Η πολύχρωμη σκέψη

by

ΤΣΙΤΑΤΙ Ε
        Οφείλουμε να την καταλάβουμε, διότι η κατανόηση της σημαίνει κατανόηση της Δύσης, της Ελλάδας, του εαυτού μας, της σύγχρονης τέχνης, του μέλλοντος μας.

Στο κατώφλι της Οδύσσειας θα ήθελα να χαράξω δύο φράσεις. Η πρώτη είναι ενός αρχαίου σχολιαστή:» Ο Όμηρος στοχαζόταν όχι μόνο εκείνο που όφειλε να πει, αλλά και εκείνο που δεν όφειλε να πει». Η δεύτερη είναι ενός μελετητή σύγχρονου, πολύ ευφυούς:» Ο κίνδυνος δεν είναι να διαβάσουμε υπερβολικά πολλά στον Όμηρο, αλλά να διαβάσουμε υπερβολικά λίγα».Με όλες μας τις δυνάμεις μας πρέπει να προσπαθήσουμε να μη διαβάσουμε υπερβολικά λίγα στον Όμηρο, διότι η Οδύσσεια- που στέκει εκεί, στην αυγή της λογοτεχνίας, σαν ένα ιδεατό παιδικό βιβλίο, ένα είδος Πινόκιο, το οποίο όλα τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν, με τους Φαίακες της, τους Κύκλωπες της, τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη- είναι ένα από τα πλέον μυστηριώδη βιβλία που έχουν  γραφεί ποτέ.  Και όχι γιατί έχουν περάσει είκοσι επτά αιώνες και κάποιες αντικειμενικές λεπτομέρειες, κυρίως θρησκευτικές  συνήθειες, μας διαφεύγουν. Η Οδύσσεια είναι μυστηριώδης γιατί ο «δεύτερος Όμηρος» έχει αποκρύψει κείνο που ήθελε να πει. Πιστεύω ότι το ίδιο θα ίσχυε και για τους περισσότερους αναγνώστες του καιρού της, οι οποίοι λόγου χάρη, πιθανότητα δεν κατανοούσαν τις σχέσεις Οδυσσέα και Πηνελόπης.
Τι πρέπει, λοιπόν να κάνουμε για να καταλάβουμε την Οδύσσεια; Οφείλουμε να την καταλάβουμε, διότι η κατανόηση της σημαίνει κατανόηση της Δύσης, της Ελλάδας, του εαυτού μας, της σύγχρονης τέχνης, του μέλλοντος μας.
σελ.72-73
Εκδόσεις Ωκεανίδα

Πιέτρο Τσιτάτι
Ο Οδυσσέας και η Οδύσσεια
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
από το έργο: Ροκ Οδύσσεια 2008

Διαδικτυακές  Ομηρικές  Αναπαραστάσεις
Ο Καιρός του Τόξου
Εν πεδίω  πνευματικώ
με τα όπλα των μεγάλων πολεμιστών
εν παντί καιρώ
Τι πρέπει, λοιπόν να κάνουμε για να καταλάβουμε την Οδύσσεια;
Αστραία
Advertisements

Ετικέτες:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: