρό Ταρζάν, την ιστορία του οποίου μου διηγήθηκες.
    Η Άννα ήταν μία πανέμορφη κοπέλα, είχαμε ακριβώς την ίδια ηλικία και αρχίσαμε να κάνουμε πιο πολύ παρέα , παρόλο που είχε δύο κολλητές ήδη. Είχε μία σχέση
    και κάποια στιγμή ήθελε να μου γνωρίσει τον καλό της. Θυμάμαι ότι της είχα πει ότι αν είναι το ίδιο όμορφος σαν και αυτή θα κάνουν πανέμορφα παιδιά.. Όταν τον γνώρισα εξεπλάγην, ήταν διακοσίων κιλών , ίδιας βέβαια ηλικίας, είχε κάνει και μία σύντομη θητεία σε μία ψυχιατρική κλινική της Νέας Υόρκης, και το χειρότερο της συμπεριφερόταν απαίσια. Προσπαθούσα να καταλάβω τι έκανε μία τόσο εντυπωσιακή νέα κοπέλα να είναι μαζί του, πως τον άφηνε να την αγγίζει, τι αναισθητικό έπαιρνε για να το αντέχει αυτό.. Μου λύθηκε πολύ σύντομα η απορία.
    Ένα σκάφος, μία Porsche και πολλοί φουσκωμένοι λογαριασμοί σε διάφορες τράπεζες, μία βίλα και εξοχικό σε κάποιο κοσμοπολίτικο νησί
    αποτελούσαν μάλλον πολύ γερές και αποτελεσματικές δόσεις αναισθητικού, μέχρι νέκρωσης της καρδιάς, του νου και των αισθήσεων.
    Εκείνο δε που με σόκαρε πιο πολύ ήταν μία αποκάλυψη.
    Μία μέρα .ένα μήνα πριν τον γάμο τους, ήρθε σπίτι μου και με παρακάλεσε να την καλύψω ,γιατί θα έβγαινε με κάποιον, ο οποίος…. ήταν ο καλύτερος του φίλος!.
    Προσπάθησα να κρατήσω την ψυχραιμία μου . Μου εξήγησε ότι ήταν τρελά ερωτευμένοι. Και μένα το μυαλό μου άρχισε να θέτει τρελά ερωτήματα που ζητούσαν απαντήσεις.
    1. Τι σόι φίλος ήταν αυτός και μάλιστα από τους καλύτερους, που πήγαινε με την γυναίκα του;
    2. Αφού ήταν τόσο ερωτευμένη μαζί του, γιατί παντρευόταν τον άλλον;
    3. Αφού ζούσαν έναν τόσο μεγάλο έρωτα, γιατί δεν έκλεβε το κορίτσι και την άφηνε να παντρευτεί τον χιμπαντζή;
    Μεγάλα υπαρξιακά αναπάντητα ερωτήματα, ενός μπερδεμένου τότε μυαλού.

    Άβυσσος η ψυχή των ανθρώπων.
    Την μέρα δε του γάμου … του καραγκιόζη…., δεν ήξερα ποιον να πρωτοσυλληπηθώ, τον χιμπαντζή που είχε γίνει τάρανδος, την πανέμορφη νύφη μέσα στο υψηλής ραπτικής νυφικό, κάποιου φλούφλη σχεδιαστή, που καμάρωνε, ή τον πιστό του …. λέμε τώρα …φίλο.
    Στο γλέντι δε ,που έγινε σε ένα πανάκριβο θέρετρο, μέσα στην χλιδή, δεν άντεξα.
    Ξύπνησε μέσα μου ο Υδροχόος, ένοιωθα δυσφορία και άρχισα να ψάχνω την έξοδο κινδύνου. ήθελα να πετάξω τις γόβες μου να περπατήσω ξυπόλητη, και να βγάλω αυτά τα γελοία ρούχα που φορούσα.
    Την έκανα με ελαφρά πηδηματάκια, σαν τον ροζ Πάνθηρα. Τελικά αποδείχθηκα ανεπίδεκτης μαθήσεως ,κάκιστη μαθήτρια, δεν πέρασα ποτέ στην επόμενη τάξη, και ….Τάξη.
    Άλλαξα και παράρτημα και χαθήκαμε.
    Την είδα τελευταία, αυτή η όμορφη κοπέλα έχε γίνει 100 κιλά και παίρνει με τις χούφτες άσπρα, κίτρινα κόκκινα μπλε χαπάκια ευτυχίας και ηρεμίας
    Θυμήθηκα τώρα και μία παροιμία, ……που ξέρω ότι αρέσουν πολύ σε κάποιον….
    ΄΄ Με στραβό αν κοιμηθείς το πρωί θα αλοιθωρήσεις΄΄. Μεγάλες σοφές κουβέντες.
    Λυπήθηκα πραγματικά που την είδα έτσι, δεν ήταν κακό κορίτσι, είχε λάθος πρότυπα θέλησε να πουλήσει την ομορφιά της και από ότι φάνηκε την πούλησε σε εξευτελιστική τιμή.
    Θάθελα να της αφιερώσω ένα τραγούδι, για την Άννα, των είκοσι πέντε και κάτι ….χρόνων μου.

    Στην καινούργια μου θέση, γνώρισα την Μαίρη, βρήκαμε κοινά σημεία επαφής και κάναμε παρέα και εκτός δουλειάς. Με τον καιρό βέβαια είχε μία προσκόλληση πάνω μου, που με καταπίεζε . Προσπάθησα να δείξω κατανόηση, επειδή είχε προβλήματα με τον δικό της και είχα γίνει κατά κάποιον τρόπο ο προσωπικός της ψυχαναλυτής και εξομολογητής. Προσπαθούσα να την βοηθήσω και να της συμπαρασταθώ να τα ξεπεράσει, όσο μπορούσα και εγώ . Ήταν δε ενθουσιασμένη με την φιλία μας, και με θεωρούσε την καλύτερη φίλη που είχε ποτέ.
    Κάποια στιγμή ανοίχθηκαν δύο παρόμοιες θέσεις στην δουλειά μας. Η ίδια είχε πάρει ήδη την μία, και για μένα ο Διευθυντής θα έκανε εισήγηση για να αναλάβω το άλλο τμήμα. Το ήθελα πολύ γιατί θεωρούσα ότι το άξιζα, είχα δουλέψει σκληρά και ήξερα το αντικείμενο. Δεν είχε κανείς αντίρρηση, γι΄αυτό άλλωστε με προτείνανε.
    Είχε όμως , απ΄ότι αποδείχτηκε, η Μαίρη. Έμαθα ότι πήγε στον Διευθυντή και με ΄΄ ΄΄εθαψε΄΄. Με λίγα λόγια του είπε ότι δεν με θεωρούσε την κατάλληλη για αυτή την θέση και ότι δεν θα τα κατάφερνα. Θα μπορούσα να το καταλάβω αν ήθελε η ίδια να την πάρει , αλλά είχε ήδη μία παρόμοια και με τα ίδια χρήματα. Όλο αυτό το έκανε ,απλώς για να μην την πάρω εγώ! Βέβαια ευτυχώς την πήρα την θέση, αλλά δεν το χάρηκα καθόλου. Με τσάκισε , για άλλη μια φορά έγινα κομμάτια, μόνο που τώρα δεν κοιτούσα τον τοίχο ,αλλά ένα δέντρο, κάτω από το οποίο είχα ξαπλώσει από τα χαράματα μέχρι αργά το βράδυ. Δεν ήθελα να κουνηθώ από κει, μέχρι να μου περάσει
    Δεν ξέρω ποιο πονάει πιο πολύ ,η προδοσία στον έρωτα ή στην φιλία. Εγώ πάντως ένοιωσα τον ίδιο πόνο ,τους θρήνησα με τον ίδιο τρόπο και τους δύο.
    Έχω παρά πολλά να πω για φίλες και φίλους καρδιακούς και για την φιλία, προσπάθησα απλώς να τα συνοψίσω σε αυτές τις δύο ιστορίες.
    Αναρωτιέμαι τι σκέφτεται μια Λιονταρίσια καρδιά για την φιλία ,τον έρωτα ,τις γυναίκες και τους άνδρες
    Η απάντηση πάντως μιάς Υδροχοίστικης, Τηλεμαχικής καρδιάς, που θεωρεί την φιλία ύψιστο αγαθό. κάτι σαν τον αέρα που αναπνέει, σε αυτούς που την προδόσανε , είναι η ιστορία και ένα τραγούδι του Μικρού Πρίγκιπα, που επιμένει να ατενίζει τα φωτεινά Αστέρια στον ουρανό, από μία μικρή γωνιά του δικού του Πλανήτη.

   • elzin Says:

    Κάπως έτσι ατενίζει,
    Τηλεμαχικέ Πρίγκιπα,
    και μια Λιονταρίσια καρδιά, την φιλία,τον έρωτα,τις γυναίκες και τους άνδρες και την συμπεριεκτική αλληλεπίδραση μεταξύ τους.
    Αρκετοί άνθρωποι είναι αρπακτικά χρησιμοθήρες. Έχουν την εντύπωση πως η φιλία, ο έρωτας ακόμη και ο θεός υπάρχουν για να τους χρησιμέψουν σε κάτι και έτσι νομίζουν πως μπορούν να τα αγοράσουν ή να τα εξαγοράσουν με λίγα ή πολλά ευρώ.
    Ο Οδυσσέας φθάνει μόνος στην Ιθάκη με την βοήθεια των ακριβοθώρητων Φαιάκων. Όλοι οι σύντροφοι έχουν χαθεί και έχουν ξεμείνει σε κάποιο σταθμό, αν δεν έχουν σκοτωθεί στην Τροία και, πρέπει να αρχίσει από την αρχή.
    Πολλές φορές ο γάμος είναι μια νόμιμη πορνεία επειδή ακριβώς γίνεται καθαρά από εμπορεία.
    Ο άνδρας που πληρώνει για να έχει μια γυναίκα, χωρίς να τον αγαπά, είναι σε χειρότερη θέση από την ίδια και αποδεικνύεται, όχι πολύ άνδρας.
    Οι γυναίκες είναι Αφροδίτες αλλά, καλό είναι να χρησιμοποιούν με μέτρο τον καθρέφτη και ο άνδρας δε, να τον αποφεύγει για να μη θηλυκοποιείται ναρκισσευόμενος και να προτιμά το μπάνιο φυσικά και την φυσική άσκηση πολεμικών τεχνών χωρίς να γίνεται ποτέ χυδαίος και βίαιος.
    Η χυδαιότητα και η βία είναι απουσία έρωτα, ο οποίος κείτεται νεκρός εξ αιτίας τους.
    Η πιο ερωτική σκηνή στην Οδύσσεια, ίσως είναι εκείνη που η Πηνελόπη δένει τα μάτια στον Οδυσσέα για να παίξουν την τυφλόμυγα και αυτός την κυνηγά γελώντας να την πιάσει.
    Από τις αγαπημένες μου…που ονειρεύομαι συχνά…

 59. Ανδρόγεως Says:

  Καλησπέρα!
  Μιά ακόμη σύντομη ιστορία ενός κοριτσιού που ξεκίνησε όχι στα 18 ΤΗΛΕΜΑΧΕ, αλλά λίγες ώρες μετά την γένηση της, όταν αντί τα συγχαρητήρια στον ευτυχή μπαμπά της του είπαν κάποιες καλές κυρίες «να σου ζήσει η πόρνη που γένησες»
  Μεγάλωσε μετατρέποντας την πίκρα και το παράπονο της σε δύναμη ή τουλάχιστον έτσι πιστεύει!

  • elzin Says:

   Η θέση της γυναίκας σε ένα αδηφάγο καπιταλιστικό και καταναλωτικό σύστημα είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη
   και σε ένα θεοκρατικό καθεστώς φρικτή.
   Όταν συνδυάζονται και τα δύο αποτελούν την χειρότερη φυλακή.
   Θα καταλήξει μια ανόητη σε πρωινάδικα ξανθιά ή μαντέλο, μια σκλάβα του πασά και όταν δεν σέρνεται σε καμιά εκκλησιά και θαυματουργή εικόνα γονυπετώς με τα τέσσερα θα σέρνεται κάπου αλλού, δούλα στην ζητιανιά.
   Εκτός, αν αναζητήσει την γνώση να προστατεύσει τον εαυτό της και τον καινούργιο άνθρωπο που θα φέρει στην κόσμο
   ….έχοντας την κηδεμονία του εαυτού της και υπερασπίζοντας την ελευθερία της χώρας της και του παλατιού της,
   με όλους τους τρόπους μιας ευφυούς γυναίκας,
   από κηδεμόνες και αφεντάδες θεούς και οικονομικούς ελεγκτές.

 60. ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ Says:

  Ο Τηλέμαχος νοιώθει απέραντι χαρά και ευγνωμοσύνη που βρέθηκες στο δρόμο του. Αυτό το τραγούδι έχει γίνει ήδη το τραγούδι μας! και η ροδοδάκτυλη αυγή να ξημερώσει μέσα στις ψυχές όλων μας,και ένας λαμπερός,φωτεινός ΗΛΙΟΣ να ανατείλλει ξανά στο ΝΗΣΙ μας!!!
  Σ΄ευχαριστεί για αυτή την όμορφη ιστορία και το παραμύθι που του διηγήθηκες
  Η ζωή είναι ωραία, σαν ένα βαλς με εναλλασσόμενες χαρές και πίκρες ,που μέσα της λικνιζόμαστε όλοι εμείς. Ας μάθουμε όσο πιο καλά μπορούμε να χορεύουμε στον ρυθμό της και να συντονιστούμε με την Αρμονία της!.
  Νικητές και νικημένοι συνατιώνται στο τέλος του δρόμου….
  Το μόνο που μένει , είναι οι πράξεις μας και οι σκέψεις μας. Μόνο αυτές ‘εχουν αντίκρυσμα και είναι εξαργυρόσημες!

 61. elzin Says:

  Η ζωή είναι ωραία!
  Και η γυναίκα είναι η ίδια Ζωή!
  Η ουσία της!
  Όλοι προερχόμαστε από την μήτρα μιας γυναίκας και μείναμε εκεί κάποιους μήνες ΕΝΑ μαζί της. Πιο ΕΝΑ δεν γίνεται!
  Την φέρνει πάντα μέσα της, την κουβαλά εν δυνάμει, εν εκκολάψει ,εν παντί τρόπω.
  Την διατρέφει, την τροφοδοτεί σαν την Δήμητρα. Την γεννάει σαν την Ήρα, την εξαγνίζει, την στερεώνει σαν την Εστία. Την ομορφαίνει σαν την Αφροδίτη. Την προστατεύει σαν την Αθηνά πάνοπλη, την αφήνει ελεύθερη σαν την Άρτεμη, δεν την σκλαβώνει ποτέ και την αγαπά όπως η Πηνελόπη με τον τρόπο της, τις ευφυείς πράξεις της και την σοφία των λόγων της.
  Η σοφία, η αγάπη, η αλήθεια, η ειρήνη, η τέχνη, η αφοσίωση, η φροντίδα …είναι γένους θηλυκού και η Ελληνική γλώσσα κατέχει το κρυφό νόημα των εννοιών των λέξεων για να μην μας κλέβει ο λόγος του Ερμή και κλέφτη θεού και να παίρνουμε πίσω ότι μας ανήκει,
  φωτεινές ακτίνες αυτοσυνείδησης του Απόλλωνα.
  Η καρδιά γνωρίζει το μυστικό του Τόξου, του στόχου, του προρισμού και της σκόπευσης του.

 62. elzin Says:

  Όπου και να πάει κανείς η Αγάπη τον περιμένει
  και ο Έρωτας θάρθει με το Τόξο του να τον βρεί!
  Κυνηγός και ονειρευτής!

  Θάρθω να σε βρω!

  Όπου να ‘ναι θα ‘ρθω να σε βρω
  και το μυστικό μου να σου πω
  το ‘ψαξα πολύ για να το πω σε σένα
  κι έχανα πολύτιμο καιρό

  Μέσα απ’ τα σκοτάδια κι απ’ το φως
  ξεπηδώ σαν γελωτοποιός
  με τον εαυτό μου έχω γίνει ένα
  και δεν είμαι πιόνι κανενός

  Στα παιχνίδια όλων σας έκανα χαλάστρα
  για κανένα πούστη δε θυσιάζομαι
  πώς να ξεγελάσετε μια χαμένη φάτσα
  τρέξτε και προφτάστε δεν πλησιάζομαι

  Ό,τι κι αν λέτε δε μ’ ακουμπάτε
  αναμασάτε λόγια θολά και ψεύτικα
  σπίτι δεν έχω ούτε πατρίδα
  με διώξατε όλοι μα εσένα σε θέλω ζωντανή

  Ειν’ η ζωή μια φυλακή και τα κλειδιά χαμένα

  Έλα στο δικό μου τον παλμό
  ζήταγα πολύ ν’ αγαπηθώ
  έδωσα τα πάντα και τα ξαναδίνω
  και γι’ αυτό μπορώ να σ’ αγαπώ

  Δε θα με γνωρίσεις αν με δεις
  είμαι κυνηγός κι ονειρευτής
  μη σε παγιδέψουν σε καμιά βιτρίνα
  και σε παραδείσους μου χαθείς

  Στα παιχνίδια όλων σας έκανα χαλάστρα
  μα στην αγκαλιά σου εκστασιάζομαι
  όσα σου φανέρωσαν στα χαρτιά και τα άστρα
  όλα παραμύθια και σε χρειάζομαι

  Παλιέ μου πόθε στο πέρα δώθε
  μην σε χαλάσουν
  φοβάμαι για εσένα πιο πολύ
  όλα τα φτύνω τα καίω όλα
  μπαίνω και βγαίνω
  και δένω με εσένα απο την αρχή

 63. ΚΛΕΙΩ Says:

  Εκανες το χειμώνα μας ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
  Εκανες τα μπαλκόνια μας ενα ΝΗΣΙ!
  Μέσα από το γκρι σκάει μια μεγάλη γιορτή!
  ΑΝΕΤΡΕΨΕΣ και έριξες
  ΕΣΠΑΣΕΣ ΤΟΝ ΚΌΣΜΟ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ!
  Ολα τα μπορεί καρδιά μου Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ!

 64. elzin Says:

  Αντισταθείτε!
  Αντισταθείτε στην εκμετάλλευση ανθρώπου σε άνθρωπο!
  Αντισταθείτε στην βλακεία, στην ανοησία, στην ισοπέδωση, στην θεοκρατεία, στα ξεπουλήματα συνείδησης και πατρίδας, στους κομματάρχες, στους κανελάρχες στους μεσάζοντες, στα καρτέλ, στους μαστροπούς, στην πορνεία, στην δουλεία!
  Τυχεροί όσοι περπάτησαν αυτή την Γη απαλά με τα φτερά της σκέψης τους, ταξίδεψαν μακριά και δεν πρόδωσαν τον εαυτό τους και τα όνειρα τους.

  ΟΛΑ ΤΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!
  Με ενα όρθιο νου, μια ανέγγιχτη ψυχή και μια ζωντανή καρδιά που ξέρει να πολεμά και να αγαπά!

  Οι τυχεροί!
  Τα νιάτα του έφαγε ο Στρατής
  στα ναυπηγεία ολημερίς.
  Φτιάχνει τα πιο γερά σκαριά,
  να παν’ οι άλλοι μακριά,
  να ταξιδέψουνε στη γη, οι τυχεροί.

  Τ’ απόβραδο στο καπηλειό
  με τον Γιωργή τον παραγιό,
  λένε για χώρες μακρινές
  που δεν τις είδανε ποτές,
  ζηλεύουνε τους ναυτικούς, τους τυχερούς.

  Σαν θα πεθάνω βρε Γιωργή,
  σαν θα σαλπάρω απο τη γη,
  βάλε στην κάσα μου πανιά,
  βάλε της άλμπουρα, σκοινιά,
  πες πως ταξίδεψε κι αυτός, ο τυχερός.

 65. ΚΛΕΙΩ Says:

  ΜΗΝ ΣΩΠΑΙΝΕΙΣ ΤΩΡΑ ΕΛΛΗΝΑ
  Μην χαθείς μέσα στο σκοτάδι που σου επιβάλλουν,
  σε αυτή την δύσκολη στροφή,
  σήκωσε το ανάστημά σου,μην σκύψεις το κεφάλι
  Μην απλώνεις το χέρι σου, δεν είσαι ζητιάνος,μην το πιστέψεις ποτέ αυτό.
  Αναμετρήσου μαζί τους,καταδίκασέ τους και τιμωρησέ τους,είναι ένοχοι για εσχάτη προδοσία και πλήρη ανικανότητα.
  Δώσε ένα καλό μάθημα σε όλους αυτούς που θέλουν να εξαφανίσουν την Ελλάδα μας.
  Μας ετοιμάζουν πολύ χειρότερα πράγματα από αυτά που μας λένε.

 66. elzin Says:

  Ο ΔυΝασΤης Δαρείος ζητά γη και ύδωρ!
  Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας αγωνίζεται να μείνει ζωντανός!
  Ποιος φοβάται και τι;
  Αυτά που θα γίνουν χωρίς αυτόν… για αυτόν;
  Μη φοβάστε τίποτα!
  Το χειρότερο μας έχει συμβεί!
  Χάνουμε τα πάντα. Την εθνική κυριαρχία, την αξιοπρέπεια, την πατρίδα, την υπόσταση μας, την δεοντολογία της ύπαρξης!
  Ψηλά το κεφάλι!
  Την μάσκα του Ζορό θα την βγάλουμε σε μια μεγάλη του Παρθενώνα γιορτή!
  Ανεβαίνοντας τα σκαλιά του!
  Όποτε συμβεί!
  Είτε τώρα είτε στην άλλη ζωή!
  Εδώ θα είμαστε γιατί είναι η υπόσχεση του πολεμιστή!
  Τι θέλεις να κάνω;
  Μη σταματάς στη μέση του δρόμου!
  Σήκω και προχώρα!

  Τι θέλεις να κάνω!
  Αν πίσω μια άδεια καρδιά θα μου φέρεις
  Πως θες να σε ξέρω πως θες να με ξέρεις
  Κι οι δυο που σαν ένα η αγάπη μας δένει
  Θα μείνουμε τότε δυο ξένοι δυο ξένοι
  Μου λες να κρατήσω ψηλά το κεφάλι
  Μου λες να γελάσω σαν πρώτα και πάλι
  Να μην σταματάω στη μέση του δρόμου
  Να βγάλω τη μάσκα τη μάσκα του πόνου

  Τι θέλεις να κάνω τι θέλεις να κάνω
  Πιστεύω σε σένα σε σένα που χάνω
  Απ’ αύριο σκέψου που θα ‘σαι που θα ‘μαι
  Τι κι άντρας που είμαι φοβάμαι φοβάμαι
  …για σένα φοβάμαι!

 67. Ανδρόγεως Says:

  Όταν ο δον Χουλιάν βρήκε ετοιμοθάνατο τον Δον χουάν από τον επιστάτη, τον θεράπευσε και τον έστειλε πίσω να τον αντιμετωπίσει ξανά ως πολεμιστής αφού ως ήρωας απέτυχε! Στην ίδια ακριβώς θέση βρίσκεται σήμερα η χώρα μας, και περισότερο από ποτέ χρειάζεται τους….πολεμιστές της!

 68. elzin Says:

  Μόνο πολεμιστές μπορούν να αντιμετωπίσουν μικρούς και μεγάλους τυράννους και δύσκολες καταστάσεις που μοιάζουν αδιέξοδες.
  Με απόλυτη αυτοπειθαρχία και έλεγχο του εαυτού τους, στρατηγική, μείωση του εγωκεντρισμού, παρατήρηση, χαρτογράφηση των δυνατών και των αδυνάτων σημείων του αντιπάλου, γνώση σφαιρική πολύπλευρη, διορατικότητα, υπομονή επιμονή. Ο χρονισμός ανοίγει την πόρτα του φράγματος.
  Ο καθένας παίρνει ότι του αξίζει!
  Η έννοια του πολεμιστή είναι υψηλή έννοια, σχεδόν απρόσιτη και η εμπειρία των εμπειριών του ανθρώπου. Προυποθέτει την ανάληψη ευθύνης και της πιο μικρής απόφασης έως της πιο μεγάλης. Πάνω απ΄όλα την ευθύνη της ύπαρξης του σε αυτή την περιπλάνηση στο πολύπλοκο κόσμο. Ο πολεμιστής δίνει λόγο στην συνείδηση του για το κάθε τι που κάνει και περνάει από έλεγχο εξονυχιστικό και την παραμικρή σκέψη του για την προέλευση και τα κίνητρα της. Έχει τον έλεγχο πρωτίστως του νου και του εαυτού του.
  Είναι κυρίαρχος της λογικής του και της ενόρασης του.

  Βλέπω τη χώρα στενάχωρα να αναπνέει.
  Βλέπω μια πατρίδα λεηλατημένη, έρημη εγκαταλειμένη.
  Βλέπω το παλάτι ρημαγμένο.
  Βλέπω τις πόρτες κλειστές!
  Βλέπω την θάλασσα κόκκινη, τον ουρανό να χαμηλώνει.
  Βλέπω τους ανθρώπους ποντίκια να εγκαταλείπουν το πλοίο.
  Βλέπω τους γύπες και τα αρπακτικά να περιμένουν την λεία στο πτώμα της
  να θέλουν να ασελγήσουν.
  Βλέπω χαλασμό.
  Βλέπω όμως όλους τους πολεμιστές της Ελλάδας εδώ.
  ΠΑΡΟΝΤΕΣ!!!
  Θεραπευμένοι , άτρωτοι, ανίκητοι,ολοκληρωμένοι και τρελά ερωτευμένοι με την χώρα τους τους κοιτάζω, όλοι τους.
  Την ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΦΩΤΌΣ!
  Όμηρος, Ηράκλειτος, Πλάτωνας, Αριστοτέλης, Σωκράτης, Δημόκριτος,Πυθαγόρας, Λεωνίδας, Μιλτιάδης, Θεμιστοκλής, Αλέξανδρος, Υπατία, Ρήγας Φεραίος, Υψηλάντης, Μαντώ Μαυρογένους, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, Κολοκοτρώνης, Κοραής, Κανάρης, Σικελιανός, Καζαντζάκης, Παλαμάς, Σολωμός και τόσοι άλλοι
  ΟΛΟΙ ΕΔΩ!
  Μαζί τους, μαζί μας και ο Όλυμπος να αστράφτει και να βροντά!

 69. elzin Says:

  Οι πολεμιστές της Ελλάδος είναι εδώ!
  ΟΛΟΙ!
  Ατενίζουν το άπειρο, το σύμπαν, τον ουρανό, το χρυσαφένιο του, το γαλάζιο του και μπλε, πάνω σε βράχους στερεωμένων αστεριών και νησιών με βλέμμα Οδυσσειακό και

  ….Μια πιρόγα καλοκαιρινών αστεροειδών
  ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΪΟΝ
  επανέρχονται με μια πιρόγα πτερόεντων επιλογών
  αρμενίζοντας σε Δελφικά μονοπάτια και αστερίοντες
  δρόμους συμπαντιακά γαλαξιακούς.
  Γυρίζοντας από ένα Βησιγότθιο πεδίο βολής με μια
  αυτοσχέδια σχεδία δένουν την άγρια θάλασσα του Άγνωστου με τα σχοινιά της Γνώσης και της Αγάπης
  στην χαραυγή του 21ου Αιώνα και στο τέλος της νυκτωδίας
  ξεσκουριάζοντας τα κλειδιά της παραδεισένιας
  Ηλιακής Συνείδησης σε κήπους πολύχρωμα θαυμαστούς!

  Που πας καραβάκι σαν βατραχάκι, με μια πιρόγα και τέτοιο καιρό;
  Σε ποια γη αρμενίζεις με ρυθμό Ερωτικό;
  Ποιοι σε κερδίζουν και ποιοι σε χάνουν;
  Πως την λένε την Αγάπη σου;
  Ποιο είναι το Όνομα της;

  Με μια πιρόγα φεύγεις και γυρίζεις
  τις ώρες που αγριεύει η βροχή
  στη γη των Βησιγότθων αρμενίζεις
  και σε κερδίζουν κήποι κρεμαστοί
  μα τα φτερά σου σιγοπριονίζεις
  Σκέπασε αρμύρα το γυμνό κορμί σου
  σου ‘φερα απ’ τους Δελφούς γλυκό νερό
  στα δύο είπες πως θα κοπεί η ζωή σου
  και πριν προλάβω τρις να σ’ αρνηθώ
  σκούριασε το κλειδί του παραδείσου
  Το καραβάνι τρέχει μες στη σκόνη
  και την τρελή σου κυνηγάει σκιά
  πώς να ημερέψει ο νους μ’ ένα σεντόνι
  πώς να δεθεί η Μεσόγειος με σχοινιά
  αγάπη που σε λέγαμ’ Αντιγόνη
  Ποια νυχτωδία το φως σου έχει πάρει
  και σε ποιο γαλαξία να σε βρω
  εδώ είναι Αττική φαιό νταμάρι
  κι εγώ ένα πεδίο βολής φτηνό
  που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι
  https://elzin.wordpress.com/2009/07/30/%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%B9%CF%81%CF%8C%CE%B3%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CE%BD-%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CF%8E%CE%BD/

 70. ΚΛΕΙΩ Says:

  Ολοι οι πολεμιστές σου,που γέννησες,που ανάθρεψες είναι εδώ.
  ΟΙ Θεοί σου είναι εδώ ,στους Ιερούς τόπους δύναμης σου,να βοηθήσουν ξανά, όπως στην μάχη της Σαλαμίνας. Ο χώρος επιλεχτηκε από το Ελληνικό ιερατείο χάρη στον περίφημο χρησμό των Δελφών,για τα ξύλινα τείχη.
  Ο Θεμιστοκλής επέλεξε την Σαλαμίνα διότι ο παράλληλος που διέρχεται από την Αθήνα και ο πρώτος μεσημβρινός που διέρχεται από την Ελευσίνα,τέμνονται στην είσοδο του κόλπου της , που βρίσκεται απέναντι από την Ελευσίνα και χαίρει της προστασίας του Ιερού.
  Ο Θεμιστοκλής ορθώς επέλεξε αυτόν τον χώρο γιατί είναι τόπος δύναμης για τους Ελληνες, και θα έχουν την βοήθεια των θεών τους.

  ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΛΟΙ ΕΔΩ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΕΛΛΑΔΑ
  Αμπέλια και χρυσές ελιές, μοιάζεις Ελλάδα μου όπως θες

  Φωτιά και αέρας, στο φως της μέρας

  Τη μια Ευρωπαία στο κλαρί, την άλλη αρχαία προτομή

  γιατί, γιατί

  Γυρνά και δείξε μου το δρόμο σου ξανά μάτια μου, κομμάτια μου

  Σαν γράμμα ατέλειωτο που έσβησε ο καιρός μ’ ονόματα και χρώματα

  Γυμνά τα δέντρα στα κλαριά κι έχουν πετάξει μακριά
  Πουλιά κι αστέρια, σε ξένα χέρια

  Έτσι ήταν πάντα μου γελάς παιδιά είμαστε της λησμονιάς
  σ’ ακούω χαμένος, σαν ζαλισμένος

  Στον ουρανό σου θέλω απόψε ν’ ανέβω να σε βρω
  Αγκάλιασε με στο σκοτάδι σου να μπω μάγισσα σ’ αγάπησα

  • Ανδρόγεως Says:

   Απλές ερώτησεις έχω Κλειώ
   Που ήταν οι θεοί μας πριν δυό χιλιάδες χρόνια;
   Γιατί αδυνάτησε η δύναμη των ιερών μας τόπων;
   Μήπως η αποτελεσματικότητα των θεών εξαρτάται από το αν τα Μαντεία τους τα λειτουργούν άνθρωποι της Γνώσης;
   Μήπως οι θεοί εξαρτώνται από τους άψογους πολεμιστές κι όχι οι πολεμιστές από τους θεούς;
   Για ποιό λόγο να βασιστούμε σήμερα σε θεούς; Έχουν τον τρόπο να διώξουν την οικονομικοπολιτικοθρησκευτική μάστιγα του σήμερα;

   • ΚΛΕΙΩ Says:

    Απλές απαντήσεις Ανδρόγεω που θάπρεπε να γνωρίζεις.
    Οι θεοί ζούν μέσα μου,είπε κάποτε η Υπατία.
    Γιατί διαχωρίζεις τα πράγματα, παρακάμπτοντας απλό συμβολισμό,τον οποίο και εσύ επικαλείσαι πολλές φορές με δυσνόητο, και διφορούμενο τρόπο, με τις παραβολές της Μυθολογίας Οι θεοί δεν είναι έξω, πέρα και πάνω από μας ,για να βασιστούμε σε αυτούς.
    Είναι ιδιότητες που έχουμε μέσα μας εν δυνάμει ή σε αδυναμία.
    Οι άψογοι πολεμιστές έχουν αυτές τις ιδιότητες σε αρμονία και ισορροπία.

   • Ανδρόγεως Says:

    Απλές απαντήσεις….Κλειώ
    αν το μέσα μας που ζούν, το δυνάμωναν τα σύμβολα, που δεν παρέκαμψα τον συμβολισμό τους….και που η ευθύνη δεν μου ανοίκει για το δυσνόητο και το διφορούμενο των μυθολογικών παραβολών μας, είναι μέσα στην ύφανση τους….και επιδέχονται πολλές ερμηνείες
    Οι άψογοι πολεμιστές το γνωρίζουν γι αυτό και η έκκληση μου σε προηγούμενο πόστ μου σ αυτούς…..

   • ΚΛΕΙΩ Says:

    ΟΙ μύθοι έχουν τον δικό τους λόγο ύπαρξης και καλά κάνουν και είναι απρόσιτοι και διφορούμενοι.
    Η δική μας ευθύνη ξεκινάει από τον τρόπο που τους χρησιμοποιούμε,ερμηνεύουμε, και για ποιό λόγο.Ποιό είναι το κίνητρο μας. Ποιά είν αι είναι η θέση μας , με ποιούς είμαστε και τι ζητάμε απ΄αυτούς και απ΄τον εαυτό μας,ξεκαθαρίζοντας το τοπίο και τον ρόλο μας απέναντι στα γεγονότα και όχι κολυμπώντας μέσα σε μία ομίχλη, στην σφαίρα του αοράτου.
    Χθές είχαμε τρείς νεκρούς στο Κέντρο της Αθήνας,και είναι μόνο η αρχή.

   • Ανδρόγεως Says:

    Δική μας η ευθύνη συμφωνώ και η συνείδηση μου γνωρίζει τον λόγο, το κίνητρο και είμαι πάντα υπέρ της Δικαιοσύνης, της Αλήθειας και της ορθής δράσης…..και μη δράσης….και της Ελευθερίας…..

 71. elzin Says:

  1.Οι πολεμιστές διαλέγουν το πεδίο της μάχης τους.
  Ενας πολεμιστής ποτέ δεν πηγαίνει στην μάχη ,χωρίς να γνωρίζει το περιβάλλον και δεν βρίσκεται ποτέ σε κατάσταση πολιορκίας.
  2.Απορρίπτει κάθε τι, που δεν είναι αναγκαίο.Επιδιώκει να είναι απλός.
  Στοχεύει στην απλότητα,τίποτα… που δεν είναι απαραίτητο.
  3. Χρησιμοποιεί όλη την συγκέντρωση που διαθέτει να αποφασίσει
  αν θα μπει στην μάχη ή όχι,γιατί κάθε μάχη, είναι μάχη για την ίδια την ζωή.Επιτρέπει σε κάθε μια από τις πράξεις του, να είναι η τελευταία πάνω στην γη.Ένας πολεμιστής πρέπει να είναι πρόθυμος να δώσει την μάχη του εδώ και ώρα αλλά όχι με άτακτο τροπο.
  4.Χαλαρώνει και αφήνει τον εαυτό του να ηρεμήσει και να παραμεριστεί ο
  φόβος.Τότε οι δυνάμεις που τον οδηγούν, ανοίγουν τον δρόμο και τον βοηθούν.

  Πέφτουν τα παλιομάχαιρα και πετούν τα βέλη!
  Σωπαίνει το κανόνι και κελαηδεί το αηδόνι
  Στο Φως του Λυκαυγές Αυγερινού !
  Επιστρέφοντας Σπίτι!
  Με το κανόνι και το αηδόνι!
  Και ένα Τόξο με μία φαρέτρα!
  Σε ένα ματωμένο γάμο
  Και ένα παραμαμύθι χωρίς όνομα;
  Με ΌΝΟΜΑ!
  ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ !!!
  Στην ποταμιά της ΙΣΤΟΡΙΑΣ!

  Στην ποταμιά
  σωπαίνει το κανόνι
  στην ερημιά
  φτεροκοπάει ένα αηδόνι

  Πετούν τα παλιομάχαιρα με χαρές και πάνε
  πετούν τα παλιομάχαιρα,
  οι γειτονιές αχολογάνε

  Γελά ο Θεός
  στο φως τ’ αποσπερίτη
  χαμογελά
  στο δρόμο για το σπίτι

 72. ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ Says:

  Οι νέοι σήμερα σε αυτή την χώρα αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες: αυξημένη ανασφάλεια, έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης, ειδικά όσον αφορά την εργασία, την εκπαίδευση, τη στέγαση και τη κλιματική αλλαγή. Η παγκοσμιοποίηση και οι επιδράσεις της παγκόσμιας οικονομίας πάνω στα κοινωνικά δικαιώματα και το περιβάλλον, οι ραγδαίες αλλαγές όλα αυτά είναι δυσβάσταχτες προσκλήσεις ,και προβλήματα γι΄αυτούς
  Οι Τηλέμαχοι έχουν ανάγκη από μία πρότυπη συμπεριφορά,έχουν ανάγκη να πιστέψουν σε μία δίκαιη κοινωνία να οραματιστούν ένα δίκαιο κράτος ,να κάνουν όνειρα για το μέλλον τους.
  Οι μεγάλοι ρημάξανε τον κόσμο τους γύρω και τους παραδίνουν ένα ανελέητο σύστημα που μιλάει για Δημοκρατία αλλά ψηφίζει τον κάθε τυχάρπαστο και τυχοδιώκτη που έχει αναγάγει τον αριβισμό σε επάγγελμα, και διαλαλεί
  την αξία της Δικαιοσύνης ,αλλά δεν την συναντούν πουθενά.
  Ακούνε για ισότητα αλλά αυτή προορίζεται μόνο για τους κομματικούς οπαδούς συμπέθερους και κουμπάρους. Επικρατεί η αίσθηση ότι σε αυτή την χώρα κανείς δεν λογοδοτεί Οι κλέφτες του δημόσιου πλούτου όχι μόνο δεν τιμωρούνται ,αλλά συνεχίζουν να μιλούν για αξίες, και αξιοκρατία. Μιλούν ,μιλούν ατελείωτα ,σε μπαλκόνια ,σε παράθυρα,σε διαδρόμους πηγαινοέρχονται και περιφέρουν την αλαζονεία τους και την απληστία τους . Δομές κράτους που ευνοούν την λεηλασία. Ατιμωρησία λοιπόν παντού και σαν να μην έφταναν όλα αυτά καλούνται να πληρώσουν και την κρίση.

  Ο φαρισαϊσμός, η λατρεία του πλούτου με κάθε μέσο θεμιτό ή αθέμιτο και του νεόπλουτου με τα κότερα σε κοσμικά νησιά, της κοινωνικής προβολής και φιγούρας δίψα για εξουσία .. Αυτά κυριαρχούν στην σημερινή κοινωνία μας. Οι νέοι με αυτό το αίσθημα του κενού της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας είναι αποπροσανατολισμένοι και με λάθος πρότυπα γαλουχημένοι.
  Οι ηθικές αξίες, ανύπαρκτες, σκοπιμότητα παντού, ιδιοτέλεια και ασυδοσία.
  Η ψυχή της έχει μολυνθεί από τις αμαρτίες ενός συστήματος και μιας κοινωνίας που βρίσκεται σε προϊούσα και σταδιακή αποσύνθεση όλων των ηθικών αξιών και προτύπων. Ένας μετά τον άλλο όλοι οι θεσμοί αυτής της παρασιτικής και αλλοτριωμένης κοινωνίας, όπως πολιτική, δικαιοσύνη, παιδεία κ.λπ. έχουν εξευτελιστεί και απαξιωθεί. Μιλάμε για μια κοινωνία της καταναλωτικής αποκτήνωσης και της αποδόμησης και αποσάθρωσης όλου του συστήματος. Πουθενά δεν φαίνεται προοπτική, πουθενά δεν υπάρχει όραμα. Έτσι η νεολαία βρίσκεται στην μέση αυτής της ανυπαρξίας, της ισοπέδωσης και του μηδενισμού σαν ευαίσθητος αποδέκτης , επιδίδεται στην τυφλή βία, ενώ κάποιος έπρεπε να τους διαπαιδαγωγήσει, κάποιος να είναι πρότυπο και παράδειγμα. Και αυτός ο κάποιος, ο υπεύθυνος, δεν υπάρχει: Ούτε οι γονείς, ούτε οι δάσκαλοι, ούτε η «συντεταγμένη» πολιτεία, ούτε τα κόμματα, ούτε τα πνευματικά ιδρύματα, στο σύνολό τους. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Η πλήρης γύμνια μιας κοινωνίας από οράματα, αρχές, αξίες και ιδανικά που χτίζουν την κοινωνική συνοχή. Τώρα δε που όλα τα ψεύτικα είδωλα καταρρέουν , γκρεμίζονται στην ανυποληψία και μαζί με αυτό διαλύεται και όλο το σύστημα
  τις συνέπειες φυσικά υφίσταται και η νεολαία
  ΕΦΤΑΣΕ Η ΕΣΧΑΤΗ ΩΡΑ .Αυτό το οικοδόμημα πρέπει να γκρεμιστεί από τις βάσεις του , είναι επιτακτική ανάγκη πια, ήδη νοιώθουμε τους πρώτους δυνατούς κραδασμούς, πρέπει να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαιοσύνης και διαφάνειας.
  για να υπάρξει εξυγίανση στη δημόσια ζωή, στην πολιτική, στη διοίκηση, στους δημοκρατικούς θεσμούς.
  Αλλιώς ως κοινωνία δεν έχουμε μέλλον, και το μέλλον της είναι οι νέοι., ΟΙ ΤΗΛΕΜΑΧΟΙ ΤΗΣ!

 73. elzin Says:

  Ίτε ΝΕΟΙ Τηλέμαχοι της Ελλάδος!
  Ανεξάρτητα από την βιολογική ηλικία μετράει η ζωντανή Τηλεμαχική καρδιά!
  Ο Άνθρωπος γεράζει από το μυαλό. Το σκοτώνουν στα 18, στο καρτέρι μαζί με τα όνειρα του και τον θάβουν αργότερα σε γκρίζα ταφομαγγανοπήγαδα, επιστάτες φάρμας και εταιρίας πωλήσεων «ειδικών υπηρεσιών, νομισματικών φαρμάκων και σωτηριών»

  ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

  Ομπρός. βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω απ΄ την Ελλάδα
  Ομπρός, βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω απ’ τον κόσμο!
  Τι, ιδέτε, εκόλλησεν η ρόδα του βαθιά στη λάσπη,
  κι α, ιδέτε, χώθηκε τ’ αξόνι του βαθιά μες στο αίμα!

  Ομπρός, παιδιά, και δε βολεί μοναχός του ν’ ανέβει ο ήλιος
  σπρώχτε με γόνα και με στήθος να τον βγάλουμε απ’ τη λάσπη,
  σπρώχτε με στήθος και με γόνα, να τον βγάλουμε απ’ το γαίμα.
  ‘Δέστε, ακουμπάμε απάνω του ομοαίματοι αδερφοί του!

  Ομπρός, αδέρφια, και μας έζωσε με τη φωτιά του,
  ομπρός, ομπρός, κ’ η φλόγα του μας τύλιξε, αδερφοί μου!

  Ομπρός, οι δημιουργοί!… Την αχθοφόρα ορμή Σας
  στυλώστε με κεφάλια και με πόδια, μη βουλιάξει ο ήλιος!

 74. elzin Says:

  Λίγες στιγμές σιωπής για τους απλούς εργαζόμενους συνανθρώπους μας που η περιπλάνηση τους τελείωσε στο κόσμο,
  ένα μαγιάτικο πρωινό που έβγαζε η γη πράσινο χορτάρι και άνθιζε ολόκληρη, στις 5 Μαϊου 2010
  και ένα παιδί δεν μπόρεσε να δει το φως του και να κάνει το ταξίδι. Ίσως να ήταν ένα κοριτσάκι, μια μικρή Ραλλού που χάθηκε στα ζάρια του χρηματιστηρίου και του νομισματικού ταμείου στην δίνη του παράλογου κέρδους του χρυσού αλλά,
  όχι «στης γης το χρυσάφι». Αυτό ήταν αλλού…

  Αφιερωμένο …στα παιδιά…τους Τηλέμαχους που δεν πρόλαβαν να γεννηθούν ακόμη! Που χάθηκαν σε ένα καρτέρι…του μαύρου καβαλάρη και δεν προλάβαμε να τους πούμε ούτε ένα παραμύθι… γύρω από ένα τζάκι με φωτιά… για ένα όμορφο κόσμο που θα τους αγκάλιαζε στοργικά.

  Η μικρή Ραλλού!
  Σαράντα παλικάρια στην άκρη του γιαλού
  επαίξανε στα ζάρια τη μικρή Ραλλού
  σ’ ανατολή σε δύση σε κόσμο και ντουνιά
  ρωτάν ποιος θα κερδίσει την ομορφονιά

  Μικρό το καλοκαίρι μεγάλος ο καιρός
  κανείς όμως δεν ξέρει ποιος θα ‘ναι ο τυχερός
  σαράντα παλικάρια στην άκρη του γιαλού
  επαίξανε στα ζάρια τη μικρή Ραλλού

  Σαράντα παλικάρια με λιονταριού καρδιά
  ερίξανε στα ζάρια μια τρελή βραδιά
  ζηλεύει το φεγγάρι και στέλνει απ’ τα βουνά
  το μαύρο καβαλάρη που μας κυβερνά

  Κι ο χάροντας σαν φίδι τραβάει την κοπελιά
  σ’ αγύριστο ταξίδι σ’ ανήλιαγη σπηλιά
  σαράντα παλικάρια στην άκρη του γιαλού
  εχάσανε στα ζάρια τη μικρή Ραλλού

 75. elzin Says:

  Δεν έχω λόγια, μόνο μια ραγισμένη καρδιά μάνα μου Ελλάς
  και αυτή καταθέτω !
  Δεν έχω άλλη υπομονή, μόνο μια οδυσσάμενη απελπισία και οργή
  για αυτή την λεηλασία και την προδοσία…. που βλέπω.
  Όχι άλλα ψέματα, άλλη κοροϊδία, μη σκοτώνεις τα παιδιά σου.
  Όχι στους ανατολικούς, δυτικούς και ευρωπαίους άσπονδους φίλους εταίρους που μας χρησιμοποιούν σαν εξιλαστήριο θύμα και μας παίζουν στα ζάρια.
  Όχι σε στημένους αδιέξοδους εκβιασμούς και σικέ ποδηγετούμενες λύσεις.
  Η δύναμη μας είναι η αυτοδυναμία μας και οι ρίζες μας, η Γη μας, ο Ήλιος μας, ο Ουρανός, η Θάλασσα μας, η ενέργεια τους και η Γνώση μας. Είναι η κληρονομιά μας! Και είναι μεγάλη!

  Άκουσε με
  …..Μάνα μου Ελλάς!

  Δεν έχω σπίτι πίσω για να ρθω
  ούτε κρεβάτι για να κοιμηθώ
  δεν έχω δρόμο ούτε γειτονιά
  να τραγουδήσω μια Πρωτομαγιά

  Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα
  μου τα ‘πες με το πρώτο σου το γάλα

  Μα τώρα που ξυπνήσανε τα φίδια
  εσύ φοράς τα αρχαία σου στολίδια
  και δε δακρύζεις ποτέ σου μάνα μου Ελλάς
  που τα παιδιά σου σκλάβους ξεπουλάς

  Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα
  μου τα ‘πες με το πρώτο σου το γάλα

  Κιι όταν εγώ στη μοίρα μου μιλούσα
  είχες ντυθεί τα αρχαία σου τα λούσα
  και στο παζάρι με πήρες γύφτισα μαιμού
  Ελλάδα Ελλάδα μάνα του καημού

  Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα
  μου τα ‘πες με το πρώτο σου το γάλα

  Μα τώρα που η φωτιά φουντώνει πάλι
  εσύ κοιτάς τα αρχαία σου τα κάλλη
  και στις αρενες του κόσμου μάνα μου Ελλάς
  το ίδιοψ’εμα πάντα κουβαλάς

 76. ΚΛΕΙΩ Says:

  Μία ατέλειωτη τρύπια παράγκα η Ελλάδα
  Μία χώρα παραδομένη στις φλόγες, στους καπνούς , η Ελλάδα να αιωρείται στην άβυσσο και ο κόσμος της στους δρόμους της να φωνάζει και να αλληλοεξοντώνεται. Οι τρείς πρώτοι νεκροί, τρία νέα παιδιά στο βωμό του παραλόγου, και μία αγέννητη ψυχή. τα πρώτα μαύρα σημάδια, οι πρώτες ενδείξεις για το ντόμινο που θα επακολουθήσει.
  Έρχονται και άλλες κινητοποιήσεις την ερχόμενη εβδομάδα.
  Και αυτοί ακόμη μιλούν, όρθια πτώματα, στις τηλεοράσεις στα βήματα παντού. Έχετε πεθάνει όλοι σας δεν σας το είπαν ακόμη, και είναι πολύ αργά για να κάνετε την αυτοκριτική σας στην Βουλή των Ελλήνων , να μας ζητάτε συγνώμη και να θέλετε μας αποζημιώσετε για όλα αυτά που φάγατε .Δεν υπάρχετε πια για μας, η μυρωδιά της αποσύνθεσης σας έφθασε μέχρι τις ψυχές μας.

  Όπου κοιτάζω να κοιτάζεις.
  Όλη η Ελλάδα ατέλειωτη παράγκα.
  Παράγκα, παράγκα, παράγκα του χειμώνα.
  Κι εσύ μιλάς σαν πτώμα.
  Ο λαός, ο λαός στα πεζοδρόμια
  κουλούρια ζητάει και λαχεία.
  Κοπάδια, κοπάδια, κοπάδια στα υπουργεία
  αιτήσεις για τη Γερμανία.
  Κυράδες, φιλάνθρωποι παπάδες,
  εργολαβίες, ψαλμωδίες και καντάδες.
  Η Ευανθούλα κλαίει πριν να κοιμηθεί
  την παρθενιά της βγάζει στο σφυρί.
  Στα γήπεδα η Ελλάδα αναστενάζει.
  Στα καφενεία μπιλιάρδο, καλαμπούρι και χαρτί.
  Στέκει στο περίπτερο διαβάζει
  φυλλάδες με μιάμιση δραχμή.
  Όχι, όχι. Αυτό δεν είναι τραγούδι
  Eίναι η τρύπια στέγη μιας παράγκας
  είναι η γόπα που μάζεψε ένας μάγκας
  και ο χαφιες που μας ακολουθεί.

 77. elzin Says:

  Ένα λεηλατημένο παλάτι στην Ιθάκη. Μία παράγκα με άνομα ψευτοδιλήμματα κλεφτών και καταχραστών.
  Οι μνηστήρες αλληλοκαλύπτονται και τάζουν κάποιες αποζημιώσεις κάνοντας την «αυτοκριτική» των φαρισαίων των γραμματειών και των επιστατών.
  Η χώρα υπογράφει ντροπιαστική συνθήκη παράδοσης και συνθηκολόγησης.
  Ο εχθρός δεν έχει πρόσωπο αυτή την φορά.
  Δεν έχει ταγκς και πολυβόλα. Έχει όνομα.
  ΔΝΤ
  Δώστε σε μας το νομισματικό ταμείο, είχε πει ένας τραπεζίτης, απόγονος των Σηθ στον πρόεδρο μεγάλης ομόσπονδης πολιτείας, κάποτε ,
  και εσείς φτιάξετε όσους νόμους θέλετε για την ελευθερία, την αλήθεια και την δικαισύνη.

  Οδυσσεύ εξακολουθείς να θέλεις να επιστρέψεις στη Ιθάκη;;;;;;;;;;;

  Οδυσσεύ καλύτερα να έμενες στα ξένα ή ακόμη να χανόσουν μέσα στον οίνοπα πόντο.
  Οδυσσεύ,καλύτερα θα ηταν για σένα, από το να βιώσεις στην Ιθάκη τόσο πόνο.
  Οδυσσεύ αισθάνομαι την εσωτερική ανάγκη να σε πληροφορήσω ότι έχει αλλάξει ή Ιθάκη.
  Οδυσσεύ άσχημα νέα άπο την πατρίδα γαία.

  Οδυσσεύ,μην επιστρέψεις στην Ιθάκη!!!!!!!!!!!!
  Οδυσσεύ καλύτερα να έμενες στα ξένα ή ακόμη να χανόσουν μέσα στον οίνοπα πόντο. Οδυσσεύ,καλύτερα θα ηταν για σένα, από το να βιώσεις στην Ιθάκη τόσο πόνο. Οδυσσεύ καλύτερα απο αντιπάλου έγχος να έπιπτες νεκρός μέσα στου Ιλίου την πόλη. Οδυσσεύ κάλυψε θανάτου μέλαν νέφος στην Ιθάκη και σ’ έχουν λησμονήσει πλέον όλοι. Οδυσσεύ αισθάνομαι την εσωτερική ανάγκη να σε πληροφορήσω ότι έχει αλλάξει ή Ιθάκη. Στάχτη το μόνο που υπάρχει απ’ άκρη σ’ άκρη. Δεν φύεται η άμπελος,το ρόδον και το στάχυ. Κυριαρχήσαν οι Αντίνοες,όντες πλείονες. Κατεστραμμένοι κείτονται ανδριάντες και κίονες. Βεβηλωμένη η γλώσσα και τα ίερα σύμβολα. Φύγαν ρυσίβωμοι,μείναν ψοφοδεείς και σκύβαλα. Εκεί που άλλοτε ακτινοβολούσε ο Υπερίων, έχει πυκνότερο σκότος και απο την χώρα των Κιμμερίων. Κατέληξαν όλοι επιλήσμονες και αρνητές τον πατρίων. Οσημέραι χάσκουνε στην θέα οθνείων στοιχείων. Κατατρύχουνε τον οίκο σου μνηστήρες υπερεθνικοί. Οι Ιθακίσιοι γίνανε έποικοι στην ίδια τους την γη. Η ύβρις και η βία φτάνουν ως τον σιδηρούν ουρανό. Θ’αργήσουν οι βροτοί να δουν τη ροδοδάκτυλο Ηώ! Οδυσσεύ καλύτερα να έμενες στα ξένα ή ακόμη να χανόσουν μέσα στον οίνοπα πόντο. Οδυσσεύ,καλύτερα θα ηταν για σένα, από το να βιώσεις στην Ιθάκη τόσο πόνο. Οδυσσεύ καλύτερα απο αντιπάλου έγχος να έπιπτες νεκρός μέσα στου Ιλίου την πόλη. Οδυσσεύ κάλυψε θανάτου μέλαν νέφος στην Ιθάκη και σ’ έχουν λησμονήσει πλέον όλοι. Οδυσσεύ άσχημα νέα άπο την πατρίδα γαία. Αυτοί που κάποτε είχαν για σημαία την ιδέα και λογίζοταν για φίλοι έχουν πλέον εξοκείλει κι έχουν καταπλάκωθει απο την βαρεία ύλη. Ομοιάζουν μάλλον με σκιές παρά με ανθρώπους σαν αυτές που είχες συναντήσει στου Άδου τους δρόμους/ Όλοι ακολουθούνε βίο συώδη και δεν υπάρχει κανείς για να τους δώσει το μώλυ. Σε βόρβορο βαρβαρικό μετέτρεψαν το χώρο σπέρνουν του κακού το σπόρο εκεί που ανθίζανε τα κρίνα. Βλέπεις διδαχτηκάν να λατρεύουν την ασχήμια κι όλα εκείνα τα πράγματα που δεν έχουνε σχήμα. Φιμώσανε τις μούσες της αληθείας, κατέστησαν βαστάζοι κάθε αλλοτρίου ιδεολογίας, φευγουνέ τις αρετές πράττουνε λεωργά έργα, γοργά δυστυχώς οδηγούνται προς τη Φλέγρα Οδυσσεύ καλύτερα να έμενες στα ξένα ή ακόμη να χανόσουν μέσα στον οίνοπα πόντο. Οδυσσεύ,καλύτερα θα ηταν για σένα, από το να βιώσεις στην Ιθάκη τόσο πόνο. Οδυσσεύ καλύτερα απο αντιπάλου έγχος να έπιπτες νεκρός μέσα στου Ιλίου την πόλη. Οδυσσεύ κάλυψε θανάτου μέλαν νέφος στην Ιθάκη

 78. Ανδρόγεως Says:

  ποιόν συμφέρει να μην επιστρέψει ο Οδυσσέας στην Ιθάκη?
  ποιόν συμφέρει να μην υπάρχει κανείς που να αντιμετωπίσει το ΔΝΤ και τους τραπεζίτες? Με Νεο τρόπο? ΕΛΖΙΝ ?

 79. elzin Says:

  Υπάρχουν οι Ποιητές των Μύθων και… της Ιστορίας!
  Υπάρχουν οι επικριτές της, οι απολογητές, οι αναμορφωτές, οι αναθεωρητές, οι ανακεφαλαιωτές, οι κριτές, οι δικαστές της …οι πολεμιστές της.
  Υπάρχουν και οι επίορκοι της !
  Αντίνοες, Ευρύμαχοι Αμφίνομοι…πάνω από 100 Μνηστήρες της μνήμης έκπτωτοι στείρες.
  Στο ταγκό της οργής, στο χείλος της αβύσσου, στο σάλτο για την Ελευθερία
  Όχι για τον θάνατο. Για την ανατροπή του!
  Ώρες ευθύνης , ώρες απόφασης, ώρες επιλογών.
  Ώρες, Μοίρες και… Δίκες.
  Για ένα ρεαλισμό χωρίς όρια και μία ειμαρμένη, ας τους αναζητήσουμε σε αυτούς που θέλουν τον ιδιοκτήτη της Ελλάδος χαμένο, το παιδί του σκοτωμένο και την γυναίκα του την ίδια, τα ηλιόφωτα νησιά της, τα μνημεία της, την περιουσία της, στα κρεβάτια τους και στα μουσεία τους πουλημένη και προδομένη, μαζί με την εθνική κυριαρχία και αξιοπρέπεια.

 80. elzin Says:

  Μάχη για την λησμοσύνη!

  Αλήθεια, είναι να μη ξεχάσεις!
  Οι αλήθειες ενός ανθρώπου πριν χορέψει τον τελευταίο χορό…

  “Δεν υπάρχουν σαφείς διαχωριστικές διαφορές μεταξύ αυτού που είναι πραγματικό και αυτού που δεν είναι, ούτε του αληθούς και του αναληθούς.
  Δεν είναι απαραίτητο κάτι να είναι ή αλήθεια ή ψέμμα. Μπορεί να είναι και τα δύο”.
  Πιστεύω ότι αυτοί οι ισχυρισμοί εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα ως προς τη διερεύνηση της πραγματικότητας μέσω της τέχνης.
  Ετσι, ως συγγραφέας τους υποστηρίζω αλλά ως πολίτης αδυνατώ.
  Ως πολίτης οφείλω να αναρωτηθώ:
  Τι είναι αλήθεια; Τι είναι ψέμα;Η αλήθεια στο θέατρο πάντοτε διαφεύγει.
  Ολόκληρη δεν τη βρίσκεις ποτέ αλλά η αναζήτησή της είναι συναρπαστική.
  Η αναζήτηση είναι σαφώς ό,τι προηγείται της προσπάθειας.

  Η αναζήτηση είναι ο σκοπός σου. Τις περισσότερες φορές μέσα στο σκοτάδι προσκρούεις στην αλήθεια, συγκρούεσαι μαζί της ή, ρίχνοντάς της μια φευγαλέα ματιά, βλέπεις μια εικόνα ή ένα σχήμα που μοιάζει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια, συχνά χωρίς να συνειδητοποιείς ότι συνέβη ακόμα κι αυτό.
  Αλλά η πραγματική αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν υπάρχει μια αλήθεια στη δραματική τέχνη. Υπάρχουν πολλές που αντικρούονται, συγκρούονται, αντικατοπτρίζουν η μία την άλλη, αγνοούν η μία την άλλη, κοροϊδεύουν η μία την άλλη, δεν βλέπουν η μία την άλλη.

  Μερικές φορές αισθάνεσαι για μια στιγμή ότι κρατάς την αλήθεια στα χέρια σου κι αμέσως μετά γλιστράει μέσα από τα δάκτυλά σου και χάνεται
  Οταν κοιτάμε σε έναν καθρέφτη νομίζουμε ότι η αντανάκλασή μας είναι ακριβής.
  Αλλά αν μετακινηθούμε κατά ένα χιλιοστό η εικόνα αλλάζει.

  Ουσιαστικά κοιτάμε μια ατελείωτη σειρά αντικατοπτρισμών.

  Ομως, κάποιες φορές ο συγγραφέας οφείλει να σπάσει τον καθρέφτη-γιατί η αλήθεια μάς κοιτά στα μάτια από την άλλη πλευρά αυτού του καθρέφτη.

  Πιστεύω ότι παρά τα τεράστια, υπαρκτά εμπόδια, υψίστης σημασίας είναι η υποχρέωση που μας αφορά όλους, εμάς τους πολίτες, είναι να έχουμε ατρόμητη, απαρέγκλιτη, άγρια πνευματική αποφασιστικότητα για να ορίσουμε την πραγματική αλήθεια της ζωής μας και της κοινωνίας μας.

  Είναι επιτακτική ανάγκη.
  Εάν μια τέτοια στάση δεν ενσωματωθεί στο πολιτικό μας όραμα δεν έχουμε καμμία ελπίδα να αποκαταστήσουμε ό,τι σχεδόν έχουμε χάσει:
  την ανθρώπινη αξιοπρέπεια»

  https://elzin.wordpress.com/2008/09/21/%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B7-%CE%BE%CE%B5%CF%87%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/

  • ΚΛΕΙΩ Says:

   Αληθές είναι ότι καταφάσκει στο Είναι. Αλήθεια είναι ο Λόγος που γεννάται για να διανοίξει την δυνατότητα στο αυθεντικό. Φύση της αλήθειας είναι η κατάφαση στο Είναι και στην ίδια την Φύση.
   Αλήθεια α+ λανθάνω σημαίνει την ομολογία και φανέρωση του ιδίου ως ολότητα, την εξάλειψη της ατέλειας, την άρση της εκκρεμότητας, την τάση προς την τελείωση. Η ορμή προς την αλήθεια μαρτυρεί ένα Έρωτα που συνιστά την γνώση.
   Αλήθεια α+λήθη σημαίνει την ενθύμηση. Αλήθεια είναι να θυμάσαι, η μνήμη που ανακαλεί
   Η αλήθεια ενυπάρχει πάντα στο είναι ,και αποτελεί προϋπόθεση αυτού
   Οδεύοντας προς το είναι οδεύουμε και προς το μη είναι. Οφείλουμε πάντα να θυμόμαστε κι εκείνον που λησμονεί που οδηγεί ο δρόμος, όπως έγραψε ο Ηράκλειτος ,που σημαίνει τελικά ότι οφείλουμε να μη λησμονούμε τον ίδιο μας τον επιλήσμονα εαυτό προς την γνώση του οποίου είναι κυρίως προσανατολισμένη η διάνοια.
   Ο Χάιντεγκερ λέει.
   Το παν έχει ειπωθεί ήδη. Αλλά αυτό το ΄΄ ίδιο πράγμα΄΄ έχει, και τούτο αποτελεί την εσωτερική του αλήθεια, τον ανεξάρτητο πλούτο αυτού που κάθε του μέρα είναι σαν να είναι η πρώτη του μέρα.

   • elzin Says:

    Το πιο σημαντικό για την Αλήθεια, ΕΙΝΑΙ, να μπορεί να αποδείξει κάποιος γιατί έκανε ή δεν έκανε, σκέφτηκε, επέλεξε κάτι, με διάφανο και ορθό λόγο αναλαμβάνοντας την ευθύνη του όλου συλλογισμού και σκεπτικού.
    Βγάζοντας δε την μάσκα του, το μέτωπο του να είναι καθαρό και ακηλίδωτο.
    Διαφορετικά είναι … «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε και νάχαμε να λέγαμε»….χαμένοι στη μετάφραση και στον λαβύρινθο ιστών και σκιών.

 81. elzin Says:

  Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τονίζει ένας Έλληνας… με τα φτερά αντίληψης
  και το τέλος είναι πολύ σημαντικό για τα πράγματα,
  υπογραμμίζει ένας σαμουράϊ … με τον τρόπο του.
  Οι Μύθοι επιδέχονται πάντα πολλές ερμηνείες και λειτουργούν σε διάφορα επίπεδα συμβολισμού.
  Η επιλογή βαραίνει πάντα τον ερμηνευτή και οφείλει να είναι συνεπής σε αυτή , υπερβαίνων, εποπτεύων σφαιρικά την αντίληψη
  και όχι ξεπερνώντας την κόκκινη γραμμή δεοντολογίας.
  Το ήθος και η εντιμότητα του πολεμιστή τον υποχρεώνουν να δηλώσει από την αρχή, την επιλογή, την προτίμηση του αυτή, να την τονίσει και να την υπογράψει στην ανακοίνωση της,
  καθώς και το κέντρο του κύκλου που θα στερεωθεί, ώστε κανείς μην έχει αμφιβολία και να καταλήγει σε αμφινομία
  για την πρόθεση, το κίνητρο και το σκοπό της πράξης και την δημιουργίας του.
  Η ακτίνα συμπεριεκτικότητας μπορεί να διευρυνθεί αλλά,
  πάντα να συνδέεται με το κέντρο του κύκλου που έχει ορισθεί στην αρχή για να μη πέφτει και ξεπέφτει ο ακροβάτης από το σχοινί που περιπατεί.
  Οι γρίφοι και τα αινίγματα, με μέτρο, οξύνουν τον νου και την αντίληψη αρκεί να μη καταλήγουν στην Σφίγγα και πρήζουν τα πόδια του αναζητητή.
  Τα ποιήματα και οι στίχοι, προωθημένοι δρομείς εκφράζουν την λαχτάρα των δημιουργών τους και τους πόθους της καρδιάς, αρκεί να μη μονοπωλούν και παγιδεύουν την προσοχή σε βάρος της αναλυτικής σκέψης και της λογικής.
  Τα σύμβολα και οι συμβολισμοί είναι αρχέτυπα , « οι θεοί», οι Ιδέες του συλλογικού υποσυνείδητου,
  αρκεί ο πόλεμος των Ιδεών και των θεών στη σφαίρα του ιδεαλισμού να μη εξοντώνουν ανθρώπους στο ρεαλισμό του υλισμού.
  Οι πεποιθήσεις, θρησκευτικές και όχι μόνο, είναι αποτέλεσμα της κοινωνικής διαμόρφωσης μιας χειραγωγημένης προπαγάνδας και πλύσης εγκεφάλου του συστήματος που συντηρείται μέσα από αυτές.
  Οι γνώμες είναι περιφερόμενες σκέψεις, συνήθως ατάκτως άλογες ερριμένες σαν πλίνθοι και κέραμοι … πολλαπλασιαστικές.
  Οι απόψεις, είναι πιο τεκμηριωμένες και έχουν ψάξει και ερευνήσει πριν μιλήσουν … συνήθως διαιρετικές έως εμμονές.
  Οι λεπτοφυείς συλλογισμοί, αναλυτικοί και συνθετικοί, επαγωγικοί και αναγωγικοί, είναι συνδετικοί κρίκοι και έχουν κάνει όλες τις πράξεις πριν καταλήξουν εκεί, μαζί με την πρόσθεση και την αφαίρεση,
  σε επιμεριστικές μεταθετικές προσεταιριστικές και ιδιότητες κατα΄εκλογήν.
  Είναι εστιασμένοι στόχοι και πολύπλευρο, πολυμήχανοι στοχασμοί!
  Ο πολεμιστής δεν λέει ποτέ :
  Δεν καταλαβαίνω κάτι.
  Λέει απλά :
  Δεν καταλαβαίνω κάτι ακόμη. Και έτσι … μαθαίνει.
  Δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να καταλάβει και να κατανοήσει ο πολεμιστής.
  Είναι σαν τον Αλέξανδρο που δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να κατακτήσει! Άλυτους κόμπους και ψευτοδιλήμματα, τα κόβει αστραπιαία με το σπαθί.
  Οι εξηγήσεις των πολεμιστών να είναι πάντα στην ώρα τους και να αποδεικνύουν συνέπεια σκέψεων,λόγων, πράξεων, προθέσεων και κινήτρων με όρθιο και ορθό Απολλώνιο λόγο.
  Η πλάγια σκέψη και ο πλάγιος λόγος να αφορά «ξαπλωτούς μνηστήρες» σε άσπρα χαρτιά με μαύρα γράμματα, «σκιές » του Άδη συνοδευόμενους από τον ψυχοπομπό Ερμή.

 82. elzin Says:

  Εξετάζοντας τα πράγματα… από την αρχή και από μια Αρχή!

  ΕΝΔΕΛΕΧΩΣ!

  Υλικό αίτιον: αυτό από το οποίο είναι φταγμένο κάτι.
  Ο άνθρωπος σε πορεία αξιοπρέπειας, γνώσης και αυτογνωσίας.
  Ποιητικό αίτιον:Ο ποιητής δημιουργός αυτός που έφτιαξε κάτι.
  Ο συγγραφέας.
  Μορφικό αίτιο:Η μορφή της δημιουργίας.
  Ιστοσελίδες, σχόλια , αναρτήσεις και αφηγήσεις καταγραμμένα λεπτό προς λεπτό στο χωροχρόνο.
  Τελικό αίτιο:Ο σκοπός για χάρη του οποίου έγινε κάτι.
  Τα Ομηρικά Έπη, έρευνα και μελέτη σε όλα τα επίπεδα και ζωντανή συμμετοχή.
  Ενέργεια σύνδεσης: ο χρόνος, ο χώρος και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν στο χορό.
  3 Φεβρουαρίου 2008- 7 Μαΐου 2010 χρόνια, ώρες, λεπτά… διαδίκτυο και βιβλία , ταινίες και μουσική, ενορατική φαντασία.
  Η πρόθεση, το κίνητρο και η θέληση του δημιουργού:
  Ο δρόμος της καρδιάς του!

  Κυριακή, 03 Φεβρουαρίου 2008
  Α. Ο καιρός του Τόξου
  Aνέβηκε στα ψηλά δωμάτια του παλατιού, η Πηνελόπη,
  ύστερα από προτροπή της Αθηνάς!
  Στα χέρια της κρατούσε ένα χαλκινοφίλντισι κλειδί
  και όταν άνοιξε την λαμποκοπούσα πόρτα της μυστικής κάμαρης
  ακούστηκε ένας βαρύς θόρυβος.
  Προχώρησε ανάμεσα στους πολύτιμους θησαυρούς
  και κατευθύνθηκε στο Τόξο με την φαρέτρα περίλυπη.

  Ήταν το δώρο του Ίφιτου, το Τόξο του Απόλλωνα,
  αλλά ο Οδυσσέας δεν το πήρε μαζί του
  όταν ξεκίνησε την μεγάλη εξερεύνηση του Κόσμου.
  Η περίφρων κόρη του Ικάριου ,το άγγιξε και, δάκρυα
  άρχισαν να κυλούν από τα μάτια της.
  Έκλαιγε για την εξορία, την μοναξιά, την αγωνιά του Ανθρώπου,
  αιώνες τώρα, να βασανίζεται χωρίς τέλος, χωρίς οίκτο.
  Έκλαιγε μ’αναφιλητά για τα παιδιά που δεν έχουν προλάβει
  να χαρούν την ξεγνοιασιά ,την νεότητα ,την αθωότητα, που τους ταιριάζει.
  Έκλαιγε για τις γυναίκες που δεν μπόρεσαν να μοιραστούν την ζωή τους
  μ’ενα ταίρι που θα εκτιμούσαν, θ’αγαπούσαν και θα σεβόταν.
  Ακόμη θρηνούσε για τους άντρες που έχουν χάσει την την περηφάνια τους,
  την τιμή τους, τον στόχο , τον προορισμό τους που, όφειλαν να έχουν.
  Έκλαιγε γοερά η Πηνελόπη, για τους ανθρώπους όλων των εποχών,
  όλων των φυλών και φύλων, όλων των θρησκειών,
  που γεννιούνται και πεθαίνουν μόνοι τους, εξαπατημένοι απ’όλα,
  που έχουν καταδικαστεί σ’ενα τόσο άνισο και δύσκολο αγώνα.

  Σ’ένα αγώνα που, πάντα μα πάντα, κάτι τους ξεπερνά και στο τέλος τους νικά..
  Κι’όταν στέρεψαν τα δάκρυα, κατέβηκε τις μαρμαρένιες σκάλες,
  ακούμπησε σ’ένα Στύλο και παρέδωσε το Τόξο στο Τηλέμαχο και στους Μνηστήρες.

  Στο πρόσωπο της ήταν ζωγραφισμένη η αυστηρότητα αλλά , βαθιά μέσα της ήλπιζε και ευχόταν να έχει επιστρέψει ο Οδυσσέας , να είναι πια εδώ και να διεκδικήσει τον τίτλο του.

  Υπάρχει κανείς που να μπορεί να λυγίσει το Τόξο
  και να περάσει το βέλος ανάμεσα από τις οπές 12 τσεκουριών?

  http://e-lions.blogspot.com/2008/02/blog-post.html#comments

  ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΪΟΝ

 83. elzin Says:

  Ποια είναι η σκέψη και η στρατηγική του Οδυσσέα;

  Απόλυτη αυτοπειθαρχία και έλεγχο του εαυτού , στρατηγική, μείωση του εγωκεντρισμού, παρατήρηση, χαρτογράφηση των δυνατών και των αδυνάτων σημείων του αντιπάλου, γνώση σφαιρική πολύπλευρη, διορατικότητα, υπομονή επιμονή. Ο χρονισμός ανοίγει την πόρτα του φράγματος.
  Ανάληψη ευθύνης και της πιο μικρής απόφασης έως της πιο μεγάλης.
  Σχεδιασμός, αυτοσχεδιασμός, εφαρμογή του τζούντο, στην γλώσσα των πολεμικών τεχνών σημαίνει αξιοποίηση της δύναμης του αντιπάλου.

  Γιατί ο Οδυσσέας κλείνει τις πόρτες του παλατιού και ελέγχει την είσοδο και την έξοδο;
  Για να μην έχουν διέξοδο οι μνηστήρες από το αδιέξοδο που έχουν δημιουργήσει με τις υβριστικές πράξεις τους και τις άνομες συνθήκες τους.
  Ανατρέπει την δύσκολη θέση που βρίσκεται με ελιγμό, υπέρ του.
  Ότι έκανε και ο Θεμιστοκλής στη Σαλαμίνα!
  Ανέτρεψε την αριθμητική υπεροχή των Μήδων και τους έκλεισε στο στενό κόλπο.
  Αν οι 100.000 χιλιάδες διαδηλωτών κατασκηνώσουν στην πλατεία Συντάγματος και στην Βουλή με την Ελληνική σημαία, χωρίς κομματικά λάβαρα και σάβανα, με κλαδιά ελιάς, με ένα βιβλίο, την Οδύσσεια του Ομήρου, με νερό, με τροφή δύναμης ξηρούς καρπούς της Ελληνικής Γης, με φλόγες αναπτήρων και κεριών και αρχίσουν τα τραγούδια και τους χορούς των Ελλήνων και τις Ομηρικές απαγγελίες και ετυμηγορίες,
  δεν θα χρειαστούν πάνω από 24 ώρες,
  ένα βράδυ και ένα πρωί για να πάρουν πίσω τον κόσμο τους και την ζωή τους με αξιοπρέπεια και ευφυΐα και σοφία.
  Το ΔΝΤ θα αυτοστραγγαλιστεί και θα ακυρωθεί η τυρρανία και η δικτατορία του θα εξαλειφθεί,
  όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Θα ξέρουν τι να κάνουν και πως να το κάνουν.
  Με τον τρόπο του Οδυσσέα!
  Για να ισχύουν οι νόμοι της Ελευθερίας, την Αλήθειας και την Δικαισύνης! Τα ανθρώπινα δικαιώματα να μη μένουν λόγια στα χαρτιά και η Αγάπη
  να μην γίνεται εμπόριο και να πωλείται αισχροκερδώς από εμπόρους τραπεζίτες των Εθνών και των πολυεθνικών.
  Ο Έρωτας να μην διαστρεβλώνεται, εκπορνεύεται ενοχικά και να ενώνει τους ανθρώπους με φαντασία δημιουργικά,
  πάλλων από την καρδιά στερεωμένος σε μια Ελιά!

  Και 300… όπως πάντα αρκούν! Αρκεί να έχουν σαφή στόχο, ξεκάθαρο προορισμό, γνώση, αυτογνωσία, συνείδηση, επίγνωση, συνεργασία, ενωτικότητα, σύμπνοια, ομόνοια, αυτοπειθαρχία, αλληλεγγύη, φιλία και αυτοσεβασμό.
  Γερά τα σκαριά, τα πλοία του Νου!
  Γερές οι ρίζες του δέντρου από τα θεμέλια του
  σε καθαρό Νησί ομηρικού και όχι όμηρου, λαού!

 84. elzin Says:

  Εργαζόμαστε, αλλά ,δεν θέλουμε να μας δουλεύουν!

  Ετοιμάζουμε μια μεγάλη γιορτή και ένα γλέντι απελευθερωτικό Ελληνικό!
  Οι Έλληνες ξέρουν να αγαπούν, ξέρουν και να πολεμούν.
  Να χορεύουν, τραγουδούν και να γλεντούν!
  Σε μια πλατεία, στο κέντρο μια ιερή φωτιά και μια φλόγα άσβεστη της ψυχής μας λαμπερή !
  Να φέγγει συνειδητά!

  Ελλάς, στις γειτονιές του κόσμου, είσαι το Φως μου!

  Ραντεβού στη πλατεία Συντάγματος!

  Η πλατεία ήταν γεμάτη , με το νόημα που ‘χει κάτι απ’ τις φωτιές.
  Στις γωνίες και τους δρόμους από συντρόφους οικοδόμους, φοιτητές
  και συ έφεγγες στη μέση όλου του κόσμου,
  κι ήσουν φως μου , κατακόκκινη νιφάδα σε γιορτή
  σε γιορτή που δεν ξανάδα στη ζωή μου τη σκυφτή.
  Η πλατεία ήτανε άδεια και τρελός απ’ τα σημάδια , σαν σκυλί
  με συνθήματα σκισμένα, σ’ έναν έρωτα για σένα έχω χυθεί
  στ’ αμφιθέατρο σε ψάχνω, στους διαδρόμους και τους δρόμους,
  και ζητώ πληροφορίες και υλικό,
  να φωτίσω τις αιτίες που μ’ αφήνουνε μισό.
  Η πλατεία είναι γεμάτη κι απ’ το πρόσωπό σου κάτι έχει σωθεί
  στον αγώνα του συντρόφου, στην αγωνία αυτού του τόπου για ζωή
  στα παιδιά και τους εργάτες , στους πολίτες, στους οπλίτες ,
  στα πλακάτ και τη σκανδάλη που χτυπά,
  η συγκέντρωση ανάβει κι όλα είναι συνειδητά.

 85. elzin Says:

  Χρειάζεται μια καλή ιδέα για να αλλάξουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο,
  μια καλή ερμηνεία για να τον κατανοήσουμε, ένα πάθος για να τον χορέψουμε, ένα παιδί για να τον προστατεύσουμε, ένα καλό τραγούδι για να τον αγαπήσουμε!
  Ένα χαμόγελο… για να τον ερωτευθούμε!

  Έρωτας αρχάγγελος!
  Σάββατο χαράματα μπρος την Αχερουσία
  χόρεψα ζεϊμπέκικο πάνω στην φωτιά
  βήματα γενέθλια για την αθανασία
  κι όλες οι αγάπες μου μια ξενιτιά

  Πήρα από τα μάτια σου λίγο μαύρο χρώμα
  κι έβαψα τα ρούχα μου μάνα μη με δεις
  την στερνή κουβέντα σου την θυμάμαι ακόμα
  σαν χορεύεις μου ‘λεγες να ‘σαι ο Διγενής

  Βλέμματα χαράξανε στις μαύρες τις οθόνες
  οι τυφλοί προφήτες προδίδουν τους χρησμούς
  έρωτας αρχάγγελος σαν τις παλιές εικόνες
  κι ο χορός του κόσμου να αγγίζει τους αρμούς

  Είναι τα τραγούδια μας ηφαίστεια που καίνε
  σώματα κι αγάλματα βγάζουνε φτερά
  τα αρχαία πάθη μας και τα φιλιά σου φταίνε
  κοίτα αναστήθηκα για δεύτερη φορά

 86. ΚΛΕΙΩ Says:

  Ενα ταξίδι ερωτικό, για να βρούμε το αθάνατο νερό να ραντίσουμε αυτή την γή.
  Μία πορεία με πάθος και τραγούδια, για να την αναστήσουμε και να αναστηθούμε.

  Θα σκάψω γή και ουρανό
  θάλασσες θα γυρίσω
  θαβρώ το αθάνατο νερό
  νάρθω να σε ραντίσω

  μαντήλι νάχεις φυλακτό
  να στο χρυσοκεντήσω
  πάνω του να ιστορήσω πόσο σ΄αγαπώ.

  Ολα τα δώρα των θεών
  σου χάρισαν οι μοίρες
  οτι ποθούσες στη ζωή
  απλόχερα το πήρες
  και αν αμ΄αγαπάς αληθινά
  Ηλιε μου και φεγγάρι
  θάχω κ΄εγώ λίγο απ΄το φώς και την δική σου χάρη.

  Υφαίνω μόν ολημερίς
  την νύχτα το ξηλώνω
  Η σκέψη σου είναι πυρκαγιά
  κι εκεί σε ανταμώνω

  Πάνω στα κάστρα του ουρανού
  τ΄αστέρια θα τρυγήσω
  να σε χρυσοκεντήσω
  κόρη του δειλινού.

  Ολα τα δώρα των θεών
  σου χάρισαν οι μοίρες
  οτι ποθούσες στην ζωή απλόχερα το πήρες

  ΜΑ ΑΝ Μ΄ΑΓΑΠΑΣ ΑΛΗΘΙΝΑ
  ΗΛΙΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΦΕΓΓΑΡΙ
  ΒΙΑΣΟΥ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΡΓΗΣΕΙΣ
  ΜΕΣ΄ΤΩΝ ΜΝΗΣΤΗΡΩΝ ΤΟΝ ΚΛΟΙΟ
  ΜΟΝΗ ΜΟΥ ΜΗΝ Μ΄ΑΦΗΣΕΙΣ!

 87. Ανδρόγεως Says:

  Ο Οδυσσέας είναι εδώ αποφασισμένος, ότι του πήρανε αυτοί που του το πήρανε να του το επιστρέψουν.
  Οσο πανίσχυρο κι αν φαντάζει το ΔΝΤ θα το αντιμετωπίσει, με την Ώρα του με την Μοίρα του και με τον λόγο της Δίκης, γιατί οι Ώρες και οι Μοίρες λένε, πως μόνον ο δίκαιος μπορεί να επικαλεστεί και να φέρει την Δικαιοσύνη σε εφαρμογή
  Οι πόρτες έκλεισαν και το αργοκύλιστο νερό της στυγός κυλά πάνω στο υφαντό σου Πηνελόπη στον ιστό του οποίου έχουν ως έντομα πιαστεί οι μνηστήρες και τρώνε και πίνουν το βιός σου ανύποπτοι, στην άγνοια της ευρυμαχίας,στην άννοια της αντινόησης, στην αμφινομία της πονηριάς και στην κτήσιππον κατοχή τους βασιζόμενοι….

 88. elzin Says:

  Μόνο ένα δίκαιος άνθρωπος μπορεί να ζητήσει Δικαιοσύνη, να επικαλεστεί την Νέμεση και να εισακουστεί.
  Η αψογοσύνη του να είναι και η δύναμη του.
  Μαζί με τους 7 σαμουράϊ ή 12 μάλλον,
  που ήταν υπέροχοι στο ρόλο τους με τα ψάθινα καπέλα τους,
  βοηθώντας τους κάτοικους ενός χωριού να απελευθερωθούν από τους άρπαγες ληστές που τους καταΔυΝάσΤευαν και τους έπαιρναν τον κόπο τους. Τους έπιναν κυριολεκτικά το αίμα.

  Magnificent Seven !

 89. Ανδρόγεως Says:

  Αναζητώντας νέους τρόπους και με δεδομένη την υλοποιητική δύναμη της επανάληψης επιλεγμένων φράσεων, προσευχή, μάντραμ, επίκληση και με δεδομένο επίσης ότι η ενέργεια ακολουθεί την σκέψη, ότι η εντολή σου γίνεται εντολή του αετού, τι θα συνέβαινε άραγε στο ΔΝΤ εάν όλοι οι Έλληνες άρχιζαν να εκφωνούν την εξής φράση
  Εμείς, η κρίσιμη μάζα και η Ανθρωπότητα επιθυμούμε την διάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
  Είτε φωναχτά είτε νοητικά είτε μόνος ο κάθε ένας είτε κατά ομάδες με επιμονή στην επανάληψη έως ότου αρχίσουν να την εκφωνούν και στο όνειρο τους
  Εγώ ήδη ανέλαβα την ευθύνη της εκφώνησης ως πρώτο βέλος ενάντια στους μνηστήρες.

  • elzin Says:

   Περιμένουμε το …δεύτερο!

   • Ανδρόγεως Says:

    Αν το πρώτο δεν περάσει με την μία τους δώδεκα στόχους….μα τότε θα αποδειχτεί πως δοκίμασε μνηστήρας
    Ο Διπέλεκυς παραπέμπει στο κέντρο των αποφάσεων και στον λόγο, στο υγρό πύρ του όρκου, στην αντιστοιχία της πηγής της στυγός στο Ανθρώπινο σώμα.

   • Ανδρόγεως Says:

    Αυτό για σας είναι το….πρώτο βέλος για τους μνηστήρες..
    Όμως για μένα είναι το….δεύτερο….το οποίο είναι διατυπωμένο ως εξής: επιθυμούμε την διάλυση της παγκόσμιας θυμαπάτης για μας την κρίσιμη μάζα και την ανθρωπότητα….

   • elzin Says:

    Περιμένουμε τον … δεύτερο «καλό άνδρα» και πολεμιστή της κρίσιμης μάζας;)

   • Ανδρόγεως Says:

    Αυτό που ανέφερα δεύτερο ήταν αυτό που εκφώνησα πρώτο πριν εννέα χρόνια αποτελεσματικά για όσο καιρό χρειάστηκε…η πρόθεση πρέπει να εκφωνείται αλλά όταν έχεις να κάνεις με κάτι που ξεπερνά τις φυσικές σου δυνάμεις καλό είναι να επικαλείσαι τις συλλογικές…άλλωστε συλλογικά μας πήραν τον κόσμο μας συλλογικά θα τον πάρουμε πίσω…

   • elzin Says:

    Πρίν εννέα χρόνια και μερικούς χηνωτούς αιώνες…κάποιοι γνωστοί άνδρες θαλασσοδέρνονταν σε άγρια κύματα και άγνωστα νησιά.
    Ας ελπίσουμε ότι έχουν επιστρέψει για να διεκδικήσουν συλλογικά τον κόσμο και την ζωή τους πίσω και ότι τους έχουν κλέψει!

 90. elzin Says:

  Πως μπορείς να καταλάβεις τους καλούς άνδρες; Ρωτούν οι χωρικοί απορημένοι.
  Υπάρχουν τρόποι, να αναγνωρίσεις τους επίλεκτους που χρειάζονται για να αντιμετωπίσει κανείς τους ληστές και κλέφτες ενός χωριού !
  Απαντάει ο Κρις, ένας από τους 7 σαμουράι.… κρίνοντας και διακρίνοντας αποφασιστικά.
  Βάλε τα χέρια σου κάθετα στο ηλιακό πλέγμα , χάλκινα κύμβαλα της Αθηνάς, και χτύπησε παλαμάκια!
  Λέει, στο πρώτο που δοκιμάζει.
  Ο όμηρος και Όμηρος ποιητής, προνοώντας, έχει σημαδέψει τους σταθμούς και τα κέντρα τους και τα όπλα που αντιστοιχούν, στο χώρο και στον χρόνο για να απελευθερωθεί, όταν σπάσει το φράγμα του χρονισμού.
  Έχει τοποθετήσει και τα ξύλινα σπαθιά, τις σανίδες για να προστατευθεί από τα άγρια άλογα της αντινόησης του Διομήδη που θα του επιτεθούν μαζί με τις άλογες σκέψεις του Ευρύμαχου που ανοίγει παράθυρα εδώ και εκεί, όταν τους προκαλεί.
  Οι μνηστήρες και οι δούλοι, παρ όλο μιλούν για την Οδύσσεια, τα παραβλέπουν, τυφλώνονται, γιατί την αγνοούν μαζί με τα σημάδια.
  Δεν μπορούν να την κατανοήσουν και συνεπώς δεν μπορούν να χειριστούν το Τόξο και να το λυγίσουν με ένα νου νωθρό, μία ψυχή ανύπαρκτη και μία καρδιά νεκρή.
  Όταν δεν έχουν ξεμείνει σε κάποιο σταθμό, οι συνεργασίες τους και οι διαπλοκές , τους καταμαρτυρούν.
  Μάρτυρες αδιάψευστοι με τις Διοσημικές μαρτυρίες τους.
  Η δεξιά πλευρά του Διπέλεκυ, είναι η Γνωστή Λογική που παραβιάζουν παράλογα.
  Η αριστερή, η Άγνωστη Γνώση που πολιορκούν επίμονα.

  Η παρουσία του ζωντανού Τηλέμαχου στο κέντρο μιας ρωγμής του χρόνου, μιας χαραμάδας και οπής, συνδέει πάντα τους δυο πρωταγωνιστές του έργου, Οδυσσέα και Πηνελόπη σε ποιητική συμφωνία αγαστή.

  Θα αποδειχθεί, ό,τι αποδειχθεί,
  τόσο για τον καθένα προσωπικά όσο, και συλλογικά!
  Όλοι χρειάζονται να αποδείξουν τα πάντα!
  Με τις αποφάσεις τους και τις επιλογές τους και, κυρίως το δικαίωμα να λέγονται «Άνθρωποι» ενάρετοι, νοήμονες, αξιοπρεπείς, και αρμονικοί.

 91. Ανδρόγεως Says:

  Συχνά αναρωτιέμαι πάνω στον χαρακτηρισμό του Ελληνικού Έθνους ως ανάδελφον και την πλανητική κρίσημη μάζα που επιφέρει τις αλλαγές.
  Αν συνδέονται, η ευθύνη μας είναι τεράστια.

 92. elzin Says:

  Στην τηλεδιάσκεψή τους οι υπουργοί Οικονομικών του G7 συμφώνησαν ότι η μύγα-Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει πλανητικό σεισμό.
  Λέει η θεωρία του οικονομικού χάους και …μια πεταλούδα που πετά εδώ και εκεί!
  Η θεωρία ενός ρομαντικού ομηρικού μυθολόγου υποστηρίζει πως οι Έλληνες έχουν μεγάλα ελαττώματα, μεγάλα προτερήματα.
  Αν ισορροπήσουν σε λεπτή ενωτική γραμμή θα είναι δυνατοί και θα γίνουν αδελφικοί.

  Ο Όμηρος στερεώνει τους σταθμούς- νησιά μέσα στο χρόνο και η Πηνελόπη τα τοποθετεί στο χώρο κατεβαίνοντας τα σκαλιά με το Τόξο. Ο Οδυσσέας πρέπει να περάσει το βέλος από 12 πελέκεις σε χορικό χωροχρόνο. Είναι όλα αριθμημένα εκτός από το δωδέκατο που πρέπει να το βρει και να ξέρει ποιο είναι και τι είναι και που είναι καταχωρημένο. Είναι απαραίτητο να δίδονται οι εξηγήσεις όλες αλλά, είναι φρόνιμο να προστατεύονται οι ερμηνείες από τους επιτήδειους αντιγραφείς και κλοπείς.

  Έτσι μπορεί κάποιος να κλέψει τις λέξεις ή να ιδιοποιηθεί για ίδιον όφελος δημιουργίες δημιουργών Ποιητών αλλά να μη μπορεί να κλέψει την ουσία της και να παραμένει εκτός, περίεργος απλώς, περί το έργον , περιφερόμενος και πλανώμενος πονηρός πολιτευτής και θρησκευτής.
  Τα κλειδιά των πάνω δωματίων του παλατιού τα κρατά η Πηνελόπη και των κάτω αιθουσών ο Οδυσσέας όταν κλείνει τις πόρτες.
  Η Πηνελόπη προκυρήσσει τον διαγωνισμό του Τόξου ελπίζοντας πως ο Οδυσσέας είναι ζωντανός και έχει επιστρέψει και,
  ο Οδυσσέας προκυρήσσει τον διαγωνισμό του Χορού ευελπιστώντας πως θα υπάρχει μια μοντέρνα Σταχτοπούτα να φορέσει το γοβάκι για το ταγκό και να μην έχει γυρίσει άδικα κάνοντας τόσο κόπο για ένα ζεμπέκικο μοναχικό.
  Η ευθύνη του αρχετυπικού ζευγαριού είναι τεράστια, αφού είναι οι κλειδοκράτορες, κριτές και φρουροί στην είσοδο και στην έξοδο της ερμηνείας και της πεπτουσίας μιας χώρας, ενός παλατιού και ενός νησιού.

  Υπάρχουν Έλληνες και Ελληνίδες που να μπορούν να παίξουν σε αυτό τον σκοπό;
  Υπάρχουν ενήλικοι Έλληνες και Ελληνίδες που καταλαβαίνουν, γνωρίζουν, αναγνωρίζουν, θυμούνται, πολεμούν, αγωνίζονται, αγωνιούν, ξαγρυπνούν, συνεργάζονται και ομονοούν;
  Αν ναι …. υπάρχει μια ευκαιρία και μια ελπίς!
  Αν όχι … δεν υπάρχει τίποτα και κανείς!

 93. Ανδρόγεως Says:

  «Έτσι μπορεί κάποιος να κλέψει τις λέξεις ή να ιδιοποιηθεί για ίδιον όφελος δημιουργίες δημιουργών Ποιητών αλλά να μη μπορεί να κλέψει την ουσία της και να παραμένει εκτός, περίεργος απλώς, περί το έργον , περιφερόμενος και πλανώμενος πονηρός πολιτευτής και θρησκευτής.»
  Έτσι » δημιούργησε» κι ο Δαίδαλος τον Λαβύρινθο, δούλος της Πασιφάης, της δούλας των αισθήσεων της
  Αν ο Μίνως είναι σύντροφος του Διός νου, ο Δαίδαλος και η Πασιφάη είναι δούλοι του Αντινοός
  Θεωρώ ως τελικό στόχο του βέλους μου τους επίορκους μάντεις ονειρευτές και τους επίορκους κυνηγούς επιστήμονες τεχνολόγους κατασκευαστές…..γιατί το ΔΝΤ είναι απλά ο φύλακας του Συστήματος που δημιούργησαν και εντός του φυλακίστηκαν

 94. ΚΛΕΙΩ Says:

  ΄΄Τα κλειδιά των πάνω δωματίων του παλατιού τα κρατά η Πηνελόπη και των κάτω αιθουσών ο Οδυσσέας όταν κλείνει τις πόρτες.΄΄

  Τα κλειδιά όμως του Ολύμπου και του θησαυροφυλακίου του τα κρατάει η Αθηνά.
  Η οποία εμπνέει την Πηνελόπη να κηρύξει τον διαγωνισμό του Τόξου,
  Παρεμβαίνει στο συμβούλιο των θεών, ζητώντας την επιστροφή του Οδυσσέα, είναι κοντά του, σε όλες τις δύσκολες στιγμές,, από την αρχή του ταξιδιού του
  Προστατεύει το γιό του, τον εκπαιδεύει και του συμπαραστέκεται.
  Στο τέλος, κατά την διάρκεια της μνηστηροφονίας, μεταμορφώνεται σε χελιδόνι , πετώντας στο δοκάρι της σκεπής. Από εκεί παρακολουθεί την δοκιμασία, παρεμβαίνει και κάνει τους μνηστήρες να αστοχούν και
  εμψυχώνει τον αγαπημένο της Πολεμιστή!

 95. elzin Says:

  Αφιερωμένο, στους σύγχρονους Οδυσσείς, Πηνελόπες και Τηλέμαχους που αγωνίζονται να μείνουν ανυποχώρητα όρθιοι,
  αφιερωμένο ….εξαιρετικά από μία Αθηνά!

  Ιθάκη!
  Ο επαναστατικός δρόμος μιας ανυποχώρητης Καρδιάς!

  Νιώθω προσωρινός
  Κι’αυτό μου δίνει
  την ικανοποίηση
  της ελαφρότητας…
  κι’αυτό, μου δίνει
  την ικανότητα
  της Ελευθερίας .

  Η λύπη, η προσμονή,
  η επιθυμία στο βωμό
  … του αδυσώπητου.

  Η λαχτάρα να συναντήσεις
  την Πηνελόπη,
  η αμφιβολία αν σε περίμενε…
  η διαπίστωση ότι,
  η Πηνελόπη, ο Οδυσσέας
  και ο Τηλέμαχος της ζωής σου,
  ήσουν εσύ… ο ίδιος.

  Η Ιθάκη, που είναι;
  Πόσο αργεί αυτό το
  ταξίδι ακόμη;
  Πρέπει να σκοτώσεις
  και τους μνηστήρες .

  Δοκίμασαν να σου κλέψουν
  τον κόσμο σου.
  Δοκίμασαν να σου κλέψουν την
  Ψυχή σου.
  Λεηλάτησαν την ζωή σου…

  Μείνε όρθιος, Οδυσσέα !
  Απέναντι … σ¨ένα
  ανελέητο Ποσειδώνα.
  Μείνε όρθιος, Οδυσσέα!
  Κι ονειρέψου τον εαυτό σου
  Μεγαλόπρεπο βασιλιά
  Της Ιθάκης ξανά!!!

  …από τα βουνά της Ιθάκης…

  ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΪΟΝ

  ζωγραφίζοντας λίγους πτερόεντας στίχους
  σε ερημονήσια με πινέλα και χρώματα
  και αγναντεύοντας το άγριο πέλαγος… με τόλμη και περηφάνια

  https://elzin.wordpress.com/2009/06/23/%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AE-%CE%B5%CE%BD%CF%8C%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CF%84%CE%AE/

 96. Οι υπέροχοι επτά « Τα τραγούδια της Λάϊον Says:

  […] Τόξου θέσις Φ […]

 97. pavlos asmanidis Says:

  ΕΥΓΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
  Ο ΛΟΓΟΣ ΣΑΣ ΔΡΟΣΙΑ ΤΟΥ ΝΟΥ

 98. elzin Says:

  Καλημέρα φίλε μας!
  Εύγε… στο φωτεινό σου βλέμμα που μπορεί να διαβάζει και να κατανοεί ένα λόγο…μπροστά και πίσω από τις λέξεις.
  Εύγε που σκέφτεσαι ….που κοιτάζεις με αυτό τον τρόπο την πολύπαθη αυτή χώρα και τον χώρο που ξετυλίγεται γύρω απο τον χρόνο.
  Ως Έλλην!
  Με την ματιά του!

  Λίο

 99. Μηνύματα Οδυσσείας | Αστραία Says:

  […] Τόξου θέσις Φ […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: